Stiri: Finante

Imprumuturi Ministerul Finantelor 2018

Cu câți bani s-a împrumutat Ministerul Finanțelor până la finele lunii octombrie?

05.11.2018

Împrumuturi Ministerul Finanțelor 2018. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că se încadrează în politica de finanțare pentru anul 2018. Potrivit instituției, acoperirea necesităților de finanțare pentru acest an se desfășoară conform Programului indicativ de titluri de stat.

Atragerea finanțărilor de pe piața internă se efectuează prin intermediul licitațiilor de titluri de stat organizate cu caracter regulat de către Banca Națională a României, în calitate de agent al statului. În plus, volumul estimat al acestora se anunță în prealabil la sfârșitul fiecărei luni pentru luna următoare.

Împrumuturi Ministerul Finanțelor 2018. Necesarul de finanțare

În 2018, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 72 miliarde lei. Pe de altă parte, volumul împrumuturilor care urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 28 miliarde lei). De asemenea, este luat în calcul și volumul datoriei de refinanțat în anul 2018.

Volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise în anul 2018 pe piața internă este de 46 miliarde lei. Finanțarea deficitului bugetar de pe piețele externe se efectuează prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 5 miliarde de euro, în cadrul Programului MTN și prin contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale.

Împrumuturi Ministerul Finanțelor 2018. Plan de finanțare

Până la ora actuală, Ministerul a realizat implementarea planului de finanțare pentru anul 2018 în condițiile pieței și în conformitate cu programul anunțat.

Până la data de 31 octombrie 2018, Ministerul Finanțelor Publice a atras:

  • 37 de miliarde de lei pe piața internă (lei și euro, inclusiv emisiunile de titluri de stat pentru populație)
  • 4,6 miliarde euro de pe piețele externe.

Per total, s-au atras, prin urmare, aproximativ 59,2 miliarde lei.

Împrumuturi Ministerul Finanțelor 2018. Noiembrie

Ministerul Finanțelor a anunțat pentru noiembrie 2018 un volum de 4,2 miliarde de lei. La această sumă se pot adăuga 540 de milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive. Acest volum este stabilit prin consultare cu investitorii locali (dealeri primari, administratori de fonduri), luând în considerare cererea acestora și condițiile de piață.

MFP a mai anunțat că rezerva financiară în lei și în valută este de 42,1 miliarde lei. Suma acoperă mai mult de șapte luni din necesitățile brute de finanțare.

Împrumuturi Ministerul Finanțelor 2018: Probleme de lichiditate

”MFP nu întâmpină probleme de lichiditate având in vedere nivelul rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a disponibilităților în lei aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesităților de finanțare rezultate din finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”, precizează instituția.

Citește și Peste 150 de companii premiate la Topul Naţional al Firmelor Private din România