Stiri: Economie

Incheierea starii de urgenta

Ce se întâmplă cu mediul de afaceri după data de 15 mai?

27.04.2020

Încheierea stării de urgenţă. Cuvântul de ordine în business după starea de urgență din România va fi: „Descurcați-vă singuri”, arată un barometru realizat de compania de consultanţă Frames. Revenirea economică după perioada de shut-down generată de starea de urgență va sta exclusiv în sarcina mediului de afaceri. Firmele vor fi nevoite să găsească soluții pentru repornirea business-ului.

Încheierea stării de urgenţă. Ce spun antreprenorii şi managerii?

Conform unui barometru privind starea economiei realizat de Frames, în perioada 13-23 aprilie, în rândul a 250 de companii din întregul spectru economic, 78% dintre antreprenorii și managerii chestionați au declarat că nu cred că statul va veni în sprijinul lor cu un plan concret pentru susținerea reluării activității.

Motivele acestei percepții țin, în principal, de:

 • resursele financiare insuficiente, indicate de 81% dintre cei chestionați
 • de incapacitatea administrativă (62%).

Chestionaţi care va fi rolul statului în perioada de după starea de urgență, majoritatea respondenților (71%), l-au clasificat drept unul nesemnificativ, în timp ce numai 15% îl consideră drept important.

Încheierea stării de urgenţă. Măsuri reale de susţinere a mediului de afaceri

,,Absența unor măsuri reale de susținere a mediului de business, dincolo de plățile pentru șomajul tehnic, a afectat în mod semnificativ percepția oamenilor de afaceri în privința rolului autorităților în gestionarea situației economice’’, arată concluziile barometrului Frames.

Șomaj tehnic

În afara șomajului tehnic, privită de 82% dintre antreprenori drept o măsură pozitivă, toate celelalte măsuri guvernamentale au înregistrat percepții negative, de la programul de susținere a amânării plății ratelor la proiectul IMM Invest.

Încheierea stării de urgenţă. Amânarea plăţii ratelor

Întrebați dacă amânarea plății ratelor, gestionată de stat, este o măsură funcțională, 63% dintre respondenți au răspuns că nu, iar 21% au declarat că nu știu să răspundă.

Programul IMM Invest

În ceea ce privește programul IMM Invest, opinia generală (92%) este că acest program s-a născut mort.

,,Eșecul acestui program IMM Invest pare să fi afectat cel mai mult percepția negativă a mediului de afaceri în privința ajutorului din partea statului. Dincolo de condițiile restrictive de participare la program, faptul că statul nu a reușit, cel puțin până în acest moment, să asigure o platformă web funcțională pentru depunerea cererilor a erodat semnificativ încrederea investitorilor. Lansarea campaniei de publicitate asociată acestui program nefuncțional a întărit și mai mult percepția că IMM Invest reprezintă doar un proiect de imagine’’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Încheierea stării de urgenţă. Ce vor face investitorii?

78% dintre antreprenorii și managerii chestionați au declarat că vor relua activitatea. Interesant și relevant este faptul că 19% au evitat să răspundă.

Întrebați când cred că economia va reveni la nivelul dinainte de criză:

 • 58% au indicat intervalul peste 6 luni
 • 23% au estimat intervalul 3-6 luni
 • numai 12% au indicat intervalul 1-3 luni

,,Majoritatea investitorilor privesc destul de rezervat perioada următoare. Lipsa banilor din economie, scăderea acută a cererii de produse și servicii, accentuarea blocajului financiar și temerile privind insolvența și falimentul se află în prim-plan. Există o acută lipsă de predictibilitate, o incertitudine generalizată amplificată, din păcate, de comportamentul ezitant al statului’’, arată concluziile barometrului.

Încheierea stării de urgenţă. Provocări

În ceea ce proveşte cele mai mari provocări pentru mediul de afaceri în perioada următoare, cei mai mulți dintre respondenți au precizat:

 • scăderea cererii de produse și servicii (65%)
 • accentuarea blocajului financiar (62%)
 • creșterea prețurilor – inflația (49%)
 • evoluția cursului valutar (37%)
 • potențiala reluare a măsurilor de restricție (28%)

,,Mulți dintre investitori privesc cu teamă la sezonul de toamnă atunci când, potrivit estimărilor, nu este exclus să asistăm la un nou val de îmbolnăviri. Dacă autoritățile vor impune din nou restricții, pentru multe dintre afaceri, 2020 va fi un an compromis, iar multe dintre afaceri se vor închide’’, afirmă Adrian Negrescu.

Încheierea stării de urgenţă. Măsurile de care este nevoie

Antreprenorii și managerii au fost consultanţi și în privința rolului pe care statul trebuie să-l joace în relansarea economică.

Chiar dacă percepția generală este că statul nu va ajuta prea mult mediul de afaceri, managerii și-au exprimat opiniile legate de măsurile necesare, cele mai multe de ordin fiscal.

Chestionaţi ce măsuri administrative trebuie să se afle în prim-plan, 89% au indicat scăderea taxelor salariale. La acestea se adaugă şi oferirea de stimulente pentru angajări (71%).

,,Într-o perioadă în care peste 1,5 milioane de români se află în șomaj tehnic, au fost disponibilizați sau au rămas fără locuri de muncă în Occident și s-au întors în țară, reducerea taxelor salariale este considerată prima și cea mai urgentă măsură care să susțină angajările și consumul intern. Stimularea companiilor să angajeze, prin oferirea unor facilități suplimentare (susținerea unei părți din salariu pentru noii angajați, taxe zero timp de șase luni etc.) este văzută de manageri drept o altă măsură eficientă pentru restartarea economiei’’, mai arată concluziile barometrului Frames.

Pe lista sugestiilor mediului de afaceri s-au mai aflat:

 • continuarea susținerii firmelor aflate în șomaj tehnic dincolo de perioada de urgență prin intermediul unei soluții cum este cea adoptată în Germania (42%)
 • dezvoltarea unui program de finanțare pe termen mediu și lung prin fonduri asigurate de stat/fonduri UE (menționată de 47%)
 • extinderea bonificațiilor pentru plata taxelor și a impozitelor (36%)
 • eliminarea impozitului pe dividende (27%).

,,România se află într-o concurență directă cu țările din regiune în privința relansării economice și oferirii de oportunități de investiții pentru companiile care vor alege, de exemplu, să își mute facilitățile de producție din China. Radiografia măsurilor economice luate până în prezent în țara noastră ne situează pe o poziție mai puțin avantajoasă. Nu putem aștepta, la nesfârșit, ca Bruxelles-ul să deblocheze linii de finanțare pentru România’’, arată concluziile barometrului Frames.

Citeşte şi Wizz Air, anunţ important. Când se vor relua zborurile către străinătate?