Stiri: Economie

Productia industrială a Romaniei 2021

Industria din România începe să se redreseze. Managerii nu sunt, însă, prea optimişti

22.10.2018

Industria din România în 2018. Veste bună! După patru ani de activitate redusă, industria din România şi-a revenit. Totuşi, managerii nu sunt convinşi că redresarea va fi una uniformă în perioada următoare, conform datelor Barometrului Industrial.

Pe segmentul producţiei, numărul comenzilor noi şi-a revenit mai puternic decât volumul producţiei. Această ramură a ieşit din zona negativă de 49 de puncte în august, urcând la 59, în septembrie 2018.

Industria din România în 2018. Comenzile înregistrate

Totodată, comenzile pentru export care în luna august a anului curent ajunseseră la un indice de 47, cel mai redus nivel din ultimul an, au crescut în septembrie la 54.

Creşterea este una importantă întrucât semnalează trecerea de la contracţie la creştere. Cu toate acestea, saltul este relativ slab. Acesta se află sub media istorică de 57 de puncte din ultimii trei ani.

Industria din România în 2018. Importurile de materii prime

Şi importurile de materii prime au avansat cu un ritm mai mare decât exporturile. Dacă în luna august s-a înregistrat un scor de 51, în septembrie, acestea au ajuns la 62.

Industria din România în 2018. Forţa de muncă

Pe segmentul forţei de muncă, Barometrul Industrial indică faptul că numărul de angajaţi a ieşit din comprimarea de 44 de puncte şi a revenit la 50. Acest lucru, conform sursei citate semnalează un echilibru între expansiune şi contracţie.

Cu rare excepţii, mişcările de personal din industrie se caracterizează prin scăderi cu amplitudine relativ mică. Apoi, se remarcă reveniri la nivelul iniţial, fără perioade de expansiune semnificativă sau neîntreruptă a numărului de angajaţi.

Trendul se poate explica prin lipsa investiţiilor la scară largă şi prin flexibilitatea redusă a pieţei muncii din România.

Industria din România în 2018. Costurile şi veniturile

Pe segmentul costurilor şi veniturilor, se remarcă o creştere de la 67 la 70 de puncte în zona de expansiune a costurilor, în timp ce preţurile încasate au atins şi nivelul cel mai ridicat din ultimele trei luni. Astfel, nivelul a avansat de la 57 în iulie, la 60 în septembrie. Mai exact, indicatorul rămâne aproape de media din primele opt luni ale anului.

Industria din România în 2018. Optimismul managerilor

Şi indexul de optimism al managerilor a crescut. Nivelul a ajuns până la 60, în septembrie, de la 56 cât era în august.Totuşi, indicele se află mult sub media primelor opt luni, de 64 de puncte.

În septembrie 2018, managerii au fost mai optimişti în legătură cu ceea ce îi aşteaptă în următoarele şase luni în materie de comenzi, producţie sau preţuri. În schimb, ei se arată mai puţin optimişti cu privire la exporturi, la nivelul costurilor de producţie, la importuri şi la numărul de angajaţi.

Industria din România în 2018. Aşteptările sunt volatile

Însă, aşteptările managerilor sunt volatile. Acest lucru nu este neapărat un semn rău. Mai exact, indică faptul că aşteptările ţin cont de fluctuaţiile realităţii.

Citeşte şi Conferința Anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor începe pe 25 octombrie