Logistica

Inovații care vor schimba complet domeniul logistic

01.08.2019

Inovații în logistică 2019. Avansul tehnologic va fi cel care va face sectorul logistic mai profitabil și mai sigur. La nivel mondial, sectorul logistic a atins, în 2018, o valoare totală de 4,73 miliarde de dolari, conform datelor publicate de IMARC Group. Nivelul la care a ajuns această piață este datorat, în cea mai mare parte, acordurilor comerciale existente între diferite națiuni. Astfel, creșterea activităților comerciale din întreaga lume a dus la o extindere a cererii de servicii logistice. În plus, avansul înregistrat în sectorul de retail online contribuie semnificativ la dezvoltarea domeniului logistic.

În general, logistica se referă la întregul proces de coordonare și planificare care vizează transportul unor bunuri de la punctul lor de origine la punctul de consum. Acest proces asigură managementul inventarului, transportul intern și extern, manipularea materialelor, depozitarea etc.

Inovații în logistică 2019. Progresele tehnologice

În plus, în ultimii ani, piața de logistică a beneficiat de progresele făcute în domeniul tehnologiei.

Piața de logistică a beneficiat, în ultimii ani, de progresele făcute în domeniul tehnologiei

Aceste progrese implică atât echipamentele automate de manipulare a mărfurilor, sisteme de GPS, precum și multe alte sisteme care ajută companiile să lucreze mai profesionist și să stimuleze creșterea din acest domeniu.

Per total, se estimează că până în anul 2024 piața va ajunge la 6,3 miliarde de dolari, iar pe viitor se estimează că avansul tehnologic va susține creșterea din domeniul logistic.

Cele mai importante inovații din logistică

Inovații în logistică 2019. Tehnologia blockchain

Tehnologia blockchain va permite companiilor de logistică să gestioneze online comenzile și contractele. Mai exact, blockchain-ul va fi cel care va permite diverselor părți interesate de lanțul logistic, precum producătorii, furnizorii, clienții, auditorii, administratorii depozitelor și alții, să creeze un sistem transparent și eficient pentru înregistrarea tranzacțiilor, urmărirea activelor și gestionarea tuturor documentelor implicate în procesul logistic.

Implementarea tehnologiei blockchain în logistică reprezintă una dintre cele mai remarcabile tendințe

Se consideră că implementarea tehnologiei blockchain în logistică reprezintă una dintre cele mai remarcabile tendințe, deoarece poate duce la creșterea eficienței și transparenței lanțurilor de aprovizionare. În plus, ea va avea un impact major asupra înregului lanț logistic, de la depozitare, până la livrare.

Inovații în logistică 2019. Dronele și autovehiculele autonome

O altă măsură care va avea un impact major asupra companiilor din sectorul logistic este reprezentată de integrarea dronelor în procesul de livrare a produselor. Acest lucru va aduce o îmbunătățire a timpilor de livrare, precum și a flexibilității companiilor logistice.

La acestea se adaugă și autovehiculele care se conduc singure. Mașinile autonome vor putea, prin urmare, să aducă o eficientizare a timpilor de transport și o mai ușoară gestionare a forței de muncă.

Inovații în logistică 2019. Digitalizarea în logistică

În contextul în care digitalizarea își face loc în majoritatea industriilor din întreaga lume, logistica nu face excepție. În condițiile creșterii gradului de alfabetizare digitală și a nivelului de conștientizare a consumatorilor privind avantajele pe care le pot avea în urma digitalizării, digitalizarea în logistică vine ca tendință cheie, câștigând din ce în ce mai mult teren.

Așadar, integrarea canalelor digitale în industria logistică reprezintă o tendință logistică care ajută la oferirea unei mai bune transparențe, precum și a unei siguranțe și eficiențe sporite în transporturi.

Integrarea canalelor digitale în industria logistică reprezintă o tendință logistică care permite să ofere clienților transparență

Inovații în logistică 2019. Utilizarea roboților

O altă tendință în sectorul logistic este reprezentată de implementarea roboților. Conform specialiștilor, se pare că robotica va fi cea care va reuși să revoluționeze această industrie.

Acești roboți vor fi utilizați pentru realizarea unor sarcini precum ambalarea, ridicarea sau manipularea produselor pe întreg lanțul logistic.

Implementarea roboților va duce la o scădere importantă a costurilor pe termen lung și va face piața de logistică să fie din ce în ce mai profitabilă.

Roboții vor fi cei care vor putea aduce o scădere importantă a costurilor

Inovații în logistică 2019. Securitatea informatică și siguranța în logistică devin o prioritate

Tehnologia este cea care a făcut ca firmele de logistică să pună un accent mai mare pe securitatea informatică și siguranța în logistică. Mai exact, este vorba de protecția datelor cu caracter privat, precum și de gestionarea comenzilor și a resurselor.

Atacurile cibernetice asupra marilor site-uri de comerț electronic au determinat, așadar, companiile să investească din ce în ce mai mult în securitatea informatică.

Așadar, urmează ca aproape toate companiile să adopte tehnologii moderne, precum:

  • identificarea automată a datelor personale
  • urmărirea transporturilor în timp real

Aproape toate companiile din sectorul logistic vor alege să adopte tehnologii moderne, precum identificarea automată a datelor personale sau urmărirea transporturilor în timp real

Doar așa companiile ce activează în domeniul logistic se pot asigura că clienții lor primesc ceea ce comandă și că nu sunt păcăliți de infractorii cibernetici.

Citește și Topul celor mai mari aeroporturi din lume. Anul trecut traficul aerian s-a majorat, la nivel mondial, cu 6,5 procente