Inspecții fiscale. Țara noastră se clasează pe locul 7 în Europa Centrală și de Est după numărul companiilor vizate de inspecții fiscale. Astfel, nu mai puțin de 22% dintre companiile din România au fost vizate de inspecții fiscale în anul 2018. Procentul este de aproape trei ori mai mare decât în 2017 sau 2016. Totuși, nivelul este sub media din Europa Centrală și de Est de 32%, conform unui sondaj realizat de rețeaua PwC Tax Controversy & Dispute Resolution (TCDR) din Europa Centrală și de Est.
Topul țărilor cu cele mai multe inspecții
Prin urmare, România se află pe locul 7 în regiune, primele locuri fiind ocupate de:
- Bosnia și Herțegovina (63%)
- Bulgaria (48%)
- Polonia (48%)
- Cehia (35%)
Inspecții fiscale. Impozitul pe profit și TVA
Atât în țara noastră, cât și în celelalte state din Europa Centrală și de Est, cele mai multe inspecții fiscale au vizat impozitul pe profit și taxa pe valoare adăugată.
În România, inspectorii fiscali au verificat în 45% dintre cazuri aspecte privind impozitul pe profit, peste media regională de 34%, iar 36% au avut în vedere taxa pe valoarea adăugată, comparativ cu 27% la nivel de ECE.
Inspecții fiscale. Tendințe
”Ne-am propus ca prin acest sondaj să identificăm tendințele locale în aria inspecțiilor fiscale prin comparație cu cele din alte state din regiune întrucât ni se pare extrem de important să observăm cum anume evoluează această importantă componentă a administrării fiscale în zona noastră. Deși există unele diferențe din perspectiva sistemelor fiscale, administrative și judecătorești, țările din această regiune au suficient de multe puncte comune în evoluția practică, în ultimii 30 de ani, iar rezultatele sunt extrem de interesante”, a declarat Dan Dascălu, Partner D&B David și Baias, lider al rețelei PwC TCDR.
Durata unei inspecții fiscale
În plus, 40% dintre inspecțiile fiscale din România s-au finalizat în cel mult trei luni. Procentul este mai redus față de 47% în regiune.
Printre statele care au raportat o durată comparabilă se numără:
- Bosnia și Herțegovina
- Letonia
- Lituania
”Am constatat că abordările inspectorilor sunt similare în majoritatea țărilor, zonele de interes fiind aceleași. De exemplu, în cazul impozitului pe profit, cel mai des verificate aspecte țin de tranzacțiile intra-grup, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile și prețurile de transfer, iar în cazul TVA, cele mai frecvente spețe se referă la deduceri. De asemenea, durata inspecțiilor, dar și implicațiile lor, inclusiv din perspectiva contestării actelor de impunere, au multe puncte în comun, putând să constituie un punct de pornire în dialogul ANAF – contribuabili, în vederea îmbunătățirii relației dintre aceștia, inclusiv prin raportare la experiențele observate în acest domeniu în alte state din regiunea ECE”, a explicat Dan Dascălu.
Citește și CEO Conference 2019 are loc pe 27 noiembrie. Subiectele dezbătute