Energie regenerabila

Institutul de Fizică Nucleară Horia Hulubei, reper de marcă în cercetarea și dezvoltarea științelor fizice și naturale

01.03.2020

Direcțiile de activitate ale institutului sunt centrate pe cercetări nucleare experimentale și teoretice, fundamentale și aplicative. Institutul de Fizică Nucleară Horia Hulubei, institut dedicat cercetării și dezvoltării în științele fizice și naturale, și-a continuat în ultimii 3-4 ani cursul ascendent și și-a pus în practică Strategia de Dezvoltare. Mai exact, a continuat implementarea Proiectului ELI-NP, a încheiat dezafectarea Reactorului Nuclear de Cercetare, pionerat în România și în Europa Centrală și de Est, proces care a decurs de asemenea în ultimii 10 ani, exact în termenii stabiliți de Guvernul României.

IFIN-HH și-a consolidat poziția de Laborator Național în Fizică și Inginerie Nucleară, asigurând toată asistența și serviciile de specialitate societății românești, și și-a întărit colaborările internaționale, mai ales prin participarea la marile infrastructuri europene și internaționale de cercetare științifică, în cadrul cărora România este stat membru.

„În cadrul Măgurele High Tech Cluster, IFIN-HH menține un dialog coerent cu cei aproape 100 de parteneri economici, în vederea acțiunilor comune de transfer de tehnologie și de cunoaștere. Vizăm și o participare eficientă la viitorul Măgurele Science Park, construit de Consiliul Județean Ilfov și Primăria Măgurele”, ne-a declarat Acad. Nicolae Victor Zamfir, Director General al IFIN-HH.

Aderarea la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară CERN

Aderarea României la CERN se constituie într-un reper în istoria cercetărilor de fizică din România. Țara noastră face parte din familia țărilor dezvoltate care contribuie la cercetarea micro-cosmosului. Apartenența la CERN a formalizat politic o stare de lucruri existente și a dat stabilitate în ceea ce privește activitatea cercetătorilor români în domeniul particulelor elementare și a energiilor ultra-înalte.

În ceea ce privește direcțiile de activitate ale institutului, acestea sunt centrate pe cercetări nucleare experimentale și teoretice, fundamentale și aplicative. Cercetările fundamentale sunt legate de structura nucleului atomic, comportarea materiei nucleare și aspecte ale astrofizicii nucleare.

În direcția cercetărilor aplicative, cercetătorii din IFIN-HH studiază comportarea diverselor materiale la radiații nucleare, aplicații ale fizicii nucleare în diverse domenii ale activitătii societății, inclusiv producerea și folosirea izotopilor radioactivi în medicină

Este de remarcat activitatea de cercetare pentru folosirea radiației gama în conservarea patrimoniului cultural național și folosirea metodelor nucleare în datări folositoare în geologie și arheologie.

„În institut există 11 laboratoare acreditate și certificate care desfășoară colaborări de succes cu institute și laboratoare de cercetare din țară și peste 50 din întreaga lume”, menționează Acad. Nicolae Victor Zamfir.

 Proiectul ELI-NP

Proiectul ELI-NP reprezintă proiectul de construcție al Centrului Internațional de Cercetare Științifică în domeniul Fotonicii Nucleare. Implementarea proiectului a început în urmă cu 7 ani și se apropie de sfârșit. Proiectul a fost implementat exact în termenii aprobați de oficialitățile române și europene, atât în ceea ce privește aspectele tehnico-științifice, cât și în ceea ce privește aspectele financiare. Anul trecut, în 2019, a fost finalizat Sistemul de Laser de Mare Putere, nava-amiral a noului centru, la parametrii și performanțele prevăzute în proiect.

Puterea de 2×10 PW, a zecea parte a întregii puteri a Soarelui pe Pământ, face ca această instalație să fie cea mai puternică de pe suprafața pământului, în natură sau în laborator, și constituie într-adevăr un record mondial 

Implementarea Proiectului ELI-NP a constat în multe alte aspecte care au privit fie ansamblurile experimentale, care au fost concepute, proiectate și realizate de cercetătorii de la ELI-NP în colaborare cu peste 200 de cercetători din întreaga lume, fie laboratorul de ținte – care constituie unul din cele mai dotate laboratoare de acest gen din lume, laboratorul de optică, unde se asigură testarea diverselor componente optice, dar și pregătirea tinerilor care vor opera sistemul de laseri.

Toate acestea vor plasa Centrul ELI-NP printre cele mai performante centre de cercetare științifică de acest gen din lume. Întregul Centru va deveni operațional gradual, conform planului, în următoarele luni.

Programele educaționale, Școala de vară, Tururile publice și Young Researchers Day

„Resursa umană este esențială pentru existența institutului, în general, și pentru obținerea rezultatelor scontate la Noul Centru ELI-NP, în particular. În ultimii ani, am avut o politică agresivă de atragere a tinerilor, de educație și de pregătire a lor ca cercetători capabili să ducă mai departe ștafeta cercetării românești de fizică”, continuă Directorul General.

Astfel, în cadrul institutului au fost inițiate și organizate o gamă largă de acțiuni. La fiecare 2 ani este organizată Școala de Vară de Fizică Nucleară, un program cu o vechime de peste 50 ani, dar și Școala de Vară ELI (care se dorește a deveni una tradițională). La ambele școli participă tineri din întreaga lume, dar mai ales tinerii din IFIN-HH și ELI-NP.

În anul 2019 a avut loc a 2-a ediție a Școlii de Știință și Tehnologie de la Măgurele, organizată în colaborare cu Universitatea din București și cu alte institute de la Măgurele. Ambele secțiuni ale Școlii, pentru elevi și pentru cadre didactice, s-au bucurat de un succes enorm, fapt care reiese din sutele de solicitări avute pentru a 2-a ediție

Anul acesta se va organiza în România ediția 2020 a unei școli europene tradiționale de peste 35 de ani și anume Euroschool on Exotic Beams.

Centrul de Pregătire a Cadrelor în domeniul Nuclear

Centrul de Pregătire a Cadrelor în domeniul Nuclear din cadrul institutului organizează de asemenea cursuri dedicate tinerilor: pentru tinerii cercetători – cursurile anuale de Fizică Nucleară, iar pentru absolvenții de liceu – Școala de Tehnicieni în Fizică.

Cercetătorii din institut au organizat în toamna anului trecut „Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” organizate în București și dedicate celor care vor să-și aprofundeze cunoștințele de fizică modernă. Aproape 100 de cursanți, tineri și nu numai, au participat sâmbătă de sâmbătă timp de 12 săptămâni la aceste întâlniri.

În colaborare cu Academia Română, IFIN-HH a organizat la începutul anului  „Școala de Vacanță”, pentru un grup de olimpici în matematică, fizică, chimie și biologie, din orașe „ne-universitare”

„Prin intermediul Școlii de Vacanță, olimpicii au avut ocazia să se întâlnească cu membrii marcanți ai Academiei Române, să viziteze instituții marcante de cercetare și să meargă la spectacole în instituții emblematice ale culturii românești – Ateneul Român și Teatrul Național. Nu în ultimul rând, IFIN-HH se ocupă și de organizarea vizitelor elevilor de liceu: anual ne trec pragul peste 1.000 de elevi din toată țara”, mai precizează Acad. Nicolae Victor Zamfir.

Aproape 1.000 de cercetători și personal suport

În institut lucrează în acest moment aproape 1.000 de cercetători și personal suport, inclusiv cei 200 de la ELI-NP.  O categorie aparte sunt tinerii care au posibilitatea, încă din timpul studiilor de masterat sau doctorale, să se angajeze ca Asistenți de Cercetare. Institutul oferă de asemenea o serie de internship-uri  de care beneficiază în prezent studenți de la universități din România, dar și din alte țări.

Tinerii cercetători din institut sunt încurajați să participe la școli de vară în specialitățile lor, organizate de diverse laboratoare mari de cercetare din lume, sau școli organizate în România

Anul acesta va fi unul deosebit de bogat în evenimente pentru IFIN-HH, pe plan național și internațional, astfel încât IFIN-HH va organiza, în plus față de evenimentele menționate anterior, aproximativ zece conferințe, workshop-uri și seminarii internaționale.  O listă completă poate fi găsită pe paginile web www.ifin.ro și www.eli-np.ro

„În prezent, în institut există 11 laboratoare acreditate și certificate, care efectuează toate măsurătorile nucleare de care are nevoie societatea și economia României. În toate aceste activități avem colaborări de succes cu institute și laboratoare de cercetare din țară și peste 50 din întreaga lume. În plus, participăm la 15 proiecte europene”, menționează, în încheiere, Acad. Nicolae Victor Zamfir, Director General al IFIN-HH.

IFIN-HH, prin întreaga sa activitate dedicată cercetării și dezvoltării în științele fizice și naturale, își continuă astfel ascensiunea în arena internațională a cercetării științifice, prin implementarea celor mai inovatoare proiecte, menite să ducă mai departe faima școlii românești de fizică, atât la nivel național, cât și internațional.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/ifin-hh-cel-mai-puternic-laser-din-lume-gazduit-de-romania/