Planul National de Redresare si Rezilienta

România susține implementarea instrumentului SURE

14.07.2020

Instrumentul SURE. Implementarea rapidă a instrumentului SURE de către Comisia Europeană, precum și adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de către România în contextul crizei mondiale generate de virusul COVID-19. Această poziție a fost reiterată în cadrul ECOFIN, de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Instrumentul SURE. Redresarea economică

”Redresarea economică rapidă a UE depinde de modul în care reușim să punem în aplicare măsurile deja convenite, precum și instrumentul de redresare. Trebuie să ținem cont de necesitățile diferite ale statelor membre, să asigurăm flexibilitate în aplicarea instrumentelor și să evităm introducerea unor sarcini administrative nejustificate”, a spus ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, în intervenția sa din cadrul videoconferinței Consiliului Afacerilor Eonomice și Financiare (ECOFIN).

Instrumentul SURE. Progrese

Miniștrii finanțelor și economiei din Uniunea Europeană au avut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate în privința măsurilor de răspuns la criza provocată de COVID-19 la nivelul UE, inclusiv:

  • mecanismele implementate prin Banca Europeană de Investiții (BEI)
  • Mecanismul European de Stabilitate (MES)
  • SURE (instrumentul european pentru sprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situațiide urgență)

Ce spune ministrul de Finanţe?

”România susține implementarea rapidă a instrumentului SURE.Am început deja discuțiile cu oficiali din Comisia Europeană pentru aprobarea acțiunilor eligibile în cadrul instrumentului. Funcționarea eficientă și flexibilă a acestuia este deosebit de importantă pentru țara noastră, care nu poate accesa instrumentele aferente Mecanismului European de Stabilitate”, a precizat ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.

SURE presupune o asistență financiară de până la 100 miliarde euro, sub formă de împrumuturi destinate atenuării riscului de șomaj și se adresează tuturor statelor membre.

Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilității (25 miliarde euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile se ridică la 393 milioane euro.

Citeşte şi Sierra Quadrant a dezvoltat o platformă de licitații online