Producatori

Inteva Products Salonta, 10 ani de existență în industria automotive

01.08.2018

Compania este partener de încredere pentru cei mai mari producători de autoturisme din Europa. Compania Inteva Products a sărbătorit de curând 10 ani de existență. Bazele societății au fost puse în țara noastră în anul 2007, când aceasta a fost înființată în Salonta sub denumirea de Arvin Meritor Salonta SRL, o fabrică destinată producției de încuietori și macarale de geam pentru Dacia. Ulterior, producția și numărul clienților s-au diversificat, compania începând să producă și cabluri pentru macarale.

„În 2018 sărbătorim 10 ani de la formarea în Troy (Michigan, SUA) a Inteva Products LLC. Fabrica noastră a devenit parte a acesteia odată cu vânzarea operațiunilor din Europa a Arvin Meritor în anul 2012. Aniversarea a fost sărbătorită printr-o serie de evenimente derulate de-a lungul lunii martie, participarea într-o cursă de alergare globală care a început în Japonia și s-a încheiat în vestul Mexicului”, ne-a declarat domnul Mihai Cristea, Directorul General Inteva Products.

În ultimii doi ani, în cadrul fabricii din țara noastră au ajuns la maturitate proiectele lansate pentru clienții Renault și Volkswagen. Pentru Peugeot, proiectul care presupune livrarea de încuietori de ușă pentru uzinele sale din întreaga Europă este undeva pe la mijloc de drum. Aproximativ jumătate din toate proiectele derulate în cadrul fabricii au fost lansate cu succes iar altele sunt în diferite faze de validare cu clientul

Gama de produse realizate și avantajele acestora

„Piața noastră nu este una tipică. Încuietorile, care reprezintă principala direcție de dezvoltare, sunt produse de securitate și se produc în conformitate cu reglementări foarte stricte. În plus față de aceste aspecte legiferate la nivel regional (iar Uniunea Europeană este una dintre cele mai solicitante și pretențioase), compania noastră este provocată de către clienți către atingerea de noi și noi performanțe. Generația actuală de încuietori pe care o livrăm pentru Volkswagen, de exemplu, se bazează pe încuietorile care echipează vehiculele acestui client de peste 10 ani, iar evoluția constă în îmbunătățirea performanței în ceea ce privește zgomotul la închidere și deschidere. Cerințe similare se regăsesc în lista de așteptări a tuturor clienților, deopotrivă, și, după cum se vede, le îndeplinim cu succes”, a mai menționat domnul Mihai Cristea.

O direcție de îmbunătățire a performanței este legată și de greutatea produselor, iar pentru asta este necesară utilizarea unor materiale sau designuri inovatoare. Prin acest aspect, compania contribuie la reducerea greutății totale a vehiculelor și, în consecință, la utilizarea a mai puțin combustibil, protejând mediul și aducând beneficii economice utilizatorilor.

Un alt aspect demn de menționat, la care experții din centrele tehnice lucrează deja, este legat de încuietorile „smart” care au încorporate tehnologii moderne de blocare și deschidere, bazate pe senzori și tehnologii utilizate în lumea telefoanelor mobile. Acestea se adresează în special vehiculelor electrice, dar nu numai.

Vehiculul Tesla Roadster, lansat în spațiu de către investitorul american Elon Musk, este echipat cu încuietorile „E-Lock” produse de către Inteva

Tehnologiile utilizate în producție și principalii clienți ai companiei

Procesele de producție ale Inteva Products se bazează în principal pe realizarea semi-automată a pieselor livrate. Când componentele au fost deja montate, acestea sunt asigurate în poziție de funcționare prin sertizări și rivetări. Buna funcționare a pieselor este asigurată de gresări, realizate prin diferite tehnologii.

„Odată ce funcții electrice sunt incluse în încuietoare (blocare și suprablocare), a devenit necesară etanșarea încuietorilor. Acest lucru este realizat fie prin aplicarea unor garnituri din silicon, fie prin sudura laser a îmbinărilor dintre diferitele carcase. Toate acestea sunt realizate în secvențe bine determinate și controlate, conform cerințelor tehnologiilor aplicate”, a continuat domnul Cristea.

Compania Inteva este un partener de încredere al celor mai mari producători de autoturisme din Europa: Grupul Peugeot Citroen (care include de curând Opel), Grupul Volkswagen, Grupul Renault-Nissan-Mitsubishi precum și producători independenți (Suzuki). Pentru Renault și Volkswagen, fabrica a atins deja maximul de capacitate cerută pentru proiectele în derulare, iar pentru PSA se află în plin proces de extindere a capacității de producție. Două linii de montaj sunt deja utilizate din noiembrie 2017, a treia va fi lansată în curând, fiind în curs de validare, iar a patra este în curs de execuție, pentru a extinde capacitatea conform cerințelor clientului din perioada următoare.

Noi capacități de producție urmează să fie instalate pentru Renault/Dacia, cu începerea producției în a doua jumătate a anului 2019

 Aria de distribuție și avantajele competitive

În fabrica Inteva Products sunt produse piese în special pentru piețele europene, însă uneori produsele ajung și în alte părți ale lumii – Asia, Africa de Sud, America de Sud, Mexic. În Europa, principalele țări de distribuție sunt Spania, Germania, Franța, Slovacia, Cehia și Turcia, în principal pentru clienții Opel, Peugeot Citroen, Volkswagen și Renault, iar exporturi sunt efectuate pentru Tesla în Mexic și indirect pentru Renault în Brazilia, Africa de Sud și Korea. O bună parte din producție este livrată altor fabrici Inteva (din Cehia, Franța, Mexic, China) care ulterior livrează, la rândul lor, altor clienți (Toyota, Tesla, Geely etc.)

Referindu-se la principalele avantaje competitive ale companiei, domnul Mihai Cristea a mai afirmat că: „În primul rând, ne putem lăuda cu faptul că am fost printre promotorii industriei automotive în județul Bihor și în zona Oradei, în particular. Experiența acumulată în cei peste zece ani de existență,  precum și situarea noastră într-o zonă geografică în care rulajul personalului se menține la valori foarte mici sunt avantajele noastre principale.”

Compania Inteva Products are avantajul de a putea comunica, cel puțin în Europa, cu fiecare client în limba acestuia – engleză, germană, franceză, spaniolă, chiar și slovacă

Echipa de angajați Inteva Products Salonta

În prezent, în cadrul companiei din România lucrează 630 de angajați, tendința fiind de creștere a numărului acestora. Anual Inteva Products desfășoară programe diversificate de instruire și pregătire profesională, începând cu training-urile tehnice necesare industriei auto, ca și refresh, sau pentru noii angajați (Poka Yoke, Control Plan, Raport 8D- rezolvarea problemelor, FMEA, MSA, SPC, QRQC), dar și training-uri soft skills (Self , Stress Management, Time management, Leadership).

În ultimii doi ani a fost derulat un program mai vast – Academia Inteva, pentru dezvoltarea personală a 20 de angajați cu mare potențial din companie. Programul a înregistrat un deosebit succes prin faptul că a dus la implementarea proiectelor concepute de cursanți, de îmbunătățire a unor procese de economisire resurse, reducere costuri non-calitate și creșterea satisfacției clienților. De anul acesta, Inteva a fost și gazda unui proiect de training adresat managementului, cu participanți din alte companii automotive, în care derularea proceselor din interiorul firmei au constituit exemple de succes în programul de training.

„Inteva Salonta pune un accent foarte mare pe dezvoltarea personalului din cadrul companiei, ne apropiem de o rată de promovabilitate internă de 70%, inclusiv pentru poziții de middle management și top management. Începând cu 2017, am demarat un proiect prin care asigurăm finanțarea costurilor pentru studiile angajaților care urmează cursurile facultăților. Avem deja studenți în an terminal precum și boboci. Alți angajați urmează să înceapă din toamnă,” a mai precizat domnul Cristea.

Proiectele de responsabilitate socială

Inteva Products este implicată în viața comunității locale, sprijinind în primul rând Fundația Sf. Francisc din Salonta, un orfelinat cu aproximativ 90 de copii, de care are grijă în fiecare an de Paște și Crăciun, oferind posibilitatea angajării acestor copii în companie la împlinirea vârstei de 18 ani. De asemenea, compania sprijină cazurile defavorizate din zonă, sponsorizează echipele de juniori la fotbal, clubul salontan de dans de societate sau departamentul IT al Liceului T.Nes din Salonta, cu echipamente specifice dotării laboratorului acestuia.

În toamna anului 2017 a avut loc o acțiune de mare impact în rândul angajaților Inteva, care au plantat 50 de pomi fructiferi la marginea terenului pe care este amplasată fabrica

Compania a mai fost premiată recent pentru reciclarea a 233.892 de recipienți de carton de un litru. Aceștia au fost transformați în hârtie reciclată, salvându-se, în ultimul an, 95 de copaci de la tăiere și 6.500 de kg de CO2

Investiții recente și rezultatele financiare

„În Inteva Salonta avem două direcții majore de investiții: prima este cea în mijloace fixe – echipamente de producție și tehnologii noi, iar cealaltă urmărește investiția în oamenii care fac parte din echipa noastră.  Ambele direcții de dezvoltare sunt parte din strategia de menținere în eșalonul principal al furnizorilor de piese pentru construcția de autoturisme ”, a adăugat, în încheiere, domnul Cristea.

Ca și perspective de viitor, Inteva a început un proces de localizare a furnizorilor la distanțe cât mai mici față de companie și are în vedere tot mai serios exploatarea istoricului industrial al Salontei pentru prelucrarea metalelor, mai precis pentru ștanțarea în Salonta a unei părți din componentele utilizate.

În ceea ce privește rezultatele financiare, profitul operațional al Inteva Products a avut o traiectorie ascendentă de la an la an. Comparativ cu anul 2016, profitul a crescut cu 88% în 2017, iar pentru anul 2018 este preconizată o creștere a acestuia cu încă 63%.