Productie Rafinaria Vega Ploiesti

Investiție de 1,9 milioane dolari la rafinăria Vega Ploiești

29.07.2019

Investiție rafinăria Vega Ploiești. Rompetrol Rafinare a anunțat că va moderniza în perioada următoare centrala termică a rafinăriei Vega din Ploiești. Scopul investiției este reprezentat de creșterea eficienței energetice. De asemenea, compania are în vedere și reducerea impactului activităților sale asupra mediului înconjurător.

Investiție rafinăria Vega Ploiești. Ce presupune investiția

Investiția pentru acest proiect se ridică la peste 1,9 milioane dolari. Aceasta cuprinde, printre altele, montarea unui cazan de abur nou, produs în linie cu cele mai înalte standarde, achiziționat la finele anului trecut.

Investiție rafinăria Vega Ploiești. Ce spune conducerea Rompetrol Rafinărie?

„Implementarea de proiecte noi în cadrul rafinăriei Vega este una dintre prioritățile Rompetrol Rafinare. În ultimii ani, unitatea din Ploiești a înregistrat o creștere operațională importantă, care ne motivează să mergem mai departe și să ducem rafinăria, în continuare, pe un drum ascendent. Instalarea cazanului de abur ne va ajuta să eficientizăm procesele de producție, dar, foarte important, să avem un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător. Țelul nostru pentru următorii ani este să creștem eficiența energetică din Vega Ploiești până aproape de randamentul maxim”, declară Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Cazanul de abur, de tip ignitubular cu două tuburi de focar speciale, este prevăzut cu trei drumuri de gaze de ardere, dimensiunea optimă a focarului asigurând o ardere completă și, implicit, un volum redus de aer. Procesul de ardere a gazului natural se va realiza prin gradarea combustibilului și recircularea internă a gazelor de ardere, rezultând un nivel scăzut de oxizi de azot (NOx).

Având o greutate de aproximatic 60 de tone, lungime de 8,9 de metri, lățime de 4,3 metri și o înălțime de 4,4 metri, noul cazan poate să producă un debit nominal de 40 t/h abur, la presiunea nominală de 15 bar și temperatura nominală de 280 grade Celsius. Piesa ajunsă la rafinăria Vega este proiectată, produsă și testată în conformitate cu standardul internațional în domeniu PED 201/68/UE.

Investiție rafinăria Vega Ploiești. Eficiența energetică

Obiectivele proiectului vizează, în principal, îmbunătățirea eficienței energetice a rafinăriei prin creșterea randamentului de la 91%, în prezent, la 96% și reducerea emisiilor rezultate în urma procesului de producție abur, în acord cu prevederile autorizației integrate de mediu și a legislației în vigoare.

Investiție rafinăria Vega Ploiești. Bugetul investițional din 2019

Pentru 2019, rafinăria Vega și-a propus un buget investițional de 8,8 milioane dolari. Din această sumă, 4,2 milioane vor fi alocate proiectelor de:

  • optimizare și automatizare a fluxurilor de aprovizionare a materiilor prime
  • stocare și producție a produselor petroliere

Investiție rafinăria Vega Ploiești. Proiecte de conformare

În plus, un buget total de aproximativ 10 milioane dolari va fi alocat pentru proiecte de conformare la legislație, cu un impact direct în reducerea amprentei rafinăriei asupra vecinătăților și mediul înconjurător. Printre acestea, se numără:

  • montarea de capace/membrane flotante la un număr de patru rezervoare (o soluție care nu permite formarea de vapori deasupra produsului petrolier)
  • sisteme de recuperare vapori la punctele de încărcare auto și feroviar
  • achiziția de incinerator la instalația de bitum
  • înlocuirea cuptorului de la instalația de Distilare în Vid.

Rafinăria Vega Ploiești este singurul producător intern de bitum și hexan. Aceasta funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari, care îi asigură materiile prime / semifabricate necesare obținerii de produse și soluții speciale.

În 2018, rafinăria Vega a obținut opt recorduri operaționale, printre care se numără:

  • materia primă procesată (406.000 tone)
  • producție de bitum (peste 100.000 tone)
  • producție de hexan (84.500 tone)

Citește și Încrederea în economia românească, din ce în ce mai mică

 

 

 

 

 

Citiți și despre: