Investitiile in imobiliare in 2019

Companiile renunță la investiții în 2019. Motivul: incertitudinile fiscale și legislative

01.02.2019

Investiții 2019. Incertitudinile fiscale și legislative din ultimul an au afectat planurile de investiții pentru 57% din companiile din țara noastră, conform unui raport realizat de EY România, în parteneriat cu Business Mark. În plus, procentul celor care sunt optimiști în privința economiei românești a scăzut semnificativ față de ediția anterioară a studiului (18% în 2019 vs. 31% în 2018).

Acest lucru arată un fond de îngrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale și legislative, caracterul nesustenabil al creșterii economice bazată pe consum și de presiunile inflaționiste. Mai exact, este vorba de doar câțiva potențiali factori care pot influența mediul de afaceri în 2019.

În condițiile estimării unui ritm de creștere mai puțin puternic al consumului privat în 2018, fondul accentuat de îngrijorare al respondenților a scăzut în 2019 comparativ cu 2018 (18% vs. 26%).

Investiții 2019. Directorii își pierd din optimism

Directorii executivi români pierd din optimism. Însă, ei păstrează același nivel ridicat de încredere pentru cererea de produse și servicii (44%).

Însă, când vine vorba de investițiile private în economia locală, nivelul de încredere scade, 36% dintre respondenți acordând un vot negativ.

Investiții 2019. Piața de capital

Și în ceea ce privește piața de capital, oamenii de afaceri români nu sunt foarte optimiști. Numai 15% dintre aceștia afirmă că au încredere în evoluția acesteia.

Aceleași perspective negative privesc și perspectiva stabilității pe termen scurt a piețelor.

”Analizând evoluția încrederii liderilor de companii din România asupra economiei locale de la sfârșitul anului 2018 vs. începutul acestuia, se observă o creștere a numărului de optimiști în ceea ce privește profitabilitatea companiilor (25% vs. 20%)”, conform studiului.

Investiții 2019. Priorități strategice

Printre prioritățile executivilor din România având în vedere condițiile mediului de afaceri din ultimul an se numără:

  • reducerea costurilor (27%)
  • creșterea productivității (26%)

Clasamentul priorităților este completat de achiziția de talente. Acest lucru este semnificativ mai importantă pentru liderii de companii cu capital majoritar străin.

Firmele mari pun pe primul plan reducerea costurilor. În același timp, firmele mai mici se concentrează pe creșterea productivității.

Investiții 2019. Provocări pentru mediul de afaceri

Cele mai remarcabile piedici în dezvoltarea afacerilor pentru managerii și antreprenorii din țara noastră în 2019 țin în continuare de politicile publice și de factori controlați de instituțiile statului, precum:

  • incertitudinea fiscală (72%)
  • lipsa stabilității politice (58%)
  • birocrația (53%)

Investiții 2019. Starea economiei

La acestea se adaugă starea economiei naționale. Și nivelul de taxare reprezintă motive de îngrijorare pentru mai mulți dintre executivii români, înregistrând o creștere de 4-7 procente comparativ cu anul anterior.

În plus, lipsa educației antreprenoriale și accesul dificil la finanțare sunt obstacole cu care se confruntă mediul de afaceri românesc.

Investiții 2019. Costurile finanțărilor

”Costul finanțării menționat ca obstacol are legătură, de fapt, mai mult cu variația acestuia: previziunile optimiste de la începutul anului 2018 nu s-au adeverit până la finalul anului, costul de finanțare în lei a crescut în 2018, ceea ce a dus la o atenție sporită asupra acestui aspect în strategia de afaceri a antreprenorilor. Observăm, totuși, o apropiere între resursele proprii și împrumuturile bancare ca pondere, explicat și de faptul că afacerile s-au maturizat și tot mai mulți antreprenori aleg să reinvestească”, arată Ioana Mihai, Partener Asociat, Asistență în Tranzacții, EY România.

Investiții 2019. Planurile, puse sub semnul întrebării

Și, în acest context, 85% dintre companii își văd puse sub semnul întrebării planurile de investiții. Astfel, incertitudinile fiscale și legislative din ultimul an au afectat planurile de investiții pentru 57% dintre companiile din România.

Totodată, 38% dintre respondenți, lideri de afaceri din țară, declară că planurile de investiții le-au fost afectate în mare măsură sau în foarte mare măsură de incertitudinile fiscale și legislative.

Numai 19% dintre lideri consideră că planurile de investiții le-au fost afectate în mică sau foarte mică măsură de incertitudinile fiscale.

Investiții 2019. Antreprenorii români, mai îngrijorați

„Trebuie să urmărim în viitoarele trimestre dacă într-adevăr va scădea nivelul investițiilor și al angajărilor forței de muncă. Vedem că antreprenorii români sunt mai îngrijorați decât liderii companiilor străine. Este firesc, companiile străine activează pe mai multe piețe, au o reziliență mai mare la eventualele șocuri economice și pot apela la firma-mamă pentru finanțare și suport. Stabilitatea și predictibilitatea mediului fiscal sunt foarte importante în perioada următoare”, spune Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România.

Citește și Noi reglementări privind risipa alimentară

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Companiile renunță la investiții în 2019. Motivul: incertitudinile fiscale și legislative

  1. Pingback: Dent Estet clinici Sibiu. Investiti de 2 milioane euro | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.