Stiri: Constructii

Investitiile straine

Investiții de 1,5 miliarde de euro, în piața imobiliară din România, în ultimii cinci ani

18.02.2020

Investiții piața imobiliară din România. Piața imobiliară din țara noastră a atras în ultimii cinci ani peste 20 de investitori noi din toate colţurile lumii. Cei mai activi dintre ei au realizat achiziții cu o valoare cumulată de 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Investiții piața imobiliară din România. Creșterea competiției

Prin achizițiile efectuate și activele prospectate, investitorii au crescut competiția pentru cele mai bune active disponibile pe piață. De asemenea, ei au contribuit la o ușoară reducere a randamentelor investiţionale, proces ce este de așteptat să continue și în următoarele trimestre.

Investiții piața imobiliară din România. Topul investitorilor

Din punct de vedere al volumelor investite, cei mai activi jucători noi din piața imobiliară locală au fost în ultimii cinci ani:

 • MAS Real Estate
 • Atterbury
 • Lion’s Head Investments
 • Cerberus
 • Morgan Stanley
 • White Star
 • GIC
 • CIC

Din Europa, piața locală a atras investitori noi în special din regiune, din ţări precum Cehia (PPF Real Estate) și Ungaria (Indotek).

Investiții piața imobiliară din România. Companii deja prezente

Analizând achiziţiile companiilor care aveau deja prezenţă pe piaţa locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de NEPI Rockcastle, CTP şi Globalworth, liderii segmentelor de Retail, Industrial şi Office din punct de vedere al activelor aflate în portofoliu, alături de grupul local Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, care prin două achiziţii a devenit un jucător semnificativ pe piaţa de birouri din Bucureşti şi Cluj.

Ce spun reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „În timp ce în Polonia, Cehia și Ungaria observăm tranzacții care stabilesc noi yield-uri record, randamentele din România încă nu au înregistrat o tendință semnificativă de comprimare. Sunt semnale evidente că pentru cele mai bune active cu un preț sub 50 de milioane de euro randamentele încep să se stabilizeze sub nivelul de 7% și ne așteptăm ca această tendință să fie urmată în următoarele 12 luni și de activele mari, nou livrate, cu valori de peste 100 de milioane de euro. Această evoluție stabilă și volatilitatea redusă reflectă un nou nivel de maturitate al pieței locale, oferind investitorilor o marjă suplimentară atractivă comparativ cu alte piețe din Europa Centrală și de Est.”

Investiții piața imobiliară din România. 137 de tranzacții

Per total, în perioada 2015 – 2019, au fost înregistrate 137 de tranzacții. Acestea au o valoare cumulată de aproximativ 4,2 miliarde de euro.

Valoarea medie a tranzacției este de peste 30 de milioane de euro.

Cele mai tranzacționate proprietăți au fost:

 • imobilele de birouri, cu un volum de aproape 1,8 miliarde de euro și o cotă de 43% din total
 • spaţiile comerciale, cu o cotă de 30%
 • spaţiile industriale (20%).

Localizare

67% din volumul investit a fost direcționat către proprietăți situate în București, următoarea piață ca atractivitate fiind Cluj-Napoca, cu o pondere de circa 7% din activitatea tranzacțională.

Citește și Conferința Târgului de Turism 2020. Program și subiecte dezbătute