Investitiile in imobiliare in 2019

Investițiile în imobiliare în 2019: 410 de milioane de euro în primul semestru

14.08.2019

Investițiile în imobiliare în 2019. În România, în primul semestru din 2019, volumul investițional din sectorul de real estate s-a ridicat la aproximativ 410 de milioane de euro. Nivelul este în creștere cu 6% față de perioada similară a anului trecut. Atunci, pe piața locală s-au realizat tranzacții în scop investițional cu o valoare de 386 de milioane de euro, conform calculelor și estimărilor Cushman & Wakefield Echinox.

Investițiile în imobiliare în 2019. Europa Centrală și de Est

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras aproximativ 10% din volumul total de investiții de 4,1 miliarde de euro consemnat în:

 • Polonia
 • Republica Cehă
 • Slovacia
 • Ungaria
 • România
 • Bulgaria

Investițiile în imobiliare în 2019. Clasamentul țărilor

Primul loc a fost ocupat de Republica Cehă (1,9 miliarde de euro, având o cotă de 45%), care a devansat Polonia, țară în care s-a înregistrat un volum investițional de circa 1,3 miliarde de euro (31%). Țara noastră s-a poziționat pe locul trei, fiind peste:

 • Ungaria (7%)
 • Slovacia (5%)
 • Bulgaria (2%)

Investițiile în imobiliare în 2019. Cel mai activ sector din România

La nivel local, cel mai activ sector a fost și de această dată cel de office, cu o pondere de 53% din volumul total, urmat de cel de retail (28%), în vreme ce sectorul de spații industriale și logistice a avut o pondere de 18% din total.

Din punct de vedere al distribuției geografice, Capitala a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacțiilor înregistrându-se în mai multe orașe.

Investițiile în imobiliare în 2019. Reticența băncilor

„Cu privire la activitatea din prima jumătate a anului, considerăm că un factor important ce a influențat negativ volumul investițional a fost reticența băncilor de a finanța astfel de achiziții din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunțate de guvern la sfârșitul anului trecut. Ulterior, Guvernul a reanalizat și a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima inițial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate și va permite accelerarea tranzacțiilor în cea de-a două parte a anului. Astfel, anticipăm că volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard de euro”, a afirmat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Investițiile în imobiliare în 2019. Cele mai mari tranzacții

Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric a fost încheiată de Dedeman. Este vorba de tranzacția prin care a achiziționat proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca.

O altă tranzacție importantă a fost cea referitoare la Oregon Park C din zona Floreasca-Barbu Văcărescu.

În ceea ce privește segmentul industrial, cea mai relevantă tranzacție a fost achiziționarea proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP.

Investițiile în imobiliare în 2019. O competiție ridicată

„În special pentru activele imobiliare premium, asistăm în această perioadă la o competiție ridicată între un număr semnificativ de investitori. Observăm că aceștia acordă o atenție sporită finalizării tranzacțiilor în care sunt implicați, aspect ce va determina o comprimare a randamentelor investiționale pe termen scurt și mediu. Totodată, considerăm că, pe lângă tranzacțiile cu spații de birouri și industriale, vom asista la o activitate crescută în segmentul hotelier”, mai spune Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Citește și Dedeman va construi trei depozite logistice. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței

 

 

 

2 păreri la “Investițiile în imobiliare în 2019: 410 de milioane de euro în primul semestru

 1. Pingback: Produse de plastic de unica folosinta Lidl | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Produse traditionale romanesti - Certificare MADR | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.