Stiri: Companii

Targuri internationale de turism

Legea Turismului, aprobată. Principalele prevederi

25.04.2019

Legea Turismului. Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Turismului, cel mai important act normativ în domeniul turismului. Este vorba de Legea Turismului care reglementează pentru prima dată direcții importante pentru acest sector. În actul normativ sunt prevăzute:

  • înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD)
  • înființarea Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR)
  • dreptul de preferință în închirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre,
  • redeschiderea birourilor externe de promovare turistică.

Legea Turismului. Ce spune Bogdan Trif?

“Legea turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului. Era nevoie urgent de o actualizare a cadrului legislativ, vechi chiar și de 20 de ani, în condițiile în care domeniul a evoluat în ultima perioadă datorită inovațiilor tehnologice. Tocmai pentru că foarte multe vacanțe sunt planificate online, am introdus în acest act normativ și obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate/neînregistrate”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Legea Turismului. Simplificări

Conform acestuia, Legea turismului simplifică legislația din acest sector. De asemenea, este un proiect extrem de important având în vedere că urmărește și colectarea de date statistice corecte despre circulația turiștilor din România, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal.

”În legea turismului este prevăzută și înființarea Organizațiilor de Management al Destinației, un alt punct din Programul de Guvernare. Astfel, încurajăm parteneriatul dintre mediul privat și cel public, prin intermediul căruia se vor stabili prioritățile de promovare a zonelor turistice”, conform ministrului.

Legea Turismului. Sistem Informatic de Evidență

De asemenea, Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România va asigura o radiografie reală a gradului de ocupare a structurilor de primire turistică.

Legea turismului prevede și descentralizarea unor competențe ale Ministerului Turismului. Măsura vine în sprijinul mediului privat. Astfel, clasificările unităților de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea pârtiilor și traseelor turistice și autorizarea plajelor vor fi emise de autoritățile locale.

Legea Turismului. Controale de tip ”mistery-guest”

În plus, în lege sunt și noutăți pentru domeniu, așa cum sunt și noile metode de control de tip „mistery-guest”. Este vorba de o măsură în plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura că nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzătoare.

Legea turismului include și reînființarea birourilor externe de promovare turistică, astfel încât să fie stabilită legătura directă între România și turoperatorii internaționali.

Citește și Piața birourilor din București a început bine anul 2019