Stiri: Constructii

Predicții piața imobiliară 2023.

Piața birourilor din București a început bine anul 2019

25.04.2019

Piața birourilor din București. În primele trei luni ale anului 2019, companiile au închiriat 105.000 mp de spații de birouri. Companiile din IT&C au condus detașat cererea, într-o piață tensionată a muncii, arată un studiu realizat de Colliers International Romania.

Astfel, în perioada menționată, activitatea pe piața de birouri din București a debutat cu rezultate moderate. Din cererea totală de 105.000 mp, cererea netă reprezintă 29.000 mp.

Piața birourilor din București. Ce spun reprezentanții Colliers

“La prima vedere, 2019 a început cu dreptul pe piața de birouri din București, cu o cerere totală de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult față de valoarea din aceeași perioadă din 2018. Entuziasmul trebuie temperat ușor, deoarece, deși interesul pentru proiecte noi sau calitative este încă sănătos, ca să ajungem la cererea nouă excludem renegocierile și relocările din stoc competitiv. Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp față de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp – nivel totuși satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spații de lucru flexibile”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory la Colliers International.

Piața birourilor din București. Domeniul cu cea mai mare cerere

În funcție de domenii, studiul arată că segmentul de IT&C a condus detașat. Acest sector a înregistrat două treimi din cererea totală.

Domeniul IT&C este urmat la mare distanță de companii de banking și financiar (16%) și de servicii profesionale (puțin peste 10%).

În funcție de sub-piețe, cererea a venit în special din zonele de Vest și Centru Vest.

Piața birourilor din București. Proiecte finalizate

În primul trimestru au fost livrate în Capitală câteva proiecte mari:

  • proiectul The Mark dezvoltat de S Immo – aproape de Piața Victoriei
  • a doua fază a complexului The Bridge în Centru Vest, dezvoltată de Forte Partners, dar deținută de Dedeman
  • noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth.

Per total, aproape 93.000 mp au fost adăugați stocului de birouri din București. Acum, acesta ajunge astfel la un total de 2,5 milioane mp.

În plus, până la finalul anului ar putea fi livrați încă aproximativ 250.000 mp spații de birouri.

Piața birourilor din București. România stă mai bine decât restul țărilor din Europa Centrală și de Est

”Piața forței de muncă a fost tensionată în ultimul an, deși interacțiunile noastre cu majoritatea clienților sugerează că angajatorii reușesc în continuare să-și găsească salariați în cele din urmă; din prisma problemelor cu care se confruntă firmele pe piața muncii, România stă mai bine decât restul țărilor din Europa Centrală și de Est”, conform studiului.

Totuși, și în acest context, noi locuri de muncă apar din ce în ce mai greu, astfel s-a remarcat și lipsa jucătorilor noi importanți intrați în București – în afară de un nou operator de spații de co-working, nu au fost înregistrate nume noi pe piața de birouri – ceea ce a pus presiune pe cererea netă în ultimul an și jumătate.

Piața birourilor din București. Ritumul puternic al livrărilor

Dinamica temperată din piața forței de muncă va fi, însă, în contradicție cu ritmul puternic al livrărilor. Dar, deși construcția a peste 0,4 mil. mp de noi spații de birouri moderne a început deja (și alte șantiere sunt programate să înceapă), Capitala se situează printre orașele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa.

”Condițiile de pe piața de birouri din București sunt în mare parte neutre, chiriile rămânând neschimbate în ultima perioadă”, conform datelor Colliers.

Piața birourilor din București. Presiuni pe chirii

Însă, pe fondul unor livrări numeroase, piața ar putea înclina spre una a chiriașilor într-un viitor nu prea îndepărtat.

În același timp, clădirile vechi, dar bine poziționate și calitative, precum și proiectele noi vor continua să evolueze bine într-un context plin de provocări, dar chiria medie efectivă din București s-ar putea confrunta cu presiuni în jos, posibil încă din semestrul al doilea al acestui an.

Citește și WiFi gratuit București: Anunțul făcut de Primăria Capitalei