Locuri în cămine studențești București 2019. Nu mai puțin de 20.000 de studenți de anul I vor căuta cazare în Capitală. Astfel, după admiterea în anul I de facultate, pentru studenții și părinții veniți din alte orașe, grijile abia încep. În condițiile în care numai 18% dintre ei primesc un loc de cazare în căminele universităților, peste 20.000 dintre ei vor avea ca opțiuni campusurile private și apartamentele de închiriat.
Locuri în cămine studențești București 2019. Numărul total de studenți
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică și UEFISCDI pentru anul universitar 2018 / 2019 numărul total de studenți înmatriculați în anul I de studii universitare – licență și master este de 50.972 înscriși în București la cursuri de zi.
Locuri în cămine studențești București 2019. Dinamica Capitalei ca oraș universitar
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică și UEFISCDI:
• 168.000 de studenți studiază în centrul universitar București; dintre aceștia, 129.000 studiază în universități de stat.
• 37.000 de locuri de cazare sunt disponibile în căminele universităților.
• 5.500 de locuri de cazare sunt puse la dispoziție în cămine și campusuri private.
• 37.000 studenți sunt admiși în anul I; dintre aceștia, 33.500, la cursuri de zi.
• 9.000 de studenți de anul I provin din București și nu au nevoie de cazare.
• 18% dintre studenții de anul I primesc un loc de cazare în căminele universităților. Listele beneficiarilor se afișează în a doua parte a lunii septembrie.
• Peste 20.000 de studenți de anul I caută cazare în campusuri private sau apartamente de închiriat.
Locuri în cămine studențești București 2019. Campus privat sau chirie?
În Capitală, există câteva cămine private și două campusuri studențești private. Cel mai mare operator de campusuri studențești private din București este Arcca Student Housing, care oferă peste 2.600 de locuri de cazare în camere single, duble și triple. Tarifele de cazare variază între 123 – 320 euro/persoană/lună, se achită lunar și includ toate cheltuielile de întreținere.
Locuri în cămine studențești București 2019. Ce beneficii au studenții într-un cămin studențesc privat?
• Costul cazării este fix pe toată perioada anului universitar și include toate cheltuielile de întreținere plus accesul la internet prin cablu și Wi-Fi.
• Contractul se emite pentru perioada anului universitar (9 luni), vara nu stai, nu plătești. Proprietarii apartamentelor solicită achitarea chiriei pe durata întregului an (în total, 12 luni), indiferent dacă stai sau nu vara.
• Nivelul de confort este apropiat de cel oferit de un apartament, fiecare cameră având baie proprie, mobilier complet, frigider și cuptor cu microunde.
• Studenții devin parte a unei comunități, socializează, au acces facil la informații, studiază și dezvoltă proiecte împreună cu colegii.
• Acces gratuit la teren de sport și evenimente de socializare organizate în campus.
• Beneficiază de siguranță 24h/24 prin corp de pază propriu și supravegherea video a spațiilor comune.
• Acces facil la metrou și deplasarea în grup, împreună cu alți colegi.
• Campusul are o administrație care oferă suport rezidenților și gestionează serviciile de întreținere și reparații. Personalul administrativ include angajați care locuiesc ei înșiși în campus, fiind parte a comunității. Astfel, problemele și necesitățile studenților sunt abordate la cel mai înalt grad de înțelegere și implicare.
„Când un adolescent se pregătește să fie admis la o facultate și să plece de acasă, asta visează: o viață studențească tipică. Colegi noi, glume, socializare, sprijin reciproc, schimburi permanente de idei. Probabil că niciunul nu visează un apartament de bloc în care să locuiască singur. Iar noi asigurăm atât cadrul social pe care și-l doresc tinerii cât și siguranța pe care o doresc părinții pentru copiii lor,” spune Anamaria Dunca, Manager General Arcca.
Citește și Jucării periculoase pentru copii! Ce spun reprezentanții ANPC?