Mall-uri deschise in 2020

Județele din România cu cele mai multe mall-uri

11.04.2019

Mall-uri din România. În 2018, stocul de retail modern din Capitală a rămas la un nivel stabil. Per total, s-a ajuns la 1,2 milioane de metri pătrați de spații comerciale. Nivelul este cu 7% mai ridicat decât cel din zona de Centru – Vest a țării (16 județe din Transilvania și Banat), care a ajuns la 1,18 milioane de metri pătrați. De asemenea, acesta este dublu față de stocul din regiunea Moldovei (8 județe), care se situează la 595.000 de metri pătrați, reiese din rapoartele Bucharest Retail Market și Romania Retail Regional Cities, lansate de Cushman & Wakefield Echinox.

O a patra regiune analizată este cea de Sud (16 județe, fără București – Ilfov). Acolo, stocul de retail modern se ridică la 735.000 de metri pătrați, astfel că suprafața cumulată a mallurilor, parcurilor de retail și galeriilor comerciale la nivel național se situează la 3,71 milioane de metri pătrați, determinând o densitate de 191 de metri pătrați/ 1.000 de locuitori.

Mall-uri din România. În ce orașe se vor deschide noi centre comerciale în 2019?

Aflând în vedere proiectele aflate la ora actuală în construcție, livrările de spații comerciale vor accelera în acest an spre nivelul de 140.000 de metri pătrați, Sibiul, Timișoara și Bucureștiul urmând să atragă 70% din livrări.

La Sibiu vor fi livrate mallul Festival Centrum și extinderea proiectului Shopping City Sibiu, în Timișoara va fi extins proiectul Iulius Mall.

În București sunt așteptate extinderile proiectelor Colosseum și Veranda. Spații comerciale moderne noi vor fi livrate și în Zalău, unde este planificată inaugurarea proiectului Zalău Value Center, dar și în Satu Mare și Buzău, unde vor fi extinse proiecte existente.

Mall-uri din România. Cei mai activi dezvoltatori

Cei mai activi dezvoltatori vor fi și în 2019 NEPI Rockcastle, Iulius Group și Prime Kapital. Este vorba de trei din cei mai mari dezvoltatori și proprietari de spații comerciale din piața locală.

În 2018, în țară au fost livrate spații noi cu o suprafață de aproximativ 104.000 de metri pătrați, în timp ce în București nu a fost finalizat niciun nou proiect de retail.

Mall-uri din România. Orașele cu cea mai mare densitate de centre comerciale

La nivel de oraș, localitățile cu cea mai mare densitate de spații comerciale rămân:

  • Suceava (1.167 mp/ 1.000 de locuitori)
  • Oradea (1.014 mp/ 1.000 de locuitori)

În orașele primare, cu o populație de peste 250.000 de locuitori, acest indicator variază între 380 mp/ 1.000 de locuitori în Craiova și 692 mp/ 1.000 de locuitori în Timișoara.

Mall-uri din România. Rata de neocupare

Rata medie de neocupare a centrelor comerciale din Capitală a scăzut pe parcursul anului trecut de la 3% la 2%. La nivel regional aceasta se situează în jurul valorilor de 4% în zonele de sud și de est. Nivelul este 6% în partea central-vestică a țării.

În plus, rata de neocupare redusă din cadrul centrelor comerciale dominante ar putea pune presiune pe nivelul chiriilor.

Mall-uri din România. Creștere a livrărilor

„Anul acesta vor fi livrate cu 40% mai multe spaţii comerciale moderne comparativ cu 2018, iar anul viitor ne aşteptăm la o creştere a livrărilor de 60% faţă de 2019, dacă toate termenele de inaugurare anunţate vor fi respectate. În următoarea perioadă, vom vedea inaugurarea unor centre comerciale noi ȋn Sibiu şi Braşov, ȋn timp ce restul dezvoltărilor vor fi reprezentate de extinderi ale unor scheme existente sau proiecte situate ȋn oraşe secundare şi terţiare”, a afirmat Bogdan Marcu, Partener, Retail Agency.

Citește și Restaurantul BistroMar sărbătorește un an de la deschiderea oficială. Ce vânzări estimează?

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Județele din România cu cele mai multe mall-uri

  1. Pingback: LIDL magazin Jimbolia - deschidere oficiala | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Produse igiena personala - bugetul romanilor | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.