Stiri: Companii

Masuri pentru sustinerea tinerilor antreprenori

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori

08.10.2018

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori.  Peste 70 de milioane de tineri, la nivel mondial, nu au, la ora actuală, un loc de muncă. În plus, rata şomajului în rândul celor tineri este în creştere. Şi, în aceste condiţii, statele G20 ar trebui să aibă în vedere acordarea de asistență specifică pentru tinerii antreprenori în privința planificării fiscale și o simplificare administrativă. Aceasta este concluzia unui raport EY, numit „Smart taxation for young entrepreneurs: navigating tax rules and planning for growth”.

Studiul are în plan evidenţierea modului în care reglementările competitive pot ajuta tinerii antreprenori.

”Ideea de antreprenoriat și ”gig economy” se răspândește tot mai mult în rândul tinerilor români, din ce în ce mai puțin dornici de a intra într-o relație pe termen lung cu un angajator sau altul. În acest context, nevoia unui sistem fiscal suplu, eficient și ușor de respectat apare ca fiind una stringentă. Un astfel de sistem dă posibilitatea tânărului antreprenor să se concentreze pe afacerea pe care încearcă să o dezvolte, fără riscul de a fi penalizat de fisc pentru nerespectarea unor reguli de existența cărora nu avea cunoștință”, a declarat Gabriel Sincu, Partener Asociat și coordonator al sectorului de Family Business în cadrul EY România.

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori: Patru recomandări

Cercetarea include patru recomandări-cheie. Acestea privesc înlăturarea obstacolelor din calea conformității fiscale. De asemenea, sunt avute în vedere și modalități de a asigura acces la instrumente și educație pentru o planificare fiscală eficientă.

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori:  Taxele indirecte

Prima recomandare are în vedere introducerea unui prag opțional bazat pe cifra de afaceri pentru taxele indirecte. Mai exact, este vorba de TVA și impozitul pe vânzări, pentru companiile conduse de tineri antreprenori.

Tinerii antreprenori se confruntă nu doar cu povara taxelor directe, ci şi cu costuri indirecte și obligații privind conformitatea. Acestea sunt legate de determinarea, colectarea și transferarea sumelor aferente impozitelor pe vânzări. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra fluxului de numerar al afacerii.

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori:  Educaţia

Sprijinirea educației economice pentru tinerii antreprenori este o altă recomandare.

„Statele care nu permit în mod explicit deducerea cheltuielilor cu educația la calcularea impozitului pe profit ar trebui să introducă prevederi legale în acest sens. Acest lucru ar permite deducerea unor cheltuieli de valoare rezonabilă suportate pentru educația economică atât a personalului, cât și a colaboratorilor afacerilor conduse de tinerii antreprenori, indiferent dacă programele de educație sau de instruire respective sunt asigurate de instituții de învățământ acreditate sau de consultanți în afaceri persoane fizice”, conform raportului EY.

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori: Conformitatea fiscală

A treia recomandarea ţine de simplificarea și digitalizarea procesului de conformitate fiscală și sprijinirea educației fiscale.

Ar fi bine să fie acceptată contabilitatea pe bază de numerar în detrimentul contabilității pe bază de angajamente.  Acest lucru elimină necesitatea ținerii de evidențe fiscale și contabile separate.

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori:  Politici fiscale

Şi, cea de-a patra recomandare ţine de politicile fiscale. Astfel, este nevoie de politici fiscale care să sprijine câștigul din capitalurile proprii.

Inițiativa ar scuti persoanele fizice de taxele pe câștigurile din capitalurile proprii sau de alte taxe similare. Prevederea s-ar putea aplica dacă aceasta a fost emisă când compania se afla sub un anumit plafon de venituri. Nivelul plafonului ar putea fi stabilit de fiecare stat G20.

Măsuri pentru susţinerea tinerilor antreprenori: Ce spun autorii raportului?

”Dacă în ceea ce privește zona de reglementare fiscală (prin sistemul de microîntreprindere și noua declarație unică pentru persoanele fizice care obțin venituri, altele decât salariile), putem spune că în România lucrurile arată încurajator, nu același lucru putem afirma despre zona de administrare fiscală, unde birocrația excesivă și lipsa spiritului pro-activ din partea autorităților dau mari bătăi de cap celor care își încearcă norocul pe cont propriu. Pe lângă aceasta, zona de parafiscalitate reprezintă, de asemenea, un obstacol care uneori este greu de trecut de un tânăr aflat la început de drum. Corectarea acestor sincope ar fi un mare pas înainte în direcția încurajării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor”, a adăugat Gabriel Sincu.

Citeşte şi Vodafone anunţă o campanie pentru utilizatorii de cartele: „Trăieşte viaţa ca un joc”