Mediul de afaceri în 2019.

Mediul de afaceri în 2019: Avertisment pentru firme

29.01.2019

Apetitul pentru business este în scădere. Multe companii pun pe ,,hold’’ investițiile în 2019. Astfel, anul care tocmai a început ar putea aduce o scădere semnificativă a numărului companiilor care fac afaceri în țara noastră.

Totul vine pe fondul instabilității fiscale, a creșterii costurilor operaționale și a restrângerii și scumpirii finanțării. La acestea se adaugă accentuarea crizei din piața muncii.

Mediul de afaceri în 2019. Investiții

În acest context, tot mai mulți oameni de afaceri vor pune pe ,,hold’’ investițiile sau chiar ar putea ieși din business, fenomen care a început încă din 2018, arată o analiză Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători din piața insolvenței.

Numărul firmelor și PFA-urilor nou înființate, anul trecut, a scăzut față de anul precedent, per total, cu peste 1100, la 135.532, arată datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Trebuie remarcat faptul că numărul SRL-urilor nou inființate s-a redus cu peste 4000 anul trecut, la 94.244.

,,Chiar dacă la prima vedere, pe ansamblu, numărul firmelor și al PFA-urilor active din punct de vedere juridic a crescut în 2018 cu 4,88% față de anul precedent, la 1.319.921, în 2018 s-au semnalat mai puține firme noi și mai multe firme dizolvate sau care și-au suspendat activitatea, semn că există zone în care problemele s-au accentuat’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Prin urmare, în 2018, şi-au suspendat activitatea 18.038 firme. Nivelul este mai mare cu 10,12% faţă de anul anterior. Dintre acestea, 1.375 au fost în decembrie. De asemenea, 34.358 de firme au fost dizolvate, cu 10,13% mai multe decât în 2017. În decembrie 2018 au fost dizolvate 2.243 firme.

Mediul de afaceri în 2019. Insolvență

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă s-a redus cu 8,77%, în 2018, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 8.304 față de 9102.

Mediul de afaceri în 2019. Cele mai riscante afaceri

Cele mai multe firme aflate într-o situație de risc s-au înregistrat în domeniile cele mai active din economie, atât ca număr de companii cât și ca valoare a cifrei de afaceri.

Cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în 2018 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.606 (minus 7,69%), urmat de construcții (1277), industria prelucrătoare (974), hoteluri și restaurante (629) și transport și depozitare (564).

În privința suspendărilor de activitate, cele mai multe cazuri au fost, anul trecut, în:

  • comerț (5609)
  • alte activități de servicii (1625)
  • activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1490)
  • construcții (1362)
  • industria prelucrătoare (1225)

Mediul de afaceri în 2019. Creditul furnizor

,,Într-o economie în care creditul furnizor s-a extins îngrijorător de mult, firmele insuficient capitalizate cad pradă blocajului financiar, neîncasarea unor facturi într-un termen optim ducând la suspendarea activității. Dincolo de blocajul financiar, multe dintre firmele ajunse în criză nu au planuri de investiții bine conturate, cu strategii de risc, iar dacă le au, acestea nu țin cont de realitățile din economie’’, afirmă experții Sierra Quadrant.

Mediul de afaceri în 2019. Un an plin de provocări

Conform analizei Sierra Quadrant, 2019 se anunță un an plin de provocări pentru mediul de afaceri.

Deprecierea monedei naționale și creșterea semnificativă a prețurilor din sectorul energiei sunt doar două dintre semnalele care vin să contureze această perspectivă.

,,Instabilitatea fiscală, creșterea costurilor operaționale și posibila restrângere și scumpire a finanțării, la care se adaugă accentuarea crizei din piața muncii, se vor afla în prim-plan”, estimează Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Mediul de afaceri în 2019. Un plan de business

Conform acestuia, pentru companii va fi o adevărată provocare să își creioneze un plan de business coerent.

”Probabil vom asista la o politică de expectativă în multe domenii, investițiile urmând să fie puse în stand-by. Consolidarea afacerilor, privită din prisma asigurării resurselor financiare, a lichidității, se va afla în prim-plan, în condițiile în care, în multe domenii, există deja semnale de încetinire’’, a mai declarat Ovidiu Neacșu.

Mediul de afaceri în 2019. Riscuri

În acest condiții, asigurarea unor măsuri suplimentare de prevenire a riscului în afaceri trebuie să fie în prim-planul preocupărilor managerilor.

,,Într-o economie în care peste 95% dintre companii nu au rezerve financiare, intrarea în insolvență sau în faliment a unui partener poate atrage după sine consecințe grave pe întreg lanțul economic. Asigurarea unor mecanisme de prevenție, dincolo de resursele financiare, precum o mai bună informare privind condițiile de business și parteneri, este esențială în actualul context’’, afirmă experții.

Mediul de afaceri în 2019. O mai bună estimare a afacerilor

Specialiștii în insolvență din cadrul Sierra Quadrant consideră că oamenii de afaceri trebuie să realizeze o mai bună estimare a dimensiunii afacerilor, multe companii intrând în insolvență pentru că și-au supraestimat veniturile, au avut așteptări mult prea optimiste legate de potențialul economic al industriei, al locației sau al partenerilor, furnizori și clienți.

,,De la primele semne de criză, este esențial ca managerii să caute suport de specialitate. Încercarea de rezolvare a unor probleme financiare doar prin simpla tăiere de bugete și disponibilizări s-a dovedit o experiență cu multiple valențe negative’’, mai spun experții de la Sierra Quadrant.

Citește și Salarii medici – Cele mai bine plătite specialități

 

 

Citiți și despre: