salarii medici

Salarii medici – Cele mai bine plătite specialități

29.01.2019

Salarii medici. Medicii români au cerut în 2018 salarii cu 13% mai mari faţă de oferta angajatorilor. Diferența este, însă, mai mică decât în 2017, conform unui studiu efectuat în ianuarie 2019 de către MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare în domeniul medical din România.

În general, specialiştii din domeniul medical, atât medicii, cât și asistentele medicale sau infirmierii, au solicitat la interviul de angajare salarii cu 20% mai mari faţă de cât au oferit angajatorii din sistemul privat pe parcursul lui 2018. Diferenţa între veniturile aşteptate de candidaţii din domeniul medical şi cele oferite de către companii a crescut faţă de anul 2017, atunci când valoarea acesteia era de 15%, conform ultimului raport similar realizat de compania MEDIjobs.

Salarii medici. Specialiști

În momentul în care şi-a negociat salariul, un medic specialist român a cerut în medie o sumă cu 13% mai mare decât bugetul alocat de către angajator. Vorbim, așadar, de 8400 de lei net, salariul dorit în medie de medici versus salariul oferit în medie de angajatori de aproape 7400 de lei net.

În cazul medicilor specialişti, diferenţa între cererea şi oferta salarială s-a redus faţă de anul 2017. Atunci, medicii specialişti cereau în medie cu 30% mai mult decât salariile oferite.

Salarii medici. Cele mai bine plătite specializări

În clasamentul celor mai bine plătite specializări se află:

  • Anestezie şi Terapie Intensivă – salariile lunare pot ajunge până la 17.000 lei net
  • Oncologie medicală – cu salarii de până la 12.000 lei net
  • Medicină de Urgenţă – cu salarii în jur de 10.000 de lei net
  • Radiologie – cu salarii în jur de 10.000 de lei (iar radiologii care obţin competenţe specifice precum CT sau RMN pot ajunge în medie la salarii de 15.000 lei net)
  • Cardiologie – cu salarii de 9000 lei net
  • Medicină de laborator – cu salarii medii de 8000 de lei net.

Nevoia de medici formaţi pe aceste specialităţi este foarte mare. Acest lucru determină angajatorii să ofere salarii mai ridicate.

Salarii medici. Cele mai mici venituri

La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialişti în:

  • medicină generală (4500 lei net)
  • medicină de familie (5000 lei net)
  • medicina muncii (între 4000 şi 5000 lei net)

Salariile asistenţilor medicali generalişti

Diferenţele sunt valabile şi în cazul celor care doresc să ocupe un post de asistent medical generalist.

Candidaţii își doresc un salariu cu aproximativ 22% mai mare decât sunt dispuse companiile să ofere. Diferenţa între cerere şi ofertă este de două ori mai mare decât cea publicată în raportul similar din 2017.

”Una dintre principalele cauze ale acestei diferenţe este determinată de nealinierea angajatorilor din sistemul privat de sănătate la măririle din grila de salarizare din sistemul public de sănătate, care au avut loc în primul trimestru al anului trecut”, conform studiului citat.

Cel mai mare decalaj se observă la asistenţii medicali cu experienţă pe Bloc Operator, diferenţa fiind de 30% dintre salariile dorite de candidaţi (aproximativ 5000 de lei net) şi salariile oferite de angajatori pe acest post (aproximativ 3800 lei net).

Asistenţii medicali de la Anestezie şi Terapie Intensivă îşi doresc salarii de aproximativ 5000 de lei net. Oferta angajatorilor ajunge, însă, la 4000 de lei net. Decalajul între cerere şi ofertă este, așadar, de aproximativ 25%.

Aşteptările salariale ale asistenţilor care profesează pe celelalte secţii din cadrul spitalelor private se ridică la 4000 de lei net, fiind cu aproximativ 14% mai mari decât salariile oferite în medie de angajatori, aproximativ 3500 de lei net.

Salariile infirmierilor, brancardierilor şi ale moaşelor

În cazul infirmierilor, aşteptările salariale în 2018 s-au ridicat la aproximativ 2500 de lei net. Oferta din partea companiilor s-a plasat în jurul valorii de 1700 de lei net. În medie, decalajul între cerere şi ofertă fiind cel mai mare din sistemul medical, de aproximativ 47%.

Aceleaşi aşteptări salariale din partea candidaţilor şi aceleaşi oferte din partea angajatorilor au fost valabile şi în cazul brancardierilor. Astfel, diferenţa între cerere şi ofertă a fost tot de aproximativ 47%.

În cazul moaşelor, aşteptările salariale se ridică la 5000 de lei net. Angajatorii oferă în medie 4500 de lei net. Conform studiului, decalajul dintre cerere şi ofertă este de 11%.

Citește și Saint-Gobain lansează programul “Transform & Grow”