Producatori

Moviplast, investiții de peste 1 milion de euro

01.08.2019

Exporturile companiei au înregistrat o creștere cu  31%, ajungând la valoarea de 1,7 milioane euro. MOVIPLAST SRL este o companie ce are ca domeniu de activitate producerea de ambalaje flexibile.  Compania produce folii pentru agricultură sau pentru aplicații industriale, folii monostrat sau multistrat tip pantalon sau film, antistatice, anticorozive, avertizoare, termocontractibile; pungi cu fund drept sau rotund, cu clapă și adeziv sau fără, în rolă sau individuale, cu sudură laterală sau pe fund, destinate congelării; sacoșe tip maieu, banană și cu bretele; plicuri pentru curierat; saci gunoi menajer, saci groși, saci subțiri, cu pliuri sau fără, tăiați individual sau în rolă.

În anul 2018, COFACE România a acordat SC Moviplast SRL certificatul EXCELLENT SME ROMANIA, un certificat de performanță în afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii, bazat pe tehnologia Safe Signed. În plus, în ultima perioadă, compania și-a concentrat eforturile în direcția dezvoltării unei strategii pentru mărirea volumului producției pentru export, eforturi care au fost răsplătite din plin. Exporturile din anul 2017 au crescut față de anul 2016 cu 18%, iar în anul 2018, față de 2017, creșterea a fost de 31%, ajungând la valoarea de 1,7 milioane de euro.

În 2018, exporturile au crescut cu 31% față de anul precedent, până la valoarea de 1,7 milioane euro

Acest lucru a fost posibil atât prin mărirea volumului exportului către partenerii tradiționali, cât și prin atragerea de noi parteneri de afaceri, capabili să recunoască valoarea oferită de produsele și serviciile companiei Moviplast. Dintre cei mai noi parteneri putem aminti Elveția, țara pentru care frecvența exporturilor făcute de Moviplast SRL a ajuns la două livrări pe lună, dar și Anglia, țară care este supusă unor schimbări în această perioadă, cu posibil impact asupra tuturor ramurilor economiei.

21% din volumul de vânzări este reprezentat de export

Moviplast SRL își menține însă și partenerii din Germania, Suedia, Franța, Belgia, Republica Moldova, cu care speră să depășească în 2019 ponderea din 2018, an în care exportul a reprezentat 21% din volumul vânzărilor totale.

În totalul producției destinate exportului, o pondere semnificativă o au ambalajele destinate industriei de automotive, a cărei cerere a fost constantă. Moviplast exportă în continuare în UE sacoșele subțiri, produse care sunt interzise în România, și depune eforturi pentru a intra pe piața sacoșelor biodegradabile.

Moviplast a introdus patru noi categorii de produse pe piață, și anume: folii VCI, ambalajele compostabile și biodegradabile, sacii destinați transporturilor periculoase (saci pentru care a fost obținut avizul ADR), precum și foliile multistrat.

Întreaga activitate de producție a fost relocată într-un nou sediu, unde SC Moviplast SRL funcționează în prezent, deținând din 2017 toate avizele necesare, inclusiv cel PSI, cel mai greu de obținut dat fiind profilul de activitate (grad mare de pericol de incendii).

„Evoluția SC Moviplast SRL după 2016 a fost una ascendentă. Nu putem prezenta cifre deosebit de spectaculoase, dar în condițiile unei piețe a ambalajelor pe care se întâlnesc importuri semnificative, menținerea unui trend ascendent a cifrei de afaceri este extrem de importantă”, ne-a declarat Dl. Virgil Fira, manager general MOVIPLAST SRL.

Raportat la anul 2016, în 2017 compania a obținut o producție cu 11% mai mare, în 2018 creșterea față de 2016 a fost de 21,3%, iar față de 2017 de 9,3 %.

25 de ani de activitate, prilej de sărbătoare

Împlinirea a 25 de ani de activitate a însemnat pentru Moviplast un moment de mare însemnătate, plin de semnificație dar și de momente de nostalgie.

„Avem în fabrică oameni care au la SC Moviplast SRL o vechime neîntreruptă de 25 de ani. Sunt oameni care au început să învețe tainele actualei profesii acum 25 de ani și care de atunci au continuat să învețe”, detaliază managerul general.

Pentru viitor, compania își propune menținerea ratei ascendente a activității, menținerea clienților prin asigurarea calității produselor puse pe piață, păstrarea personalului existent, precum și creșterea producției destinate exportului ca variantă sigură de dezvoltare.

Cele mai recente investiții din cadrul companiei

Efortul investițional făcut de SC Moviplast SRL în ultimii ani a fost unul semnificativ. S-a investit peste 1 milion de euro în noile spații de producție, spații care au fost modificate și modernizate astfel încât să corespundă tuturor standardelor, atât tehnice cât și sociale.

Investițiile au vizat nu numai spațiile de producție, dar și utilajele. Au fost achiziționate trei noi extrudere, unul pentru folii multistrat și două pentru folii biodegradabile, precum și alte trei utilaje de prelucrare a foliilor.

Compania a investit peste 1 milion de euro în noile spații de producție și utilaje

Din Taiwan se așteaptă alte două utilaje destinate în principal măririi capacității de producție a ambalajelor biodegradabile. Efortul financiar a fost considerabil, dar trebuie subliniat că o parte din aceste investiții au fost realizate printr-un program cu finanțare europeană parțial nerambursabilă.

Cele mai importante provocări ale SC Moviplast SRL

De la 1 iulie a fost interzisă fabricarea sacoșelor de polietilenă cu grosime mai mică de 50 de microni. Această modificare a determinat ca un procent destul de important din producția companiei să fie afectat de această măsură, întrucât cererea de sacoșe s-a redus simțitor.

„Sacoșele trebuiau realizate la grosimi de câteva ori mai mari, în condițiile în care erau în continuare purtătoare de ecotaxă. Prețul lor final urma aceeași traiectorie, lucru care a făcut ca cererea să scadă considerabil”, menționează Dl. Fira.

Cele mai importante probleme cu care compania se confruntă în prezent sunt reprezentate de lipsa de personal, de modificările legislative prin care a fost interzisă fabricarea sacoșelor de polietilenă cu grosime mai mică de 50 de microni, de mărirea ecotaxei de la 0,1 la 0,15 lei/sacoșă, precum și de taxarea cu 0,15 lei/buc a tuturor pungilor de transport începând cu 2 iulie 2019.

Dintre toate, problema personalului este poate cel mai greu de rezolvat în momentul de față pentru conducerea companiei. „Avem salariați cu peste 20 de ani vechime în firmă, dar avem și salariați cu vechime mai mică. Este extrem de greu să găsim tineri care să dorească să muncească. Toți salariații actuali ai SC Moviplast SRL, în număr ce oscilează în jurul a 120 de persoane, au fost calificați la locul de muncă’’, explică Managerul General. Firma oferă, pe lângă salarii, bonuri de masă, asigurări de sănătate, asigurări de viață, transport la intrarea în schimbul III și ieșirea din schimbul II, abonamente pentru transportul local și prime cu ocazia sărbătorilor.

Certificarea TUV Austria

Preocupată permanent de îmbunătățirea calității produselor oferite pieței și de diversificarea acestor produse, în anul 2018, SC Moviplast SRL a reușit să obțină certificarea necesară fabricării sacilor destinați transportului mărfurilor periculoase. În plus, de la TUV Austria a fost obținută certificarea, precum și dreptul de a pune pe piață ambalaje (în special sacoșe) compostabile și biodegradabile, conforme cu standardul european EN 13432, singurul care reglementează biodegradabilitatea.

Ambele certificări sunt deosebit de importante atât pentru faptul că permit punerea pe piață a două noi categorii de produse, cât și pentru faptul că se încadrează în categoria acțiunilor întreprinse de firmă pe linia protecției mediului înconjurător.

Protecția mediului înconjurător

Grija pentru păstrarea unui mediu înconjurător cât mai curat a fost dintotdeauna o prioritate pentru conducerea Moviplast SRL. Astfel, firma a obținut certificările necesare fabricării sacilor destinați transportului de mărfuri periculoase, precum și certificarea necesară fabricării de ambalaje biodegradabile. Pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile imprimate au fost înlocuite cernelurile pe bază de solvent cu cernelurile pe bază de apă, nepoluante.

Pentru arderea emisiilor de compuși organici volatili, rezultați din activitatea de imprimare, firma va pune în funcțiune un incinerator de 5 – 25.000 mc/oră

Ca produse finite, firma oferă sacii necesarii colectării selective a deșeurilor, saci care din păcate sunt extrem de puțin solicitați, deși legea obligă instituțiile publice să procedeze la colectarea selectivă.

În 2018, SC Moviplast SRL a sponsorizat acțiunea Let’s Do It Romania prin livrarea de saci de gunoi menajer, fabricând în același timp și întreaga cantitate de saci necesari desfășurării acțiunii în România.

Creșterea cifrei de afaceri, un rezultat firesc

Moviplast, companie membră în colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie Oltenia, rămâne astfel unul dintre jucătorii de top din domeniu, fiindu-i acordat în 2017 trofeul de excelență pentru clasarea timp de 19 ani consecutivi în topul firmelor din județul Dolj. De asemenea, în 2018, companiei i s-a acordat certificatul EXCELLENT SME ROMANIA de către COFACE România.

Acest lucru s-a reflectat desigur și în cifra de afaceri, compania înregistrând o creștere de 9,3% în 2019: „Suntem cu toții mobilizați să menținem același trend, indiferent dacă acest rezultat va fi obținut prin creșterea producției la intern sau la export’’, a declarat, în încheiere, Dl. Virgil Fira, managerul general Moviplast.