Compania concepe programe integrate adaptate condițiilor de mediu diferite, pe care le transpune în practică împreună cu fermierii. NATUREVO, companie cu capital 100% românesc, care are ca obiect de activitate distribuția de inputuri în agricultură, și-a continuat linia privind dezvoltarea soluțiilor tehnologice pentru culturile agricole, în ideea adaptării acestora la schimbările climatice în condițiile unei agriculturi sustenabile. Mai mult, pentru a marca direcția în care acționează, logo-ul firmei a fost schimbat în: ,,Agricultură inteligentă, cu precizie!’’.
În anul 2019, NATUREVO a sărbătorit 20 de ani de activitate pe piața agricolă din România. Acest eveniment a fost un bun prilej pentru întâlnirea cu furnizorii companiei (unii dintre ei de 20 de ani), cu clienții (chiar și în acest caz unii au împlinit 20 de ani) și cu angajații Naturevo – cel mai important capital al societății.
În anul 2019, NATUREVO a sărbătorit 20 de ani de activitate pe piața agricolă din România
Noul slogan al companiei, „Agricultură inteligentă, cu precizie!”, însumează toate calitățile produselor NATUREVO, precum și misiunea și valorile companiei. În prezent, agricultura se îndreaptă rapid către utilizarea elementelor de precizie și către îmbinarea elementelor de inteligență umană cu inteligența artificială, pentru obținerea de producții agricole în cantitatea și calitatea impuse de piață. Naturevo, înseamnă, până la urmă, prin definiție Evocare, Evoluție și Revoluție în natură.
Agricultura inteligentă, noua direcție de dezvoltare a NATUREVO
Agricultura inteligentă presupune înțelegerea tuturor componentelor care duc la obținerea producției agricole, dar și îmbinarea lor într-un mod armonios și eficient.
Astăzi, omul poate gândi laborios în grupuri profesionale și poate elabora soluții pe care să le transpună în programe ,,inteligente’’, replicabile pentru condiții asemănătoare. Însă instrumentele cu care se pun în practică soluțiile adecvate trebuie să fie din ce în ce mai precise. Prin urmare, Naturevo concepe programe integrate, adaptate condițiilor de mediu diferite, pe care le transpune în practică împreună cu fermierii.
Valorile și misiunea NATUREVO sunt întruchipate în rezultatele obținute de fermierii parteneri
„Faptul că fermierii reușesc să obțină producții profitabile curate în condițiile unui mediu curat vorbește de la sine despre cum ne îndeplinim noi misiunea și ce valori respectăm”, ne-a declarat Dr. Ing. Ioan Enoiu, administrator unic, director strategii integrate Naturevo.
În ceea ce privește oferta de produse comercializate, în afară de câteva produse cu efecte stimulatoare pentru creșterea rezistenței la diferite forme de stres și stimulatoare ale metabolismului plantelor pentru creșterea randamentului energetic, NATUREVO se adaptează continuu la oferta schimbătoare a furnizorilor de bază, unele dintre cele mai cunoscute multinaționale în domeniu.
În plus, NATUREVO este nevoită să se adapteze și la legislația Uniunii Europene care scoate din uz cu o viteză crescută produse care sunt/erau indispensabile pentru controlul unor agenți de dăunare.
Soluții tehnologice adaptate la condițiile din teren
În afara unor soluții cadru, care au fost concepute spre sfârșitul anului și începutul anului în curs, NATUREVO își adaptează soluțiile tehnologice la condițiile concrete din teren. Anul acesta, când nu prea am avut iarnă, a fost necesar ca anumite tratamente să fie aplicate mult mai devreme și cu produse care au acțiune prelungită, astfel încât rezultatele (deși sunt multe recomandări în acest sens) au fost total nesatisfăcătoare.
Produsele comercializate de NATUREVO fac parte din cele oferite de branduri de renume precum Bayer, BASF, Corteva, dar mai sunt și cele de la Adama, Arysta, Nufarm etc.
Din gama proprie, NATUREVO a înregistrat vânzări foarte bune la Kerafol, Rootip, Copfort Argintevo, Polyactiv, Prev-Am și Wetcit
În ultimi ani, agricultura se confruntă cu provocări multiple, în special generate de schimbările climatice. Echipamentele pentru agricultură sunt din ce în ce mai sofisticate, ca și produsele care intră în circuitul productiv, solicitând din partea tuturor celor implicați învățarea continuă.
„Noi venim în agricultură cu produse care să răspundă schimbărilor climatice, necesități unice agriculturii curate, dar și performanțe, care însă au un preț pe care mulți dintre fermieri nu sunt dispuși să-l plătească, deși constată că pierderile generate, dacă nu le folosesc, sunt mult mai mari”, continuă Dl. Enoiu.
Totuși, în aceste condiții au fost destui fermieri care au avut încredere în soluțiile propuse de NATUREVO și la sfârșit au fost mulțumiți. Anul agricol 2020 a debutat cu o toamnă 2019 incredibil de dificilă, cu secetă, dăunători și, totuși, o mare parte din culturi, în special cerealele, au răsărit bine.
Condiții actuale și provocările cele mai recente
În condițiile în care peste 50% din țară s-a confruntat cu o secetă cum n-a mai fost din perioada 1946-1947 (conform afirmațiilor ANM) și cu un atac nemaiîntâlnit al unor dăunători, în special la cereale, cei care au aplicat integral programul Naturevo au reușit, în majoritate, să obțină o producție care să acopere toate cheltuielile, ba chiar să obțină profit, cu excepția fermierilor situați în zone cu secetă extremă din județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Galați, Buzău.
Compania s-a confruntat și cu provocările aduse de evoluția recentă a pandemiei de COVID-19 și a fost nevoită să implementeze o serie de măsuri speciale.
Astfel, la birouri au fost realizate două grupuri de lucru, pentru a proteja angajații, astfel încât să se evite transportul în comun. Blocajul transportului de mărfuri, atât a celor din import, cât și a celui intern a dus la creșterea prețului transportului, cu efecte directe asupra companiei, căci contractele, fiind semnate în avans, nu permiteau renegocierea tarifelor.
Compania s-a confruntat și cu provocările aduse de evoluția recentă a pandemiei de COVID-19 și a fost nevoită să implementeze o serie de măsuri speciale
„O parte din produsele prevăzute a fi utilizate în programele noastre nu au mai venit la timp sau nu vor mai veni deloc în acest an și am fost nevoiți să adaptăm din mers oferta. Cert este că până în prezent am reușit să nu trimitem pe nimeni în șomaj sau șomaj tehnic și să continuăm activitatea, fără să calculăm pierderi și să cerem despăgubiri”, afirmă administratorul unic al Naturevo.
Re-orientarea activității către sectorul online, stimulată de restricțiile impuse de pandemie
Sectorul online este o variantă pentru micii fermieri, dar producția comercială și profitabilă, din care rezultă bunăstarea, precum și sumele care să depășească într-o anumită măsură bugetele de stat, se fac în fermele mijlocii și mari, capabile să implementeze progresul tehnic și în mod deosebit „agricultura inteligentă cu precizie”.
În decursul stării de urgență, NATUREVO a avut relativ puține întârzieri în a pune la dispoziție fermierilor produsele necesare, determinate de blocajul transportului și întârzierea sosirii din afară a unor produse.
COVID-19 nu a fost responsabil de scăderea vânzărilor, ci seceta pronunțată, astfel că mulți fermieri n-au mai aplicat 1-2 tratamente la cereale, în timp ce alte tratamente sau fertilizări la culturile de primăvară au fost evitate
De curând, când au venit ploile, culturile de primăvară au crescut extrem de rapid, depășind momentele pentru aplicarea unor tratamente, așa că se vor diminua cantitățile vândute. Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului, se estimează o redresare a situației.
Măsuri de protecție ale angajaților și de sprijinire a comunităților vulnerabile
În prezent, numărul de angajați al companiei este în jur de 100, oșcilând intre 96 și 102. Compania aplică toate măsurile pentru prevenirea vreunei infecții – angajații sunt aduși la firmă cu autoturismele companiei sau li se decontează transportul pentru ca aceștia să vină la serviciu cu mijloacele auto proprii. Toți angajații sunt evaluați la sosirea la muncă, există surse de dezinfectare peste tot, toți au primit măști protectoare și se respectă „distanțarea socială“.
O atenție specială a fost acordată în această perioadă mamelor care nu au cu cine lăsa copiii, acestea lucrând de acasă
Asumarea unor cheltuieli suplimentare cu personalul, prin redimensionarea altor cheltuieli este un aspect major de responsabilitate socială. Astfel, în contextul unei evoluții economice relativ atipice față de o economie de piață sănătoasă, deși în 2019 a avut o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 13% față de anul anterior, profitabilitatea companiei a scăzut cu cca. 20%. În plus, concurența din piață se dovedește a fi de multe ori neloială, cu prețuri chiar sub nivelul celor de aprovizionare. Acesta este contextul în care Naturevo a rezistat și-și propune să continue, ținând standardul calității sub toate aspectele la înălțimea nivelului său!
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/naturevo-20-de-ani-de-inovatii-in-agricultura-romaneasca/