Stiri: IT&C

Numarul unic 1911 - incidente securitate cibernetica

Numărul unic 1911, lansat de Ministerul Comunicațiilor. Românii vor putea raporta incidentele de securitate cibernetică

03.05.2019

Numărul unic 1911. Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a anunțat că, de joi, 2 mai 2019, devine operațional numărul unic 1911. Prin intermediul acestuia, persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din țara noastră vor putea raporta incidentele de securitate cibernetică.

Numărul unic 1911. Ce spune ministrul Alexandru Petrescu

”Lansăm prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic, 1911, apelabil din toate rețelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoane fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Numărul unic 1911. Atacurile cibernetice o provocare pentru securitatea internă a UE

Conform estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde euro. În plus, impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru securitatea internă a UE.

La nivelul Uniunii Europene, 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate cibernetică în 2018, înregistrându-se o creștere a acestora cu 38% în toate sectoarele industriale.

În țara noastră majoritatea alertelor procesate de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale.

Numărul unic 1911. Sistemul CERT.RO

Anul trecut, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice.

”Prin acest nou serviciu guvernamental, încurajăm în mod special notificarea informațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetățenilor, care sunt adesea afectați de campanii malițioase specifice (cum ar fi multiplele tipuri de scam/phishing, fraude care afectează utilizatorii din România – vishing, frauda cu suport tehnic fals, frauda cu vouchere, frauda cu bilete de avion, etc.) cu efecte negative majore în plan economic și personal”, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Citește și Romania Blockchain Summit 2019. Când are loc evenimentul?