Stiri: Sanatate

Nusinersen tratament - amiotrofie spinala

Nusinersen, tratamentul pentru amiotrofie spinală, este disponibil şi în România

19.10.2018

Nusinersen tratament – amiotrofie spinală. A început tratarea pacienților cu amiotrofie spinală cu medicamentul nusinersen. Anunţul a fost făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Astfel, prin eforturile conjugate ale CNAS și Ministerului Sănătății, la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Doctor Nicolae Robănescu” a început tratamentul primilor trei pacienți cu amiotrofie spinală cu medicamentul inovator DCI nusinersen.

Nusinersen tratament – amiotrofie spinală. Medici special pregătiţi

Medicamentul necesită administrare intraspinală, iar tratamentul este efectuat de medici special pregătiți în acest sens. În acest context, CNAS apreciază eforturile depuse de profesioniștii de la Centrul „Doctor Nicolae Robănescu”. Instituţia le mulțumește acestora pentru promptitudinea cu care au reușit să înceapă efectuarea tratamentului.

În plus, Centrul „Doctor Nicolae Robănescu” nu mai este singura unitate medicală din ţara noastră care poate efectua tratamentul cu nusinersen.

Nusinersen tratament – amiotrofie spinală. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca

În urma evaluării pozitive, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a fost inclus în lista unităților medicale care pot administra medicamentul în cadrul programului național curativ de boli rare.

În Cluj, CNAS a făcut deja demersuri pentru asigurarea finanțării tratamentului pentru primii patru pacienți.

Nusinersen tratament – amiotrofie spinală. Preţul medicamentului

Acest tratament este unul deosebit de costisitor. O singură doză de nusinersen are prețul de 341.000 lei (70.000 euro). Astfel, costul pentru un pacient, în primele două luni de la inițierea tratamentului, se ridică la 2,6 milioane lei.

Aşadar, în contextul impactului bugetar major generat de inițierea tratamentului, CNAS va solicita sprijinul Ministerului Finanțelor. Este nevoie de acest suport pentru a putea asigura tratarea cu prioritate, în funcție de gravitatea bolii, a tuturor pacienților cu amiotrofie spinală care au ca recomandare terapeutică medicamentul nusinersen.

Nusinersen tratament – amiotrofie spinală. Ce spune conducerea CNAS?

„La nivelul instituției noastre, lucrurile sunt într-o evoluție rapidă în privința acestui tratament. Vom evalua cu prioritate orice unitate medicală va solicita înscrierea pe lista celor care pot administra nusinersen, deoarece ne dorim ca până la sfârșitul anului să includem în tratament 20-21 de bolnavi”, a afirmat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Citeşte şi Terapia revoluționară pentru pacienții cu cancer