Radioterapie ghidata prin rezonanta magnetica - tratament cancer

Terapia revoluționară pentru pacienții cu cancer

19.10.2018

Radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică: Un aparat care îmbină radioterapia cu puterea de vizualizare a unui RMN transformă tratamentele împotriva cancerului. Astfel, durata radioterapiei scade, tumorile devin vizibile și sunt țintite mai bine. Totodată, efectele secundare se diminuează, iar cancere greu abordabile devin, acum, accesibile radioterapiei.

În prezent, medicina modernă este de neconceput fără tehnologie. În plus, diagnosticările timpurii și terapiile ghidate de aparate cresc șansele de depistare, respectiv tratare a cancerelor, chiar și în forme avansate.

Radioterapie tratament cancer: Ce este radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică?

Astfel, una dintre tehnologiile recente care a revoluționat tratamentul cancerului este radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică. Este vorba de un aparat folosit pentru radioterapie care încorporează și tehnologia unui RMN.

“Noua tehnologie, care combină rezonanța magnetică în acceleratorul liniar, ne permite să vizualizăm foarte bine tumoarea în timpul tratamentului și să o tratăm cu mai multă precizie. Această tehnologie ne permite să abordăm tumori care nu puteau fi tratate prin radioterapie, cum sunt cele localizate la nivelul pancreasului. Cu tehnologiile mai vechi, nu puteam livra o cantitate optimă de radiații către pancreas din cauza țesuturilor sau organelor din jur. Dar cu această tehnologie, putem aplica doze mai mari, datorită monitorizării mult mai precise a zonei de tratat”, descrie radioterapia de vârf Prof. Dr. Enis Ozyar, coordonatorul Departmentului de Radioterapie oncologică din cadrul Universității de Medicină ACIBADEM Mehmet Ali Aydınlar.

Radioterapie tratament cancer: 18,1 milioane de cazuri de cancer

După bolile cardiovasculare, cancerul rămâne a doua mare amenințare la adresa sănătății.

La nivel global, se estimează că la finalul acestui an, 18,1 milioane vor suferi de cancer. În plus, numărul deceselor va depăși 9 milioane.

Cancerul de plămâni este cel mai frecvent diagnosticat. Acesta înregistrează un procent de 11,6%, cumulat în rândul femeilor și bărbaților.

Pe de altă parte, la femei, principalul tip de cancer diagnosticat este cel de sân. În timp ce, în cazul bărbaţilor este cancerul de prostată.

Radioterapie tratament cancer: Distrugerea tumorilor prin radiaţii

Radioterapia reprezintă o componentă importantă în tratarea cancerului. Rolul său este acela de distrugere a tumorilor maligne prin emisia de radiații.

Una dintre principalele provocări ale medicilor este de a aplica fasciculul de radiații cât mai precis. Doar aşa pot proteja țesuturile sănătoase și organele vitale din apropierea tumorilor.

Prin urmare, radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică reușește acest lucru.

Radioterapie tratament cancer: Doar 20 de aparate

Tehnologia a fost folosită, pentru prima dată, în SUA, în anul 2015. În prezent, la nivel mondial, există doar 20 de aparate de acest tip cu ajutorul cărora specialiștii personalizează fiecare ședință de tratament.

“Până la apariția radioterapiei ghidate prin rezonanță magnetică, foloseam planul inițial de tratament pentru fiecare ședință de radioterapie. Dar știm că în zona abdomenului, a toracelui, tumorile și organele interne se mișcă, își modifică poziția, ceea ce făcea până acum radioterapia extrem de dificilă. Acum, cu ajutorul rezonanței magnetice încorporate în accelerator, obținem imaginea precisă a tumorii de fiecare dată. Dacă structurile tisulare critice și-au modificat poziția, ajustăm planul de tratament și aplicăm tratamentul conform noilor poziționări. Astfel, personalizăm în funcție de datele obținute la fiecare ședință de tratament. Vorbim practic despre radioterapia adaptativă, e un algoritm foarte nou”, completează expertul în radioterapie.

Radioterapie tratament cancer: Se reduc efectele adverse

Un alt avantaj important al radioterapiei ghidate prin rezonanță magnetică este următorul: se reduc efectele adverse și numărul de ședințe de tratament.

“Înainte era nevoie de 30 de ședințe pentru unele tumori, acum putem aplica 5 fracțiuni, adică 5 ședințe. Adică, perioada terapiei s-a redus de la 2 luni la 2 săptămâni, un lucru extrem de benefic, în special pentru pacienții care vin din străinătate ca să se trateze la noi. Principalele indicații pentru acest tip de radioterapie ghidată prin rezonanță magnetică sunt cancerul de sân (anumite tipuri și localizări), cancerul de plămâni (anumite cazuri), cancer hepatic, metastazele hepatice, cancerul pancreatic, tumorile abdominale și tumorile de prostată”, spune Prof. Dr. Enis Ozyar.

Expertul estimează că, în următorii 10 ani, radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică (MRIdian Linac) va fi folosită pe scară largă.

Acest tip de radioterapie poate fi aplicată și copiilor. În plus, nu este condiționată de dimensiunea tumorilor.

Radioterapie tratament cancer: Unde se poate face radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică?

La nivel european, radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică se aplică în centre medicale:

 • Germania
 • Italia
 • Olanda
 • Franța
 • Danemarca
 • Turcia

În Turcia, un astfel de aparat se află în Spitalul ACIBADEM Maslak Istanbul.

Citeşte şi Piaţa auto continuă să crească. Câte maşini s-au vândut în septembrie 2018?

 

 

Citiți și despre:

 • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
 • Doar 10% dintre pacienţii cu cancer fac radioterapieDoar 10% dintre pacienţii cu cancer fac radioterapie O mare parte dintre pacienţii cu cancer din țara noastră (70%) trebuie să facă radioterapie, însă în realitate doar o mică parte (10%) dintre aceştia ajung să aibă acces la acest serviciu în timp util și fără […]
 • Cum funcționează imunoterapia?Cum funcționează imunoterapia? Un avantaj major al imunoterapiei este că acest tratament are mai puține efecte adverse față de alte metode tradiționale. Cancerul cunoaște o incidență îngrijorătoare în rândul populației adulte, inclusiv în […]
 • Imunoterapia și terapiile personalizate în tratamentul canceruluiImunoterapia și terapiile personalizate în tratamentul cancerului Finalul anului readuce în discuție situația bolnavilor de cancer din România. Peste 83 de mii de cazuri au fost depistate în acest an și au fost înregistrate peste 50 de mii de decese, în creștere față de […]
 • Un nou centru de radioterapie, deschis în TimişoaraUn nou centru de radioterapie, deschis în Timişoara Bolnavii de cancer din Timișoara și din zona de vest a țării beneficiază de unul dintre cele mai performante compartimente de radioterapie din țară. Acesta funcționează din acest an în cadrul Centrului de […]

O părere la “Terapia revoluționară pentru pacienții cu cancer

 1. Pingback: Nusinersen tratament - amiotrofie spinala | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.