Slide

Energie

Oil Terminal

OIL TERMINAL, unul dintre cele mai curtate terminale petroliere din Europa

01.05.2023

Compania este în plin proces de construire a unui rezervor de 55.000 mc capacitate, lucrare extrem de importantă,  ca valoare și utilitate viitoare. În baza contextului economic din ultimii ani, OIL TERMINAL a fost nevoită să diversifice serviciile de manipulare în danele petroliere, astfel că astăzi are capacitatea de a opera motorina, principalul generator de venituri în aceste vremuri, în 6 dane petroliere față de 3 în 2020, primind nave de 60.000 tone motorină în dana de mare adâncime a companiei. Prin conectarea acesteia la instalația existentă de motorină cu o conductă de circa 1 km, întreaga instalație de motorină a fost sistematizată în depozitul Sud, astfel încât să poată fi efectuate 5-6 operațiuni de manipulare în același timp.

Toate aceste investiții/modernizări au necesitat  eforturi financiare, dar au și generat la rândul lor venituri importante. În continuare, unul dintre obiectivele pentru perioada următoare vizează demararea unui proiect pentru operarea de bitum prin OIL TERMINAL.

„Este un serviciu pe care dorim să îl introducem în portofoliu și să avem o instalație modernă calibrată la cerințele pieței din România și regiune. La acest moment nu cunoaștem foarte bine această piață de desfacere, promovăm acest proiect cât mai mult, astfel încât să găsim parteneri puternici și solvabili pentru dezvoltarea acestui business”, ne-a declarat dl. Viorel Sorin Ciutureanu, Director General OIL TERMINAL.

În ultimii ani, în baza contextului economic, OIL TERMINAL s-a văzut nevoită să diversifice serviciile de manipulare în danele petroliere

OIL TERMINAL beneficiază de oportunitățile apărute pe piață

Conflictul militar din Ucraina creează oportunități economice pentru OIL TERMINAL, însă crește și presiunea de a oferi servicii de calitate, într-un ritm mult mai alert. În acest sens, îmbunătățirea lanțurilor logistice devine cu atât mai importantă. OIL TERMINAL are  capacitatea de a susține livrări importante și pentru piață ucraineană și moldovenească, însă nu trebuie uitat că piața românească este esențială. Din păcate, infrastructura națională feroviară nu poate face față unui vârf de tranzit, situație în care portul Constanța este sugrumat și operatorii portuari se pot bloca.

Prin urmare, este nevoie de investiții în această infrastructură, astfel încât să poată  susține expedierea cantităților cât mai mari de mărfuri în timp util și operatorii portuari să poată obține performanțele dorite. Mai este foarte puțin până la sezonul estival, când pe căile ferate vor fi suplimentate rutele de transport persoane, ceea ce va conduce la o îngreunare sau chiar blocare a convoaielor de transport marfă, indiferent că vorbim de produse petroliere, cereale sau altele. Prin urmare, se impune o comunicare și colaborare permanentă cu toți decidenții și participanții pe flux pentru a putea realiza cât mai prompt serviciile solicitate de către clienți.center tea

Conflictul militar din Ucraina creează oportunități economice pentru OIL TERMINAL, însă crește și presiunea de a oferi servicii de calitate, într-un ritm mult mai alert

„Pot să vă spun că OIL TERMINAL este unul dintre cele mai curtate terminale petroliere din Europa, odată cu începerea războiului din Ucraina. Vorbim de alimentarea unor piețe foarte mari (România, Ucraina, Moldova și Serbia). Relațiile noastre cu marile bănci internaționale care finanțează tranzitul de mărfuri prin OIL TERMINAL au devenit extrem de apropiate, iar încrederea pe care le-am oferit-o de-a lungul anilor le oferă clienților noștri flexibilitate mult mai mare în atragerea de surse financiare pentru susținerea acestui business. Tendințele actuale sunt de creștere a rulajului de mărfuri prin terminal ca urmare a constrângerilor în alimentarea pieței ucrainene și moldovenești”, precizează Viorel Sorin Ciutureanu.

Finalizarea majorării de capital

La începutul acestui an, OIL TERMINAL a reușit să finalizeze  majorarea de capital a societății cu cele 2 terenuri pentru care compania a primit titlu de proprietate în 2011. Pe scurt, a fost un demers complicat, blocat de nenumărate litigii inițiate de-a lungul timpului de acționarii minoritari. În prezent, se creionează o strategie de punere în valoare a acelui teren, motiv pentru care s-a început negocierea unui posibil parteneriat cu scopul de a aduce plus valoare companiei, acționarilor și comunității, în condițiile în care este vorba de un teren situat în centrul orașului Constanța.

OIL TERMINAL a încercat inițial  negocierea unui potențial parteneriat cu SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), inițiativă care nu s-a materializat din păcate. Ulterior, compania a decis continuarea strategiei de dezvoltare prin transferul capacităților de depozitare din centrul orașului către Depozitul Sud situat în afara Constanței.

La începutul anului 2023 s-a finalizat majorarea de capital a societății cu cele 2 terenuri pentru care OIL TERMINAL a primit titlu de proprietate în 2011

Astfel, în momentul de față, OIL TERMINAL este în plin proces de realizare a unor investiții suplimentare (obținute prin accesarea unui credit pe termen lung) în construcția unei capacități de 55.000 mc, lucrare extrem de importantă, atât ca valoare, cât și ca utilitate viitoare.

„Ȋn august 2022 a fost obţinută autorizaţia de construire pentru acest obiectiv.  De la acea dată au fost demarate în regim de urgenţă lucrările de construcţii-montaj propriu-zise, ajungând astăzi ca termenele de execuţie contractuale să fie devansate. Ȋn acest sens, ne propunem să păstrăm acest ritm susţinut pentru a finaliza investiţia cu mult mai devreme decât termenul stipulat în contract”, afirmă Directorul General.OilDepol

OIL TERMINAL vizează investiții cu impact pozitiv asupra mediului

OIL TERMINAL a implementat Standardul de mediu ISO 14001:2015 și este preocupată de îmbunătățirea continuă a Sistemului de Management Integrat de Calitate, Mediu și Sănătate și Securitate în Muncă.

Societatea este orientată către implementarea unor programe de investiții cu impact pozitiv asupra factorilor de mediu, respectarea obligațiilor de conformare privind protecția mediului și a cerințelor de reglementare conform autorizațiilor de mediu deținute, dar și de instruirea permanentă a personalului de specialitate în acord cu noutățile legislative privind mediul.

„În cadrul OIL TERMINAL se monitorizează continuu calitatea factorilor de mediu în acord cu legislația în vigoare și actele de reglementare deținute, se urmărește minimizarea cantităților de deșeuri generate prin aplicarea planurilor și programelor interne și prin creșterea gradului de conștientizare privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor prin instruirea personalului propriu, personalului firmelor terțe și vizitatorilor”, detaliază dl. Viorel Sorin Ciutureanu.

OIL TERMINAL are implementat Standardul de mediu ISO 14001:2015 și este preocupată de îmbunătățirea continuă a Sistemului de Management Integrat de Calitate, Mediu și Sănătate și Securitate în Muncă

Ca urmare a analizării comparative a calității factorilor de mediu pe ultimii patru ani, efectuată în cadrul societății, se observă o evoluție favorabilă a calității factorilor de mediu, datorită implicării active la toate nivelurile organizației. Prin monitorizarea continuă și menținerea calității factorilor de mediu, OIL TERMINAL se asigură de menținerea unui mediu de viață sănătos.

Buget de investiții de 60 de milioane de lei în 2022

Pentru anul 2022, OIL TERMINAL a alocat un buget de investiții în valoare de 60,2 milioane lei. Ca urmare a conflictului militar de la graniţa cu România a crescut şi cererea de încărcare motorină la autocisterne, motiv pentru care OIL TERMINAL s-a pliat pe solicitările clienţilor prin  punerea în funcțiune a unei noi pergole auto în cadrul Secţiei Platformă Sud, care de la punerea în funcţiune şi până în prezent operează în flux continuu.

Totodată, au fost continuate lucrările de modernizare a sistemului de măsurare a cantităților de țiței cu 2 fluxuri din cadrul Secţiei Platformă Port și au continuat  lucrările aferente modernizării unui rezervor de capacitate 50.000 mc.

Trebuie precizat și faptul că OIL TERMINAL deţine propriul serviciu de pompieri pe care dorește să îl menţină cât mai fiabil şi, din acest motiv, anul trecut parcul auto a fost suplimentat cu o nouă Autospecială PSI.

Pentru anul 2022, OIL TERMINAL a alocat un buget de investiții în valoare de 60,2 milioane lei

În baza strategiei proprii de dezvoltare și a celei de investiții aprobate de acționari, pe termen scurt și mediu, societatea urmărește mutarea activităţii din cadrul depozitului nord, aflat în centrul orașului, în depozitul sud. Ȋn acest sens, are în derulare obiectivul de investiţii „Reamenajare rampă CF pentru descărcare păcură din cisterne CF, depozitare și pompare la nave” şi urmăreste, pe viitor, schimbarea destinaţiei unor rezervoare existente din cadrul depozitului sud şi trecerea acestora la păcură, în funcţie de cerinţele beneficiarilor.

În plus, se are în plan prelungirea unei linii CF (linia 5CF) existente în cadrul rampei de încărcare a depozitului sud şi dotarea acesteia cu toate instalaţiile tehnologice necesare.

„Pe viitor, dorim să continuăm transferul capacităților de depozitare prin modernizarea unor rezervoare în depozitele sud și port și, în cazul în care vom identifica surse de finanțare, să construim cel de-al doilea rezervor de mare capacitate (50.000 mc) în depozitul sud și unul mai mic de 10.000 mc în depozitul port. De asemenea, ne propunem să continuăm modernizarea, sistematizarea și automatizarea instalațiilor tehnologice”, mai spune Viorel Sorin Ciutureanu.

Venituri de peste 300 de milioane de lei

OIL TERMINAL a obținut venituri de peste 300 de milioane de lei în anul 2022, din manipularea a 9 milioane de tone, comparativ cu 2020, când a finalizat anul sub 6 milioane de tone manipulate și venituri de 190 milioane lei. Acest rezultat demonstrează capabilitatea și adaptabilitatea OIL TERMINAL la orice situație, mai ales în condițiile în care anul 2022 a fost un an extrem de greu. Războiul din Ucraina a schimbat multe pe partea de aprovizionare cu combustibili în zona Mării Negre, iar OIL TERMINAL se poziționează ferm ca un hub regional extrem de important.

În plus, situația dificilă din Ucraina survine imediat după perioada 2020-2021, care a marcat o criză sanitară fără precedent, respectiv pandemia COVID-19. OIL TERMINAL s-a adaptat la noua realitate, concentrându-și atenția asupra satisfacerii cerințelor clienților, în condițiile protejării sănătății salariaților. Astfel, s-a elaborat un Plan de Continuitate a activității care s-a aplicat gradual, de la măsuri preventive de igienă, până la măsuri de asigurare a personalului esențial, paralel cu implementarea sistemului de telemuncă, în funcție de nivelul de risc asociat, în așa fel încât s-a redus la minim riscul de contaminare pentru personal, activitatea societății nefiind impactată.

Războiul din Ucraina a schimbat multe pe partea de aprovizionare cu combustibili în zona Mării Negre, iar OIL TERMINAL se poziționează ferm ca un hub regional extrem de important

Succesul implementării acestor măsuri din perioada pandemiei a fost confirmat de sistemul european de certificare pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență – Programul Restart Your Business – prin care s-a verificat adaptarea companiilor la noile riscuri generate de Covid-19 pentru a se asigura că măsurile preventive și de protecție de siguranță și igienă au fost stabilite și implementate în scopul de a proteja  angajații, clienții, furnizorii etc. În anul 2021, Bureau Veritas România a efectuat un audit la OIL TERMINAL, constatând că sunt îndeplinite cerințele pentru acordarea „Etichetei Albastre”.

OIL TERMINAL în cifre

În ceea ce privește indicatorii financiari, programul fizic de prestații a fost depășit cu 37,9%, respectiv, cu 2,5 milioane tone, de la 6,6 milioane tone aprobat la 9,1 milioane tone realizat. De asemenea, cifra de afaceri a crescut cu 45%, respectiv, de la 208,8 milioane lei la 302,7 milioane lei. Profitul brut este de 2,5 ori mai mare, fiind în creștere de la 5,3 milioane lei la 13,4 milioane lei, iar profitul net este de 2,8 ori mai mare, fiind majorat de la 4,2 milioane lei la 11,6 milioane lei.

Pentru anul 2023 se estimează o cifră de afaceri mai mare cu 36,7% și un profit brut în creștere cu 86,8% față de nivelul bugetat inițial din anul 2022.

Toate aceste rezultate au fost obținute grație unei echipe extrem de bine pregătite, dar și unui management eficient. Societatea are în 1.019 angajați, iar conducerea societății este asigurată de directorul general care are în subordine 4 directori executivi: director financiar, director comercial, director dezvoltare și director tehnic. Pozițiile disponibile din cadrul companiei sunt poziții de execuție, cu precădere pentru personal muncitor, cu studii medii și/sau pregătire profesională specifică activității prestate de către societate. Posturile disponibile sunt scoase la concurs în funcție de necesitățile companiei, iar anunțul se publică pe site-ul organizației la secțiunea „locuri de muncă”.

„OIL TERMINAL se situează pe o creștere economico-financiară continuă în ultimii ani, într-un context economic foarte complicat, dovedind, mai mult decât orice, profesionalismul echipei și un management eficient”, concluzionează dl. Viorel Sorin Ciutureanu, Director General OIL TERMINAL.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/rezultate-oil-terminal-constanta-profit-net-de-973-milioane-de-lei-in-primul-semestru-din-2021/