Stiri: Logistica

Parcul auto european

Câte mașini vor circula în Europa în anul 2025?

25.01.2020

Parcul auto european va crește cu 1,4% până în 2025, la 273 milioane mașini, de la 269 milioane mașini în acest an. După aceea se va reduce cu 5,4% până în 2030, ca urmare a dezvoltării platformelor de mobilitate (de tipul Uber, Clever, Bolt etc), dar și a modalităților de proprietate alternative, potrivit celui mai recent studiu PwC Digital Auto Report.

Parcul auto european. Infrastructura din România nu ține pasul

”Parcul auto din România a crescut cu 7,4% în 2018 conform datelor oficiale, la peste 8,2 milioane vehicule, dar infrastructura rutieră nu ține pasul. Spre exemplu, București, cu circa 1,4 milioane de autoturisme înmatriculate oficial, la care se adaugă cele în tranzit, este de mulți ani în topul celor mai congestionate orașe din Europa, iar nivelul particulelor în suspensie din aer este dublu față de cel maxim recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. În acest context, sunt necesare soluții noi de transport, o variantă fiind modelele de proprietate alternative, precum abonamentul, închirierea, car sharing, ride hailing, ride sharing și micro mobility”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Parcul auto european. Exemplul Germaniei

Raportul dă ca exemplu Germania. Acolo ponderea persoanelor care dețin o mașină proprie a scăzut de la 43% în 2010 la 36% în 2018. Însă, flotele auto, fie că sunt ale companiilor, firmelor de închirieri sau ale platformelor de mobilitate. au crescut în aceeași perioadă de la 57% la 64%. Este o tendință care se extinde tot mai mult la nivel global. Se pune presiune inclusiv pe prețurile autovehiculelor, pe fondul creșterii puterii de negociere.

Parcul auto european. Ce își doresc cetățenii Europei?

Potrivit sondajului PwC în rândul europenilor, inclus în raport, 74% dintre consumatori vor opta pentru cel mai convenabil mod de a călători, inclusiv pentru folosirea mai multor tipuri de transport. 28% dintre proprietarii europeni de vehicule cred că pot câștiga bani din împărțirea mașinii lor printr-o platformă peer-to-peer.

50% dintre consumatori ar fi dispuși să plătească până la 250 dolari pentru un abonament lunar pentru plimbări nelimitate în oraș. Un procent similar (47%) ia în considerare renunțarea la propria mașină în favoarea serviciilor de robotaxi autonome dacă vor avea un preț adecvat.

Parcul auto european. Modele alternative de proprietate

În Europa, estimările indică faptul că segmentul modelelor alternative de proprietate va crește de la o valoare de 33 miliarde de dolari în 2018, la 191 miliarde dolari în 2025 și 393 miliarde de dolari în 2030.

La nivel mondial, modelele alternative de mobilitate vor ajunge să reprezinte între 17 – 28% din transportul cu vehicule la nivel global până în 2030.

Principalele concluzii ale raportului:

● Viitorul industriei auto va fi caracterizat de:

– conectivitate – creșterea numărului de autovehicule conectate la internet 4G și 5G și la multipli senzori și dispozitive de comunicație

– electricitate – creșterea ponderii autovehiculelor electrice

– partajare – creșterea ponderii sistemelor de car-sharing

– autonomie – apariția autovehiculelor autonome.

● China va continua să-și dezvolte parcul auto într-un ritm accelerat. Creșterea va fi de peste 33%, până la 303 milioane mașini în 2025. În SUA avansul va fi unul modest, de 2,2%.

● Va fi necesară îmbunătățirea infrastructurii de transport, telecomunicații și de alimentare a mașinilor electrice.

● Motoarele electrice și funcțiile automate vor crește cu 20-40% costul producătorilor auto cu materiile prime până în 2030.

● Vom asista la o schimbare semnificativă a modelelor de afaceri ale producătorilor auto și furnizorilor lor. Ei vor depune eforturi intense pentru scăderea costurilor tehnologice în următorul deceniu.

Citește și S-a deschis Târgul de cafea din magazinele Auchan