Piata logistica din Romania

Creştere pe piaţa parcurilor logistice din România

13.10.2020

Parcuri logistice România. Spaţiile industriale şi logistice moderne ale României au ajuns la 4,72 milioane de metri pătraţi la sfârşitul primei jumătăţi a „anului pandemic”. Nivelul este în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, conform unui raport al Colliers International.

Parcuri logistice România. 5 milioane de metri pătraţi

Până la finele anului, piaţa spaţiilor logistice din România va depăşi 5 milioane de metri pătraţi. În plus, mai există încă loc de creştere.

Parcurile logistice din România reprezintă peste 9% din stocul celor mai mari 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne din România a crescut de trei ori începând cu 2015. Însă, există încă un decalaj semnificativ între România şi alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În Cehia, de exemplu, spaţiile industriale şi logistice moderne se situează la aproximativ 9 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane de metri pătraţi.

Acest lucru înseamnă că stocul modern de depozite din România pe cap de locuitor este de patru ori sub cel din Cehia şi de 2 ori sub cel din Polonia.

„Piaţa industrială şi logistică românească a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa”

”Piaţa industrială şi logistică românească a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa, deşi a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spaţii industriale şi logistice din România, pe cap de locuitor, susţine o creştere puternică în deceniul următor. În ceea ce priveşte a doua jumătate a acestui an, se aşteaptă ca cererea, gradul de neocupare şi ratele de închiriere să rămână stabile. O creştere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observată pe piaţa din Bucureşti, oferind mai multe opţiuni pentru chiriaşii activi pe această piaţă, atât în ​​ceea ce priveşte chiriile, cât şi locaţiile”, spune Laurenţiu Duică, partner & head of Industrial Agency la Colliers International.

Aproximativ 120.000 de metri pătraţi de noi spaţii industriale şi logistice moderne se estimează că au fost livrate în primul semestru al lui 2020 în toată România, ceea ce a reprezentat o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 de metri pătraţi.

Parcuri logistice România. A doua parte a anului va fi mai activă

Însă, a doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătraţi în livrări noi preconizate, cu peste 60% situate la periferia Capitalei.

Volumul total al depozitelor închiriate din ţara noastră la sfârşitul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, contractele noi fiind dominante, în proporţie de 81%. Capitala a reprezentat 35% din volumul total al spaţiilor închiriate, respectiv 87.500 de metri pătraţi, iar cea mai mare pondere a tranzacţiilor au fost contracte noi şi renegocieri, care au constituit 55% şi, respectiv, 37%.

Parcuri logistice România. Sectoare

Structura chiriaşilor în ceea ce priveşte sectoarele de pe piaţa românească a fost dominată de sectorul retail / FMCG. Acesta a generat 50% din toate contractele.

În Bucureşti cererea a fost dominată de 3PL / logistică (35%) şi producţie uşoară (33%).

Noile spaţii logistice ale Profi din Timişoara şi Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacţii. Ele au acoperit 115.500 de metri pătraţi.

Parcuri logistice România. Chirii

Chiriile pentru spaţiile de depozitare clasa A din locaţiile importante au rămas în general stabile în acest an. Acestea sunt situate între:

  • 3,8-3,9 euro pe metru pătrat pentru spaţiile industriale şi logistice din jurul Bucureştiului
  • 3,7-3,9 euro pe metru pătrat pentru spaţii din alte hub-uri din ţară.

În zona Varşovia, Sofia sau Budapesta chiriile se ridică la 5 euro pe metru pătrat.

Duratele medii de închiriere în România sunt de:

  • 3-5 ani în cazul spaţiilor de logistică
  • 5-7 ani în cazul producţiei.

Citeşte şi Mobilă produsă în România: Vânzările au explodat în perioada stării de urgenţă

 

 

Citiți și despre: