Bejo, companie olandeză de ameliorare a soiurilor de legume, a încheiat un parteneriat neexclusiv de licență comercială și cercetare cu Corteva Agriscience, companie globală de agricultură, și cu Broad Institute, centru de cercetare biomedicală și genomică situat în Statele Unite.
Bejo va accesa proprietatea intelectuală CRISPR-Cas9
În urma acestui acord, Bejo va accesa proprietatea intelectuală CRISPR-Cas9 pentru editarea genomică în scopuri agricole, autorizând activități și programe de cercetare, precum și potențiale aplicații comerciale viitoare. Deocamdată, conform legislației în vigoare, Bejo va folosi tehnologia CRISPR-Cas9 numai în scopuri de cercetare.
Bert Schrijver, Director Cercetare și Dezvoltare Bejo, a declarat: „Tehnologiile de editare a genomului precum CRISPR-Cas9 dezvoltă noi oportunități pentru accelerarea programelor de ameliorare a legumelor. Acestea facilitează înțelegerea geneticii și furnizează instrumente pentru dezvoltarea noilor caracteristici de interes, cum ar fi stresul abiotic și rezistența la boli, ceea ce ajută fermierii să cultive terenurile într-un mod mai durabil și să satisfacă cererea mondială de legume sănătoase aflată în continuă ascensiune.”
Bejo are, aşadar, acces la o gamă largă de instrumente de editare a genomului, care îi vor permite să își consolideze capacitatea de a dezvolta soiuri de legume mai eficiente și să răspundă provocărilor globale legate de alimentație și durabilitate. Tehnologia poate fi de acum înainte aplicată într-o mare varietate de legume, inclusiv conopidă, ceapă, morcovi și alte culturi.
CRISPR-Cas9 deține un potențial imens
Sam Eathington, Chief Technology Officer, Corteva Agriscience, a declarat: „CRISPR-Cas9 deține un potențial imens pentru a face culturile mai hrănitoare, mai rezistente și mai productive. Suntem mândri că permitem firmei olandeze Bejo să exploreze în culturile de legume noi practici ale acestui puternic instrument. Investiția Bejo în editarea genomică reflectă încrederea tot mai mare că mediul politic din Uniunea Europenă (UE) va continua să se deschidă, permițând fermierilor și consumatorilor din UE să beneficieze de această ameliorare inovatoare a plantelor.”
Citeşte şi Corteva anunţă rezultate favorabile pentru trimestrul I din 2021