Stiri: Finante

Tranzactie piata asigurarilor

Piaţa asigurărilor în 2020: Ce valoare au primele brute subscrise în primul semestru?

02.10.2020

Piaţa asigurărilor în 2020. Societățile de asigurare, autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF.), au subscris, în primele șase luni din acest an, prime brute în valoare de 5,6 miliarde lei. Nivelul este în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Piaţa asigurărilor în 2020. Dinamica pozitivă din trimestrul I

Creșterea volumului de prime brute subscrise se datorează exclusiv dinamicii pozitive înregistrată în trimestrul I 2020, când volumul acestora a ajuns la cea mai mare valoare trimestrială din ultimii ani (2,95 miliarde lei).

Efectele pandemiei de coronavirus

În trimestrul II 2020, piața asigurărilor din România a fost afectată ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 și a măsurilor luate în vederea prevenirii răspândirii acesteia, valoarea primelor brute subscrise situându-se la 2,67 miliarde lei, în scădere cu 1,9% față de trimestrul II 2019, respectiv cu 9,5% față de trimestrul precedent.

Piaţa asigurărilor în 2020. Ce spun reprezentanţii ASF?

„Contrar evoluțiilor macroeconomice europene și locale, piața asigurărilor la nivel agregat reușește să crească în primul semestru al acestui an. Se disting evoluțiile pozitive pe segmentul asigurărilor de sănătate (+29%) și pe segmentul asigurărilor de garanții (+90%). În același timp, se observă o creștere a subscrierilor sucursalelor (FOE), valoarea primelor brute subscrise depășind per total 500 milioane de lei. Ca urmare, subscrierile totale ale companiilor autorizate în România, împreună cu subscrierile în baza dreptului de stabilire, depășesc 6,1 miliarde lei”, a declarat domnul Valentin Ionescu, directorul Direcției Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Piaţa asigurărilor în 2020. Asigurări generale

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de A.S.F. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 5,4% în primul semestru din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o scădere de 4,2%.

Piaţa asigurărilor în 2020. 27 de companii

La finele lunii iunie, activau pe piața asigurărilor 27 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de A.S.F., dintre care 14 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și 6 au practicat activitate compozită.

Citeşte şi Cu cât au crescut salariile în prima jumătate a anului 2020?