Stiri: Constructii

Piata cimentului din Romania. Consiliul Concurentei

Piața cimentului din România. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței

21.11.2018

Piața cimentului din România. Consiliul Concurenței a anunțat, în urma unei analize efectuată pe piața producerii și comercializării cimentului în țara noastră, că acest sector înregistrează o situaţie atipică. Mai exact, instituția a observat că producătorii de ciment își menţin cote de piață aproximativ egale şi stabile în timp. Astfel, riscul apariției unor forme de coordonare a activităților este în creștere.

În plus, conform sursei citate riscul este cu atât mai mare cu cât fluctuațiile cotelor de piaţă sunt reduse. De asemenea, nu există schimbări în ierarhie la nivelul industriei.

Piața cimentului din România. Suspiciuni sub aspect concurențial

”Acest aspect ridică suspiciuni sub aspect concurenţial, mai ales în condiţiile în care cei trei producători de ciment au capacităţi de producţie funcționale diferite, iar gradul de utilizare al acestora este profund asimetric: producătorul de ciment cu cea mai mare capacitate de producţie în funcțiune are cel mai mic grad de utilizare al acesteia”, conform Consiliului Concurenței.

Instituția a ajuns la aceste concluzii în urma finalizării anchetei sectoriale pe piaţa producerii și comercializării cimentului în perioada 2013-2017. Această analiză a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncționalități la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei.

Piața cimentului din România. Cele mai importante companii

Cele mai importante companii active pe piața producerii cimentului sunt integrate pe vertical. Acest lucru se întâmplă pentru:

  • a eficientiza procesul de producție a cimentului
  • a reduce costurile
  • a facilita accesul la resurse

Piața cimentului din România. Consiliul Concurenței. Piețe conexe

Cele trei mari companii– Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România – sunt prezente şi pe alte două piețe – producerea şi comercializarea filerului de calcar, respectiv a lianților hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianți). Atât filerul de calcar, cât şi lianții hidraulici se produc în fabricile de ciment.

Consiliul Concurenţei a constatat că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse și livrate în scopul împărțirii pieței. Aceşti producători de ciment dețin, așadar, posibilitatea de a ține captivi anumiți clienți astfel încât să mențină cote de piață simetrice.

Piața cimentului din România. Prețuri

Totodată, s-a putut observa că prețurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie. Acest lucru poate constitui un indiciu privind mecanismul de coordonare prin care principalele companii de pe piaţă reușesc să mențină cote de piață simetrice.

Cei trei producători principali vând ciment în aproape toate regiunile României. Însă, este evidentă preponderența clienților situați în aria descrisă de o distanță definită la 350 de km în jurul punctului de desfacere. Prin urmare, conform analizei, nu se poate elimina posibilitatea de împărțire a pieței geografice între producătorii de ciment, criteriul distanță fiind extrem de important în alegerea furnizorului de ciment.

Piața cimentului din România. O posibilă înțelegere anticoncurențială

”Având în vedere aceste elemente, Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate”, conform sursei citate.

Piața cimentului din România. Consiliul Concurenței. Licențele de exploatare

Au fost analizate şi reglementările referitoare la modul de obținere a licențelor de exploatare a agregatelor de carieră.

Consiliul Concurenţei a constatat că procedura de acordare de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a permiselor de exploatare în cazul rocilor utilizabile în construcţii şi al acumulărilor de turbă sau a aurului din aluviuni, ar putea constitui o limitare a accesului pe piață şi, implicit, o îngrădire a concurenței, în condiţiile în care se atribuie primului solicitant, fără a se ţine cont de alte criterii.

Piața cimentului din România. Accesul pe piață

În plus, perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licenţa de exploatare, precum şi dreptul de prelungire, nelimitat, pe perioade succesive de câte cinci ani, blochează accesul la piață şi poate conduce la închiderea acesteia pe o perioadă nedeterminată sau până la epuizarea resursei exploatabile pentru care s-a acordat licența.

”Prin urmare, autoritatea de concurență recomandă introducerea de prevederi în proiectul de modificare a Legii minelor, în sensul reducerii perioadei de acordare a licenţei de exploatare si prelungirii acesteia”, mai precizează Consiliul Concurenței.

Citește și Stagii de practică pentru studenți- un prim pas către integrarea pe piața forței de muncă din industria construcțiilor