Piata cimentului din Romania

Consiliul Concurenţei, anchetă pe piaţa cimentului din România

25.10.2018

Consiliul Concurenţei a anunţat că a declanşat o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cimentului din România. Conform sursei citate, ar fi vorba de o anchetă privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială. Mai exact, această înţelegere ar viza companiile HOLCIM (ROMANIA) S.A., CRH CIMENT (ROMANIA) S.A. şi HEIDELBERGCEMENT ROMÂNIA S.A.

Consiliul Concurenţei precizează că înţelegerea ar fi realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din ţara noastră din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau a produselor oferite pe piaţă. De asemenea, s-a constatat şi limitarea sau controlul producţiei. În plus, a existat şi un control al comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de întreprinderile implicate, începând cu anul 2010.

Piaţa cimentului din România: Inspecţii inopinate

În cadrul investigaţiilor, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile companiilor investigate, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigație.

În situaţia în care se va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi. Sancţiunile ajung până la 10% din cifra de afaceri.

Piaţa cimentului din România. Programul de clemenţă

Consiliul Concurenţei mai precizează că, în cazul în care companiile cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

„Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei”, conform sursei citate.

Piaţa cimentului din România: Amenzi

În ianuarie 2018, producătorul de ciment, agregate şi betoane CRH Ciment SA şi compania Comnord, care se ocupă cu lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei. Motivul: nu au notificat preluarea unei companii prin care s-a creat o concentrare economică.

Consiliul Concurenţei preciza la acea dată că a amendat cu 3.056.314 lei (aproximativ 655.904 euro) CRH Ciment SA şi Comnord.

Citeşte şi Registrul Naţional de Franciză, înfiinţat de Guvern

 

Citiți și despre:

O părere la “Consiliul Concurenţei, anchetă pe piaţa cimentului din România

  1. Pingback: Apartamente de inchiriat Cluj-Napoca: Analiza | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.