Stiri: Companii

Piata de private equity 2019

Piaţa de private equity din Europa Centrală, un optimism moderat în 2019

19.02.2019

Piaţa de private equity 2019. După o perioadă de tranzacționare intensă, în 2017, piața de private equity din Europa Centrală se stabilizează, conform sondajului Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence.

Cercetarea este realizată bianual încă din 2003. Aceasta reflectă evoluţia pieţei de private equity. Cea mai recentă ediție a fost efectuată la finalul anului 2018.

Piaţa de private equity 2019. Indicele de încredere

Potrivit sursei citate, indicele de încredere şi-a accelerat declinul până la o valoare de 105. Astfel trendul de creştere din ultimele 18 luni a fost inversat, între toamna lui 2016 şi primăvara lui 2018.

Acest indice reflectă in principal aşteptările economice şi alte variabile precum perspectiva asupra activităţii pieţei şi raportul dintre tranzacţii şi managementul portofoliului.

Piaţa de private equity 2019. Incertitudinea politică și economică

Majoritatea profesioniştilor din acest sector (75%) se aşteaptă ca activitatea din regiune să rămână neschimbată. În același timp, 11% prevăd o creştere a activităţii. Nivelul este în scădere de la o treime, care erau de aceeaşi părere în vara lui 2018. Prin urmare, avem de a face cu un comportament mai prudent din partea investitorilor. Acesta este pus pe seama incertitudinii economice şi politice.

De asemenea, aproape trei sferturi din cei care realizează tranzacţii pe piaţa din Europa Centrală (73%) se aşteaptă ca actualul context economic să se menţină, în timp ce marea majoritate (93%) are încredere că va putea atrage finanțarea necesară tranzacţiilor și consideră că nivelul de lichiditate va rămâne neschimbat.

Piaţa de private equity 2019. Mai multe tranzacții de cumpărare

Specialiștii se aşteaptă la mai multe tranzacţii de cumpărare decât de vânzare în lunile următoare.

Ieșirile de pe anumite piețe au fost considerabile, anul trecut. Acestea au inclus şi tranzacţiile realizate în România. Printre acestea se numără și vânzarea de către Abris a serviciului de curierat Urgent Cargus către Mid Europa Partners.

Piaţa de private equity 2019. Ce se întâmplă în România?

„În România, activitatea firmelor de private equity este similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale. Mă aştept ca un număr mare de tranzacţii să fie în continuare efectuate de fondurile de capital privat, fie în calitate de cumpărători, fie de vânzători. Firme mari de private equity intenționează să intre pe piaţa din România, deoarece privesc țara noastră ca pe o alternativă bună pentru investiţii în regiune. Astfel de investiţii vor fi influenţate în mod cert de condiţiile economice şi de climatul legislativ local”, a spus Radu Dumitrescu, Partener servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.

Piaţa de private equity 2019. Oportunități noi de investiții

La nivelul Europei Centrală, unde s-au înregistrat creşteri puternice ale PIB-ului, este de așteptat ca profesioniștii în domeniul tranzacțiilor să se axeze în continuare pe oportunităţi noi de investiţii. Majoritatea investitorilor se aşteaptă ca nivelul mediu al tranzacțiilor să rămână constant.

„În general, firmele de private equity sunt interesate de tranzacții de valoare medie și mare, în urma cărora achiziționează lideri de piață locali sau regionali. Deși piața de M&A din România continuă să fie dominată de jucătorii strategici, achizițiile efectuate de fondurile de capital privat au atins niveluri record în 2016 și 2017. Acestea au scăzut ușor anul trecut, dar suntem în continuare optimiști legat de perspectivele pentru 2019”, a declarat Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Citește și MobilPay Wallet reintroduce plata rovinietei și a taxei de trecere a podului de la Fetești