Retail

Piata de retail in 2021

Piaţa de retail în 2021: Cele mai importante trenduri

01.03.2021

Piaţa de retail în 2021: Anul 2021 oferă noi provocări și va fi unul de impact pentru piaţa de retail la nivel mondial. Pandemia de coronavirus a avut un efect puternic în 2020 asupra pieței de retail. Magazinele, cu excepţia retailului alimentar, au fost închise pentru câteva luni, în întreaga lume, mulţi angajaţi au fost concediaţi sau trimişi în şomaj tehnic, în timp ce lanţurile de aprovizionare au fost complet date peste cap.

Ulterior, activitatea din sectorul de retail a început să revină la normal, însă pandemia de coronavirus continuă să îşi facă simţită prezența, iar anul 2021 va fi, per total, unul de impact pentru piaţa de retail la nivel mondial.

Aşadar, pandemia de COVID-19 va fi cea care va dicta tendinţele din acest an, aducând cel mai probabil o evoluţie complet surprinzătoare.

Creşterea comerţului electronic

Primul mare trend pentru 2021 va fi reprezentat de avansul pieţei ecommerce. Creşterea a fost una impresionantă şi anul trecut şi va continua, de asemenea, în anii care vor urma. Oamenii şi-au modificat obiceiurile de consum în timpul pandemiei, iar comenzile online au început să prindă şi la acele persoane care până atunci preferau magazinele trandiţionale.

Companiile vor investi mai mult în digitalizare, iar până la finele anului 2021, ponderea comerţului electronic din totalul industriei de comerţ, la nivel mondial, va creşte la 20%.

Până la finele anului 2021, ponderea comerţului electronic din totalul industriei de comerţ, la nivel mondial, va creşte la 20%

Multe magazine vor continua să se închidă

Retailerii vor evalua acum performanțele magazinelor pe care le au deschise şi vor decide să le închidă pe cele care nu mai sunt profitabile. Costurile pentru operarea unui magazin fizic sunt destul de ridicate, iar în contextul avansului venit de pe segmentul vânzărilor online, pentru companiile din domeniu va fi mai uşor să evalueze costurile şi posibilitatea menţinerii unor anumite magazine offline deschise.

Firmele mici din domeniul retailului au avut cel mai mult de suferit în 2020, iar acest lucru nu se va schimba nici în 2021. În schimb, marii retaileri au avut pierderi mai reduse şi un rulaj mai mare pe segmentul online, ținând cont că forţa şi bugetul lor de promovare este mult mai mare. Prin urmare, în 2021 marii retaileri vor deveni mai profitabili, reuşind într-o oarecare măsură să reducă pierderile de anul trecut.

În 2021, marii retaileri vor deveni mai profitabili, reuşind într-o oarecare măsură să reducă pierderile de anul trecut

În ultimii ani deja se observase o preferință a consumatorilor pentru magazinele multi-brand, iar pandemia se pare că a accelerat acest comportament de achiziţie. Aşadar, magazinele de brand vor avea de suferit în anii ce vor urma şi vom vedea pe piaţă din ce în ce mai multe spaţii de retail multi-branding.

Puterea de cumpărare

Evoluţia economică şi puterea de cumpărare vor fi aspecte importante care trebuie luate în calcul atunci când vorbim de modul în care va evolua piaţa de retail anul acesta. Dacă redresarea va fi una rapidă, atunci şi puterea de cumpărare va creşte, ceea ce va aduce un avantaj pentru sectorul retailului, întrucât oamenii vor fi mai dispuşi să facă achiziţii. Însă dacă redresarea va fi una lentă, atunci cumpărătorii vor fi precauţi şi vor alege să îşi limiteze achiziţiile doar la acele produse pe care ei le consideră necesare.

Piaţa de retail în 2021 va fi influenţată într-un mod profund de modul în care vor evolua economia şi puterea de cumpărare a oamenilor

Piaţa de retail în 2021. Influencerii, din ce în ce mai importanţi

Influencerii sunt acele persoane care, prin prezenţa lor online, vor avea un impact important asupra unei nişe de public şi au puterea de a influenţa alegerile acestui public, inclusiv decizia de cumpărare. În ultima perioadă, importanţa aşa-numitului marketing influencer a crescut, iar acest trend se va remarca şi în 2021.

Aşadar, retailerii trebuie să ştie că utilizând această metodă de promovare vor avea oportunitatea de a aduce noi clienţi din nişe bine delimitate.

Piaţa de retail în 2021. Noile tehnologii

Realitatea augmentată (AR), învățarea automată și inteligența artificială (AI) vor avea şi ele un cuvânt de spus pe piaţa de retail din acest an. Potrivit unui sondaj global Nielsen, consumatorii au precizat că realitatea augmentată și virtuală sunt tehnologiile de top pe care ar vrea să le utilizeze pentru a-i ajuta în viața de zi cu zi, 51% spunând că ar fi dispuși să folosească tehnologia AR pentru a evalua produsele pe care intenţionează să le cumpere.

De asemenea, învățarea automată și inteligența artificială vor fi utilizate pentru a analiza consumatorul şi modul în care obiceiurile lui de consum se schimbă în toată această perioadă plină de incertitudini.

Consumatorii ar fi dispuși să folosească tehnologia AR pentru a evalua produsele pe care intenţionează să le cumpere.

Piaţa de retail în 2021. Accent pe transparenţă, sustenabilitate şi etică

Transparenţa, sustenabilitatea şi un comportament etic au devenit în timpul lockdown-ului mult mai importante pentru consumatori. Acest lucru înseamnă că brandurile trebuie să le acorde prioritate cât mai curând posibil.

Un studiu realizat de compania Forrester arată că 71% dintre consumatori preferă să cumpere de la mărci care se aliniază cu valorile lor. În plus, cumpărătorii evaluează din ce în ce mai mult produsele și brandurile pe baza eticii și valorilor unei companii, 41% dintre consumatori căutând în mod activ să cumpere de la o companie asociată idealurilor sociale, de mediu și politice.

Aşadar, deşi 2020 a fost un an extrem de dificil pentru retaileri, 2021 oferă noi provocări, dar și oportunităţi de dezvoltare şi de explorare a modului în care comportamentul consumatorilor s-a modificat din cauza pandemiei care a dat toată lumea peste cap.

Citește și Ce mall-uri se deschid în 2021?