Stiri: Sanatate

Aniversare Arcadia Medical.

Piața de servicii medicale private, în creștere puternică

30.01.2019

Piața de servicii medicale private. Bolile românilor și criza din spitalele publice duc piața serviciilor medicale private către un nivel record. Astfel, numărul mare de cazuri de gripă au făcut ca românii să ia cu asalt cabinetele medicale. În condițiile în care multe dintre spitalele și cabinetele medicale de stat sunt supra-aglomerate, alternativa oferită de serviciile medicale private atrage tot mai multe persoane. Dovada este reprezentată de faptul că afacerile acestor companii au crescut, față de 2007, cu aproape 500%, arată o analiză KeysFin.

Piața de servicii medicale private. Calitatea

Cu toate că asistența medicală este gratuită pentru angajații români, tot mai mulți aleg să își trateze problemele de sănătate în sistemul privat. Fie că este vorba de analize sau de operații complicate, companiile private din sectorul medical au ajuns, în 2019, să ofere mare parte din serviciile necesare populației.

Principalul motiv îl reprezintă calitatea serviciilor.

Piața de servicii medicale private. Infecțiile din spitale

De asemenea, confortul și aparatura performantă, timpul de așteptare redus, atenția alocată igienizării, profesionalismul angajaților sunt doar câteva dintre elementele, care puse în balanță cu infecțiile intraspitalicești și lipsa dotărilor din spitalele de stat au determinat românii să aleagă alternativa oferită de spitalele și clinicile private.

Piața de servicii medicale private. 11 miliarde de lei

Și în acest context, afacerile din sectorul serviciilor medicale private par să țintească, în 2018, nivelul de 11 miliarde de lei, de la 9,7 miliarde de lei în 2017.

Conform analizei KeysFin, business-ul din acest sector a crescut cu 21,3% față de 2016, respectiv cu 472% față de 2007.

Piața de servicii medicale private. Profitul

Profitul net al rețelelor de clinici private a avansat cu 29% față de 2016 și cu 420% față de 2007, la 1,5 miliarde de lei în 2017.

„În 2018, piața serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, dovadă că numărul de companii s-a menținut la aproape 15.000, în scădere cu numai 1,5% față de 2016. Față de 2007, evoluția este una impresionantă – sunt cu aproape 90% mai multe companii decât acum 12 ani’’, afirmă analiștii KeysFin.

Piața de servicii medicale private. Ce se va întâmpla în 2019?

2019 va aduce, cel mai probabil, o continuare a consolidării pieței, achizițiile și fuziunile urmând să fie în prim-plan.

„Dezvoltarea rețelelor de clinici private va continua în acest an prin absorbția cabinetelor independente, iar marii jucători își vor consolida prezența în comunitățile urbane prin extinderea serviciilor, de la analize și operații la asigurări medicale”, estimează experții.

Piața de servicii medicale private. Angajați

În sectorul medical privat activează, la ora actuală, peste 65.000 de angajați, în creștere cu 2,1% față de 2016 și cu 122% față de 2007.

Costul mediu cu forța de muncă a crescut cu 22% față de 2016 la aproape 39.000 de lei per angajat în timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la peste 147.000 de lei per angajat în 2017.

Piața de servicii medicale private. Bătălia pe resursa umană

„2019 va aduce, cel mai probabil, o accentuare a bătăliei pe resursele umane. Într-un sector în care concurența este acerbă, extinderea serviciilor, atât din punct de vedere calitativ cât mai ales cantitativ (noi clinici, cabinete, servicii etc.) va fi condiționată de disponibilitatea personalului (medici, asistenți etc.). Nivelul salarial și condițiile de muncă vor reprezenta tot mai mult o alternativă viabilă pentru personalul de la stat care nu a dorit să facă pasul spre clinicile din Occident”, estimează analiștii.

Piața de servicii medicale private. Topul clinicilor private

Anul 2017 a adus CENTRUL MEDICAL UNIREA SRL (Regina Maria) pe primul loc în topul afacerilor din sectorul medical. Compania controlată de luxemburghezii de la Royal Capital Investments, care administrează local rețeaua Regina Maria, a depășit MED LIFE SA, raportând afaceri de 381 milioane de lei (3,9% din totalul pieței) față de 379 milioane de lei, cât a înregistrat MedLife.

Pe locul al treilea s-a situat SANADOR SRL. Este vorba de o companie cu capital 100% românesc, care a raportat o cifră de afaceri de 289,6 milioane de lei. Acest lucru reprezintă 3% din totalul pieței.

Sanador este urmată de FRESENIUS NEPHROCARE ROMANIA SRL, DIAVERUM ROMANIA SRL, SYNEVO ROMANIA SRL, DELTA HEALTH CARE SRL, CENTRUL MEDICAL POLICLINICO DI MONZA SRL, AVITUM SRL și GRAL MEDICAL SRL.

Piața de servicii medicale private. 23% din cota de piață

Pe ansamblu, cele mai mari 10 companii au generat peste 23% din cifra de afaceri totală.

Trebuie menționat că Delta Health Care SRL este controlată tot de liderul topului, CMU, companie care astfel își consolidează poziția în top 10.

Piața de servicii medicale private. Profitabilitatea

SYNEVO ROMANIA este cel mai profitabil jucător din piață, cu un rezultat de 24 de milioane de lei în 2017. În top urmează FRESENIUS NEPHROCARE ROMANIA SRL și HIPERDIA SA cu 16,1 respectiv 13,4 milioane de lei.

Piața de servicii medicale private. Un potențial ridicat

Conform analiștilor de la KeysFin, piața serviciilor medicale private deține un potențial semnificativ.

Necesarul de servicii medicale va crește semnificativ în următorii ani,  determinat de:

  • dezvoltarea economică accelerată, reliefată prin extinderea serviciilor și îmbunătățirea nivelului de trai
  • îmbătrânirea populației

Citește și Decizie importantă luată de acționarii Bursei de Valori București