Stiri: Constructii

Autorizatii de construire semestrul I din 2021

2019 va aduce un nou record pentru piața imobiliară din România

20.02.2019

Piața imobiliară din România a intrat în 2019 într-un nou an de dezvoltare pe toate segmentele importante. Investitorii au planuri pentru livrarea unor clădiri logistice, comerciale și de birouri cu o suprafață totală de 1,2 milioane de metri pătrați. Acesta este un nou record pentru piața imobiliară locală.

Anul trecut au fost livrate spații noi de aproximativ 850.000 de metri pătrați, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Piața imobiliară din România 2019. Cererea susținută

Evoluția pozitivă vine în urma cererii susținute exprimate de chiriași în ultimii trei – patru ani. Pentru mai mult de jumătate din spațiile noi ce urmează a fi date în folosință în acest an au fost deja semnate contracte de închiriere.

Piața imobiliară din România 2019. Retail

La finalul lui 2018, stocul spațiilor de retail a depășit 3,7 milioane de metri pătrați. Nivelul este aproape similar cu cel al spațiilor de birouri. În același timp, stocul spațiilor logistice se situa la circa 3,5 milioane de metri pătrați.

Pentru 2019 este așteptată livrarea a 600.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale, peste 400.000 de metri pătrați de birouri și 200.000 de metri pătrați de spații de retail.

Piața imobiliară din România 2019. București

În Capitală, vor fi dați în folosință 300.000 de metri pătrați de spații industriale. La acestea se adaugă 300.000 de metri pătrați de birouri. În plus, proiectele comerciale Colosseum și Veranda Mall urmează a fi extinse cu o suprafață cumulată de 25.000 de metri pătrați.

Totodată, conform studiului, spații noi de retail vor fi livrate anul acesta și în Sibiu. Acolo, NEPI Rockcastle va finaliza proiectul Festival și extinderea centrului comercial Shopping City Sibiu.

În Timișoara, Iulius Group și Atterbury vor inaugura extensia proiectului Iulius Mall.

Piața imobiliară din România 2019. Retailerii și-au concentrat atenția asupra țării noastre

„Pe fondul unor rezultate în scădere în Europa Centrală și de Vest, retailerii și-au concentrat atenția asupra României și în 2018 în vederea extinderii rețelei de magazine. Evoluția pozitivă a vânzărilor din ultimii ani, coroborată cu creșterea salariului mediu, au făcut ca majoritatea retailerilor să amplifice investițiile în noi magazine, atât în piețele principale, cât și în cele secundare sau terțiare și ne așteptăm ca dezvoltarea acestora să fie accelerată și în perioada următoare. De asemenea, ne așteptăm la noi intrări de retaileri pe piață în decursul acestui an. În ceea ce privește dezvoltările, vom asista la o serie de consolidări/ extinderi ale unor centre comerciale existente pentru a putea acomoda noile cerințe și tendințe de retail”, a explicat Bogdan Marcu, Partener, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

 

Piața imobiliară din România 2019. Birouri

În București, în prezent, se află în construcție clădiri noi de birouri cu o suprafață de 500.000 de metri pătrați. Până la finalul anului în curs urmează să fie livrate spații de aproximativ 300.000 de metri pătrați.

Cei mai activi dezvoltatori sunt:

  • grupurile Portland Trust (63.000 metri pătrați în cadrul Expo Business Park și Oregon Park)
  • Vastint (62.000 metri pătrați în cadrul Business Garden și Timpuri Noi Square)
  • Globalworth (42.000 metri pătrați în Renault Business Connected)
  • River Development (38.000 metri pătrați în The Light și Sema Offices)

Segmentul clădirilor de birouri se dezvoltă și în alte centre universitare importante. Astfel, în Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Iași urmează să fie date în folosință imobile noi cu o suprafață de aproximativ 130.000 de metri pătrați.

Piața imobiliară din România 2019. Chiriile vor rămâne stabile

„Observăm că o bună parte din spațiile de birouri sunt absorbite încă din faza de construcție, cererea venind inclusiv din partea companiilor care închiriază spații de 2.000 – 3.000 de metri pătrați. Acești chiriași ai unor proiecte existente îți măresc numărul de angajați și nu au spațiu de extindere în birourile curente. Dacă ar exista un număr mai mare de centre de co-working în zone precum Centru, Centru – Nord și Vest, problema flexibilității ar putea fi acoperită parțial de acești operatori. În ceea ce privește chiriile, estimăm că nivelul contractual va rămâne stabil în zonele semi-centrale și vor înregistra o ușoară creștere în CBD. Totodată, observăm că proprietarii sunt din ce ȋn ce mai atenţi la durata contractelor, căutând să semneze acorduri pe 7 – 10 ani, faţă de termenul standard de cinci ani”, a spus Mădălina Cojocaru, Partener, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox:

Piața imobiliară din România 2019. Sectorul logistic și industrial

Analiza mai arată că după o perioadă de șase ani (2009 – 2014) de stagnare, sectorul logistic și industrial și-a reluat creșterea în 2015 și va atinge un vârf al evoluției în 2019. În acest an, dezvoltatorii își propun să construiască depozite noi cu o suprafață de aproximativ 600.000 de metri pătrați.

Cei mai activi investitori vor continua să fie companiile CTP și WDP. Acestea au fost lideri de piață în ultimii ani. Pe următoarele locuri se află:

  • VGP
  • P3
  • Global Vision
  • Transilvania Construcții

„Este o piață dinamică, în care dezvoltatorii au remarcat potențialul și au decis să-și extindă portofoliile prin achiziția de noi terenuri, referindu-ne la companii precum Global Vision, P3 sau VGP, dar și la Element Development și MLP, jucători care au intrat recent în acest sector și au deja livrări anunțate pentru 2019. Aceste decizii au fost în corelație directă cu cererea activă de spații de depozitare de la marii retaileri sau logisticieni în București, Cluj și Timișoara, respectiv din partea producătorilor de componente auto în Sibiu, Pitești sau Oradea”, a precizat Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Citește și Piaţa de private equity din Europa Centrală, un optimism moderat în 2019