Slide

Stiri: Constructii

Piata imobiliara din Romania

Piața imobiliară din România: Evoluția din 2019

15.11.2019

Piața imobiliară din România a continuat să înregistreze o evoluție pozitivă și în cel de-al treilea trimestru din 2019, pe toate cele trei sectoare de leasing, arată datele CBRE Research. În primele nouă luni ale anului, s-au tranzacționat aproximativ 290.000 mp. pe segmentul de birouri, motorul cererii rămânând companiile din IT&C și industria financiară, în timp ce pe piața de retail un număr de 11 branduri au ales să fie prezente în România, printre care se numără:

  • Victoria’s Secret
  • Burger King

Aceste companii au fost consiliate de CBRE.

Piața imobiliară din România. Piața de birouri:

• Companiile din domeniile IT&C și financiar au generat peste 60% din cererea totală

• Vestul și centrul Capitalei, preferate de jumătate dintre chiriași

Pe piața spațiilor de birouri, în trimestrul al treilea, companiile au închiriat peste 84.000 mp. Din acest total, 80% a reprezentat cererea netă. Sunt excluse astfel tranzacțiile de tipul renegocieri și reînnoiri de contracte.

Cererea din trimestrul al treilea este în creștere cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Per total, în primele trei trimestre din 2019 a fost tranzacționată o suprafață de 288.000 mp. la nivelul Capitalei. Nivelul este cu 17% mai mare decât valoarea înregistrată pentru primele trei trimestre din 2018.

Piața imobiliară din România. Cererea

„Analizăm în detaliu cererea din piața de birouri, mergând mai departe de tradiționala măsurare a ofertei și suntem atenți la profilul companiilor și la nevoile angajaților ca și ocupanți de spații și membri ai comunităților din clădirile de birouri. În primele nouă luni din 2019, cea mai mare cerere pentru închirierile de spații de birouri a provenit din partea companiilor din sectoarele Computers & Hi-Tech (47% din cerere) și financiar (16%), care au tranzacționat spații pentru un total de 13.500, respectiv 4.700 de angajați. În ceea ce privește zonele cele mai dinamice, acestea au fost vestul Bucureștiului (cu 31% din volumul tranzacționat) urmat de centru (cu 21%) iar apoi de nord și Pipera (cu câte 19%)”, explică Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction Services, Office, CBRE România.

Stocul total de spații moderne de birouri din București a ajuns la finalul primelor trei trimestre din 2019 la aproximativ 3,16 milioane mp., peste jumătate fiind clădiri de birouri de clasa A, cu o rată generală de neocupare de 9,3%, în creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din această suprafață, circa 60.000 mp. de birouri au fost livrați în trimestrul al treilea, prin intermediul a două proiecte:

  • Expo Business Park, dezvoltat de Portland Trust în zona Expoziției din nordul Capitalei
  • The Light, dezvoltat de River Development în zona stației de metrou Politehnica, din vestul Bucureștiului.

În prezent, vestul și nordul Capitalei găzduiesc 50% din stocul total de spații de clasa A.

Piața imobiliară din România. Estimări

Până la finalul anului, în București se estimează finalizarea a încă 81.600 mp. de birouri în șase proiecte. 40% din această suprafață este deja pre-închiriată.

De asemenea, în perioada 2020 – 2021 sunt așteptați să fie finalizați 622.000 mp. Vorbim de 26 de proiecte de birouri, 17% din suprafață fiind pre-contractată.

Piața de retail în primele trei trimestre:

• 11 noi branduri au intrat pe piața din România

• 66.000 mp. de retail au fost livrați, peste 90% fiind în orașele regionale

Pe piața de retail din România, 11 noi branduri și-au făcut intrarea în primele nouă luni, dintre care patru doar în trimestrul al treilea.

„După ce în prima jumătate a anului am asistat la intrarea unor branduri precum Victoria’s Secret sau Topshop Topman, în ultimele trei luni alte nume au decis să intre în România, mai precis Burger King, Falconeri, Marc O’Polo și Longines. Aceste noi branduri au ales Bucureștiul pentru prima locație și au preferat de obicei proiectele de tip centru comercial”, a declarat Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction Services, Retail, CBRE România, companie care a consiliat Victoria’s Secret și Burger King în procesul de intrare pe piața locală.

Piața imobiliară din România. Stocul de retail

La nivel național, stocul de retail a ajuns la 3,65 milioane mp. În primele trei trimestre au fost livrați 66.200 mp. de spații de retail, în cadrul unui parc de retail și a trei extinderi. 91% din suprafața nouă se află situată în orașele regionale.

Pentru trimestru al patrulea, CBRE estimează a fi finalizată o suprafață de 130.800 mp. de retail. Aceasta este cumulată în șase noi proiecte și două extinderi. 97% din livrări sunt, de asemenea, în orașele regionale.

„Orașe precum Sibiu, Brașov, Târgoviște și Târgu Mureș urmează să atragă noi spații de retail până la finalul anului 2020, în timp ce Oradea sau Timișoara au deja cea mai mare densitate la nivel național, de 657, respectiv 604 mp. de retail per mia de locuitori. Deși apropiate din punct de vedere al densității, diferența dintre aceste ultime două orașe este dată de tipul de proiecte, în Oradea fiind aproape egal raportul dintre centre comerciale și parcuri de retail, în timp ce în Timișoara doar 15% sunt parcuri de retail versus 85% centre comerciale”, a completat Carmen Ravon.

Piața de spații industriale

Pe piața de spații industriale, în primele trei trimestre a fost tranzacționată o suprafață totală de 326.000 mp. la nivel național, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele CBRE Research.

„Dacă analizăm tipologia tranzacțiilor, observăm că la nivelul primelor trei trimestre, cel mai des întâlnite au fost tranzacțiile care au reprezentat cerere nouă (45% din volumul tranzacționat), ceea ce ne transmite un apetit ridicat pentru noi spații industriale. În ultimul trimestru, am asistat la un interes crescut pentru tranzacțiile de pre-închiriere, care au cumulat peste jumătate din totalul tranzacțiilor. București – Ilfov a rămas cea mai căutată zonă în primele nouă luni, urmată îndeaproape, în special în ultimele trei luni, de orașele din sudul țării, care au absorbit 35% din volumul închiriat”, a afirmat Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE România.

Stocul de spații industriale de clasa A și B a ajuns la 4,3 milioane mp. la finalul primelor nouă luni din 2019, după ce în perioada iulie – septembrie inclusiv au fost finalizați circa 186.000 mp. în 11 proiecte industriale. Până la finalul anului urmează a fi livrați încă 75.000 mp. de spații industriale. Este vorba de șapte proiecte. În cazul acestora 72% din suprafață este deja pre-închiriată.

Citește și Casa Lidl Sibiu se redeschide cu ocazia Târgului de Crăciun