Pilonul 2 de pensii 2019

Pilonul 2 de pensii 2019. Solicitarea făcută către Guvern

23.04.2019

Pilonul 2 de pensii 2019. Asociația Participanților în Fonduri de Pensii din România solicită Executivului să vină cu clarificări cu privire la viitorul sistemului de pensii Pilon 2. Asociația are în vedere în principal măsurile ce vor fi întreprinse pentru modificarea OUG 114/2018 referitoare la Pilonul 2 în vederea relaxării cerințelor de capital suplimentar, măsuri promise de autorități încă de la finalul lunii martie.

Pilonul 2 de pensii 2019. Grup de lucru

Asociația Participanților cere, de asemenea, Guvernului constituirea unui grup de lucru care să cuprindă toate părțile interesate pentru a ajunge la o concluzie referitoare la modul de funcționare a Pilonului 2 în România.

Pilonul 2 de pensii 2019. „Guvernul este dator să clarifice situația”

„Guvernul este dator să clarifice situația administratorilor de fonduri de pensii Pilon 2. Modificările aduse OUG 114/2018 prin OUG 19/2019 nu aduc clarificări, ci doar amânări în ce privește noile cerințe de capital pentru acești administratori. Este în beneficiul tuturor salariaților care sunt participanți în aceste fonduri să existe o certitudine din acest punct de vedere. Administratorii de fonduri de pensii Pilon 2 trebuie să se concentreze pe administrarea și creșterea activelor fondurilor de pensii, în beneficiul viitorilor pensionari, nu să se preocupe cum și dacă vor face față cerințelor de capital sau dacă își vor continua afacerile în România. Este, de aceea, necesar ca Guvernul să acționeze rapid în această privință, cu implicarea tuturor persoanelor interesate în acest proces de clarificare”, a arătat Consiliul Director al Asociației Participanților în Fonduri de Pensii din România.

Pilonul 2 de pensii 2019. OUG 114

La finalul anului 2018, Guvernul a adoptat, fără consultare și fără nicio analiză de impact, OUG 114/2018. Ordonanța modifică substanțial cadrul general de existență și funcționare a Pilonului II. Astfel, este vorba de introducerea de noi cerințe de capital pentru administratori, de până la 750 de milioane de euro la nivelul întregii industrii pentru anul 2019 (conform unor calcule neoficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară). La aceste cerințe se adaugă și reducerea cu până la 70% a comisioanelor de administrare.

Alte modificări au în vedere:

  • opționalizarea Pilonului II
  • eliminarea sa de facto pentru angajații din sectorul de construcții

Pilonul 2 de pensii 2019. Măsuri amânate

În urma unor consultări cu administratorii fondurilor de pensii private din România, la finalul lunii martie, prin OUG 19/2019, s-a suspendat până la 31 mai 2019 aplicarea cerințelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2. Au fost însă menținute neschimbate celelalte măsuri.

Amânarea nu oferă însă predictibilitate. În plus, problema Pilonului 2, deja afectat de măsurile OUG 114/2018, este departe de a fi rezolvată.

Citește și Granturile studenţeşti GreenMania. Cine poate aplica?

 

 

O părere la “Pilonul 2 de pensii 2019. Solicitarea făcută către Guvern

  1. Pingback: Program Kaufland Paste 2019 - Anuntul companiei | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.