Stiri: Social

Poluare aerului in Romania

Poluarea aerului în România, cea mai importantă problemă de mediu

04.03.2020

Poluarea aerului în România. 87% dintre cetățenii români consideră că protecția mediului și clima sunt importante, iar poluarea este principala problemă legată de mediu. Conform unui nou sondaj Eurobarometru, 87% dintre cetățenii români spun că protecția mediului este importantă pentru ei (media europeană fiind de 94%).

Poluarea aerului în România. Aerul poluat

În plus, 45% dintre cetățeni au afirmat că, în România, poluarea aerului constituie cea mai importantă problemă legată de mediu. La nivel european, 46% din cetățenii UE sunt de această părere.

Dintre respondenții români, 41% (media europeană: 36%) consideră că sănătatea și viața de zi cu zi le sunt afectate de către problemele de mediu.

Poluarea aerului în România. Decizii

În ceea ce privește deciziile luate referitor la protecția mediului, 41% din cetățenii români (media europeană: 26%) consideră că acestea trebuie luate de către guvern. De asemenea, 56% (media europeană: 70%) consideră că această sarcină trebuie gestionată în comun, în cadrul UE.

Poluarea aerului în România. Responsabilitate

Sondajul Eurobarometru mai arată că cetățenii doresc să se ia mai multe măsuri de protecție a mediului și cred că responsabilitatea ar trebui să fie împărțită între marile companii și industrie, guvernele naționale și UE și cetățenii înșiși. Cetățenii intervievați consideră că cele mai eficace metode de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt „schimbarea modului în care consumăm” și „schimbarea modului în care producem și comercializăm”.

Ce spune comisarul european pentru mediu?

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Rezultatele acestui sondaj nu ne miră deloc. Exact acestea sunt preocupările cetățenilor pe care dorim să le abordăm prin Pactul ecologic european. Mă încurajează să văd că există sprijin pentru schimbările fundamentale pe care le vom face în societatea noastră și în economia noastră și că oamenii vor să contribuie în mod activ la această schimbare.”

Cele mai importante probleme de mediu sunt:

  • schimbările climatice
  • poluarea aerului
  • deșeurile

Trei sferturi (78 %) dintre respondenți cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vieții lor de zi cu zi și asupra sănătății lor. Peste 80 % dintre cetățeni sunt îngrijorați în privința impactului substanțelor chimice din produsele de uz zilnic.

Poluarea aerului în România. Este nevoie de schimbări fundamentale

În plus, este recunoscut faptul că ar putea fi nevoie de schimbări fundamentale. Măsurile de politică ce vizează reducerea deșeurilor de plastic și a aruncării de gunoaie pe domeniul public se bucură de un sprijin puternic în rândul celor peste 27 000 de persoane intervievate.

De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului, cetățenii cred că produsele ar trebui concepute în așa fel încât să fie facilitată reciclarea plasticului, industria și comercianții cu amănuntul ar trebui să facă un efort pentru a reduce ambalajele din plastic, cetățenii ar trebui învățați cum să genereze mai puține deșeuri de plastic, iar autoritățile locale ar trebui să asigure instalații de colectare mai multe și mai bune pentru deșeurile din plastic.

Citește și Rezultate Asseco 2019. Vânzările companiei, în creștere