Stiri: Economie

Pregătiri pentru un “Brexit dur” – implicații imediate pentru afacerile din România

13.02.2019

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global. Compania deține 260.000 de angajați în 150 de țări. În România, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale încă din 1992. EY România și Republica Modova deține 800 de angajați. Serviciile furnizate fac parte din categoria auditului, asistenței fiscale, asistenței în tranzacții și asistență în afaceri.

Situația din Marea Britanie

Autoritățile fiscale din Regatul Unit au început o campanie de informare. Această campanie vizează societățile înregistrate în scopuri de TVA în Regatul Unit și sunt implicate în livrări sau achiziții de bunuri în Uniunea Europeană. Campania a debutat la începutul lui februarie 2019. Rolul acesteia este de a atrage atenția asupra modificărilor fiscale și vamale.

O importanță majoră trebuie acordată livrărilor de bunuri în lanț la export, atunci când intervin societăți care acționează drept cumpărători-revânzători, pentru care scutirea de TVA poate fi pusă sub semnul întrebării. Mai mult, prevederile vamale pe baza cărora se stabilește persoana care acționează drept exportator pot influența scutirea de TVA, așa cum este aplicată la acest moment de autoritățile fiscale din România.

Proceduri vamale tranzitorii

Una dintre cele mai importante măsuri luate în această privință este reprezentată de introducerea unei proceduri vamale tranzitorii simplificate. Această procedură este utilă pentru importul bunurilor provenite din UE. Ea presupune amânarea declarării complete a bunurilor în vamă la momentul importului dar și amânarea plății taxelor vamale.

În ceea ce privește achiziția bunurilor din UK, pe lângă formalitățile de vămuire, trebuie avute în vedere costurile suplimentare generate de taxele vamale datorate la import. În lipsa unui acord, se va aplica nivelul standard al taxelor vamale stabilit de UE pentru importul bunurilor. Totuși, pentru TVA datorată în vamă pentru importul de bunuri provenite din UK pentru care formalitățile vamale de punere în liberă circulație sunt efectuate în România, importatorii vor putea aplica în continuare un tratament favorabil similar cu cel al achizițiilor intracomunitare de bunuri, dacă sunt operatori economici autorizați (“AEO”).

Pregătiri pentru un Brexit dur în România

Companiile din România trebuie să asigure implementarea de urgență a unor măsuri. Aceste măsuri au rolul de a permite continuarea activităților după 29 martie 2019.

 

Citește și C & W Echinox – An record pentru tranzacțiile de birouri