Agricultura

Premium Porc Group, al doilea mare producător de carne din România

01.11.2017

Compania a demarat un  nou proiect major de investiții, în vederea măririi capacității de producție cu aproximativ 50%. După 10 ani de activitate, Premium Porc Group – parte a DCH International – a reușit să administreze o afacere profitabilă de producție porcine cu rată ridicată de creștere de la an la an, ajungând astăzi al doilea mare producător de carne de porc din România.

În ultimii ani, grupul de companii Premium Porc și-a continuat strategia ambițioasă de expansiune. Astfel, la sfârșitul anului 2015, compania a finalizat proiectul de mărire a fermelor Fântânele și Sibioara, precum și construcția unui FNC pentru a deservi cu furaje cele două ferme. În plus, anul 2016 a reprezentat un an de consolidare și de pregătire pentru Premium Porc în ceea ce privește extinderea capacității de producție, mărind și capacitatea de producție pentru ferma de creștere și îngrășare operată în Negreni, județul Olt.

„În afară de extinderea capacității de producție, un aspect foarte important asupra căruia ne-am concentrat în ultimii ani este creșterea productivității în cadrul fermelor. În acest sens, am inițiat în urmă cu mai mulți ani proiecte de îmbunătățire continuă în ferme, proiecte ale căror efecte se reflectă în rezultatele excelente de producție înregistrate în toate fermele din cadrul grupului”, ne-a declarat Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.

Proiect nou de investiții

Perioada 2016-2017 a fost caracterizată de oscilații foarte mari suferite de prețul cărnii de porc, de la prețuri minime istorice al kilogramului de porc viu, cu o perioadă de tranziție și creștere a prețului în iarna 2016/2017.

Ca urmare a creșterii prețului cărnii de porc la nivel european, și pe piața locală acesta a înregistrat o creștere în prima parte a anului curent, în comparație cu 2016, însă în ultima perioadă se observă o inversare a acestui trend.

Cu toate acestea, Premium Porc are în desfășurare un proiect major de investiții – ca parte a strategiei de creștere a companiei. Proiectul constă în construcția unei ferme de reproducție de 5.200 de scroafe în județul Brăila, cu unități de creștere și îngrășare în județul Sibiu.

Premium Porc Group are în desfășurare un proiect major de investiții, proiect de mărire a capacității de producție cu aproximativ 50%, cu o investiție de 55 de milioane de euro, al cărui termen de finalizare este 2018.

„În afară de ferma pe care o deținem în județul Sibiu din 2015, în luna octombrie 2017 am mai achiziționat două ferme în același județ. Este vorba de preluarea unei ferme funcționale care, începând de anul următor, va trece printr-o etapă de renovare și retehnologizare pentru a opera la aceleași standarde precum celelalte ferme din cadrul grupului. Ferma pe care o construim în județul Brăila este o investiție de tip green field, în timp ce pentru unitățile de creștere și îngrășare din județul Sibiu este vorba de preluare fermă, renovare, extindere și dotare cu echipament tehnologic”, a adăugat Lars V. Drescher.

Termenul de finalizare a investiției este sfârșitul anului 2018, proiectul fiind împărțit pe mai multe etape. Finanțarea pentru proiect a fost asigurată printr-un credit sindicalizat de 55 milioane de euro de la UniCredit Bank, BCR, BRD Groupe Societe Generale și Raiffeisen Bank, acesta fiind utilizat atât pentru mărirea capacității de producție cu aproximativ 50%, cât și pentru susținerea activității operaționale.

Model de afaceri bazat pe principii daneze

Premium Porc Group este prezent pe piața locală din anul 2006, când a început implementarea cu succes a unui model de afaceri integrat, bazat pe know-how danez în producția de porcine în sistem intensiv.

Principalul atu al grupului este desfășurarea activității pe verticală, Premium Porc implementând un model de afaceri bazat pe principii daneze

Însă principalul atu care a contribuit la succesul companiei este desfășurarea activității pe verticală, Premium Porc acoperind producția de cereale, furaje și creșterea de porcine. În plus, tot fluxul de producție este bazat integral pe principiile daneze de management, toate fermele grupului funcționând la un grad ridicat de automatizare, prin utilizarea de echipamente și tehnologii specifice.

Totodată, Premium Porc gestionează intern activitatea de logistică și transport a porcinelor și mărfurilor, prin intermediul flotei proprii de camioane. Avantajele competitive sunt calitatea constantă și uniformitatea produselor, capacitatea de producție ridicată și predictibilitatea de aprovizionare constantă a clienților cu cantitățile solicitate.

Beneficiile și responsabilitățile angajaților

Echipa Premium Porc Group este formată din peste 350 de angajați, compania promovând dezvoltarea și promovarea din interior în poziții de conducere.

Dacă în primii ani de activitate în România fermele erau gestionate de experți danezi specializați în producția de porcine, în prezent acestea sunt gestionate de echipe de români. Cu acest scop, în afara cursurilor de formare în România, angajați selectați din producție participă periodic la cursuri de formare pe termen mediu în Danemarca și iau parte la programe de dezvoltare dedicate, alături de alți profesioniști din ferme din Europa deținute de companii daneze.

„O carieră în cadrul PPG înseamnă un grad ridicat de implicare personală și pasiune, multă muncă în echipă cu rezultate deosebite și posibilități de dezvoltare și creștere alături de companie, pentru cei care își doresc asta”, susține CEO-ul Premium Porc Group.

„Pe scurt, o carieră în cadrul PPG înseamnă un grad ridicat de implicare personală și pasiune, multă muncă în echipă cu rezultate deosebite, și posibilități de dezvoltare și creștere alături de companie, pentru cei care își doresc asta”, susține CEO-ul Premium Porc Group.

Însă angajații sunt și responsabilizați în ceea ce privește respectul față de mediul înconjurător, procedură ce face parte din politica grupului.

„Compania noastră recunoaște impactul pe care activitatea noastră îl poate avea asupra mediului înconjurător și ne concentrăm permanent asupra minimizării potențialului disconfort creat, în toate locațiile unde activăm”, completează CEO-ul grupului.

În acest scop, Premium Porc a făcut investiții consistente pentru protecția mediului și implementarea celor mai bune practici pentru gestionarea dejecțiilor provenite de la ferme. Un astfel de exemplu este proiectul de investiții care constă în construirea a două lagune de stocare dejecții semi-îngropate, fiecare cu un volum util de circa 20.000 de m3, bazine închise de depozitare a dejecțiilor pentru a securiza emisiile de amoniac, hidrogen sulfurat și gaz metan. Acest proiect asigură condițiile optime de creștere și îngrijire a animalelor din fermă și îndeplinește condițiile de protecție a mediului privind dejecțiile.

România – condiții atractive pentru dezvoltarea grupului

De la începutul activității în România, grupul Premium Porc a înregistrat o rată de creștere anuală de aproximativ 25%, numai în 2016 grupul înregistrând o cifră de afaceri cu 9% mai mare față de 2015, ajungând la valoarea de 53 de milioane de euro și o producție de 400.000 de porci.

Astfel, România asigură condiții atractive de piață susținând dezvoltarea viitoare a grupului. Drept urmare, pentru 2017 conducerea companiei estimează o creștere de aproximativ 4-5% a rezultatelor financiare la nivel de grup, creștere bazată pe creșterea productivității în cadrul unităților de producție (ferme).

Pentru viitor, conducerea grupului estimează o mărire a cifrei de afaceri, determinată de creșterea eficienței în ferme,  continuând astfel dezvoltarea până la dublarea capacității de producție pentru anii următori.

„Ca urmare, ne angajăm să continuăm procesul de creștere a companiei și avem planuri ambițioase de dezvoltare în următorii ani pe piața românească, respectiv vizăm dublarea capacității de producție. Creșterea companiei urmează a se realiza atât prin creștere organică, cât și prin achiziții, cu focus asupra dezvoltării proiectelor de tip brownfield – preluare ferme existente și renovarea/reconstrucția acestora”, a încheiat Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.