Reverva de aur a Romaniei in 2021

Prețul aurului 2020. Estimările sunt pozitive

21.10.2019

Prețul aurului 2020. Estimările Saxo Bank arată că pentru anul viitor, prețul aurului va depăși nivelul de 1.550 de dolari pe uncie. Petrolul și aurul se stabilizează pe parcursul unei săptămâni liniștite în sectorul mărfurilor, consideră Ole Hansen, director strategie mărfuri Saxo Bank. Conform acestuia, săptămâna trecută a fost relativ liniștită în sectorul mărfurilor, diferitele domenii încercând să evalueze impactul câtorva evenimente cheie precum dolarul în scădere, capitalurile proprii în creștere, negocieri comerciale și evenimente legate de Brexit.

Prețul aurului 2020. Creșterea economică globală

FMI a redus estimarea privind creșterea economică globală la cel mai scăzut nivel de la criza financiară mondială încoace. În China, cel mai mare consumator mondial de materii brute, PIB-ul din trimestrul al treilea s-a redus la 6%. Acesta este cel mai scăzut nivel, de la începutul anilor 1990 încoace.

Cererea scăzută pe plan local, în combinație cu exporturile mai puține din cauza războiului comercial în desfășurare cu SUA, și-a spus cuvântul în ceea ce privește creșterea din China. Cu toate acestea, datele economice recente indică semne ale apariției unor noi tentative de redresare.

Prețul aurului 2020. Scăderea dolarului

Scăderea USD a călcat pe urmele întăririi GBP și EUR. Posibilitatea unui acord pentru Brexit a ajutat lira sterlină să atingă un vârf pe ultimele cinci luni.

Euro, favorit pentru pozițiile short în rândul speculatorilor, a atins un nivel maxim al ultimelor șapte săptămâni.

Prețul aurului 2020. SUA și China

Posibilitatea unui mini-acord comercial între SUA și China, ce ar putea fi semnat în noiembrie la summit-ul APEC din Chile, a ajutat la susținerea acelor mărfuri agricole care ar putea primi un imbold de pe urma creșterii cererii din China.

Pe lângă perspectiva unei creșteri a cererii din China, prețurile recoltelor cheie din SUA sunt acum susținute de impactul sezonului de plantare întârziat care duce la o recoltă mai târzie. Recoltele care urmează să fie culese de soia și porumb pot deveni din ce în ce mai vulnerabile la frigul extrem și la ploaie. Acest lucru ar putea duce, în cele din urmă, la o reducere a producției care susține prețul.

Prețul petrolului

Petrolul s-a tranzacționat în scădere. În general, se pare că atât țițeiul WTI, cât și cel Brent se stabilizează în continuare în intervale relativ limitate în jurul valorii de 55$/b și, respectiv, 60$/b.

Perspectiva globală pentru cerere rămâne dificilă. Actualul sentiment de depreciere nu este ajutat de:

  • scădere din partea FMI a creșterii globale
  • incertitudinea din jurul negocierilor comerciale dintre SUA și China

”Dată fiind actuala perspectivă a cererii, Opec și Rusia ar putea fi obligate să mențină și poate chiar să reducă producția și mai mult în 2020. Dacă acest lucru poate fi realizat sau nu, cel mai probabil va reprezenta o constrângere pentru piață din a se redresa prea curând, excluzând un eveniment geopolitic ce poate să reapară”, conform analizei.

Prețul aurului 2020. Estimări pentru anul viitor

Aurul a petrecut deja peste două luni în tranzacționare laterală în jurul valorii de 1500$/uncie. Din perspectiva graficului evoluției prețului, vârfurile mai mici indică un elan pe cale să se stingă. Aceeași formațiune ar putea, totuși, să indice apariția unei tendințe pozitive (bull-flag) care, dacă se depășește pragul de 1510$/uncie, ar putea duce la repornirea redresării aurului.

O corecție mai importantă la 1450$/uncie sau chiar 1415$/uncie ar avea un efect prea mic asupra perspectivei de creștere pe termen lung. Numai o scădere sub 1380 $/uncie  ar putea să schimbe această perspectivă.

Citește și Bosch, unul dintre cei mai doriți angajatori din țara noastră

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Prețul aurului 2020. Estimările sunt pozitive

  1. Pingback: Programul FUTURE – Construieste cu pasiune | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.