Stiri: Constructii

Apartamente de vanzare 2021

Prețuri apartamente noi 2021: Ce evoluție se va înregistra?

09.02.2021

Prețuri apartamente noi 2021. În aceast an, prețurile apartamentelor noi vor rămâne la același nivel sau vor avea o creștere moderată, în contextul amânării măsurii de majorare a nivelului maxim de preţ pentru care se aplică TVA de 5%.

Piaţa locuinţelor noi a avut, în ultimul trimestru din 2020, o revenire spectaculoasă, cu o creştere semnificativă a activităţii de tranzacţionare înregistrată în perioada octombrie-decembrie, potrivit unui studiu realizat de JLL România.

Prețuri apartamente noi 2021. Activitatea de dezvoltare și tranzacționare

Pe tot parcursul anului 2020, atât activitatea de dezvoltare, cât şi cea de tranzacţionare au înregistrat un avans faţă de anul anterior.

“Motorul performanţei pieţei a fost transformarea caselor într-un spaţiu multidimensional. Cumpărătorii au fost mai determinaţi să îşi securizeze locuinţele în dorinţa de a-şi creşte confortul, fie prin înlocuirea spaţiilor pe care le deţineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpărarea primei locuinţe”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Prețuri apartamente noi 2021. Efectele pandemiei

În termeni de livrări, per total, 2020 a performat foarte bine având în vedere starea de nesiguranţă determinată de pandemie în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unităţi noi în Bucureşti şi 3.600 de unităţi în Ilfov. Dintre acestea, în trimestrul IV din 2020 au fost construite 3.900 de locuinţe noi în Bucureşti şi 1.060 în Ilfov.

Există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, în condiţiile în care restricţiile impuse au dus atât la încetinirea activităţii pe majoritatea şantierelor, cât şi la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiţii, astfel că în a doua jumătate a anului a fost consemnată o creştere a activităţii de construcţii, în condiţiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluţiei surprinzător de bune a vânzărilor.

Prețuri apartamente noi 2021. Estimări

Pentru 2021, JLL România estimează un nivel chiar mai mare al livrărilor, ceea ce indică rezilienţa pieţei rezidenţiale la situaţia actuală.

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuinţe noi a fost de aproximativ 9.000 de unităţi în Bucureşti şi 1.700 în Ilfov, presupunând că 60% din tranzacţiile din Bucureşti şi 90% din Ilfov, înregistrate oficial la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, au fost cu unităţi noi. Aceasta reprezintă o creştere cu 69% comparativ cu T3 şi de 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru tot anul, în Bucureşti numărul tranzacţiilor cu locuinţe noi a fost de circa 22.300, în timp ce în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumţiilor amintite mai sus. Faţă de 2019, a fost consemnată o creştere de 4,5%.

Prețuri apartamente noi 2021. O creștere moderată

În ceea ce priveşte preţurile, 2020 a marcat o creştere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de creştere.

“Pentru 2021 ne-am fi aşteptat la o creştere moderată a preţurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preţ pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervaţi în ceea ce priveşte previziunile. De aceea, ne aşteptăm ca preţurile să rămână stabile sau chiar să crească uşor în 2021, urmând tendinţa din 2020”, a adăugat Andreea Hamza.

Citeşte şi Ajutoare de stat 2021. Veste bună de la Comisia Europeană