Stiri: Constructii

Prețuri apartamente septembrie 2023.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor în septembrie 2023?

10.10.2023

Prețuri apartamente septembrie 2023. Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 7% în luna septembrie, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Față de anul trecut, în luna septembrie a.c., românii au vizualizat cu 6% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 14% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă). Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi în București și Iași (9%) și la apartamentele noi în Brașov (8%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.ro.

O creștere de 14% în numărul de contactări realizate

„În luna septembrie, am observat un interes mai mare pe piața rezidențială, fapt evidențiat de o creștere de 14% în numărul de contactări realizate de utilizatorii platformei noastre. Această tendință se reflectă în mod concret în prețurile medii de cerere, care au înregistrat creșteri semnificative în majoritatea orașelor analizate, atât în cazul apartamentelor vechi, cât și ale celor noi. O parte din interesul crescut poate fi atribuit discuțiilor referitoare la modificările fiscale, care ar putea să grăbească anumite tranzacții pe piața rezidențială,” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

București

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 10% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna septembrie a.c. a fost de 1.556 de euro/metru pătrat, în creștere cu 5% față de luna anterioară și cu 3% față de septembrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.733 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3% mai ridicat față de luna anterioară.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

Cluj-Napoca

În luna septembrie 2023, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.508 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară, dar mai mare cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.455 euro/metru pătrat, cu 7% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Prețuri apartamente septembrie 2023. Iași

Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna septembrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.431 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.412 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de anul trecut.

Timișoara

Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna septembrie a.c. a fost de 1.498 euro, similar cu prețul de luna anterioară sau anul trecut. Totuși, la apartamentele vechi se observă o creștere de 3% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.477 euro/metru pătrat.

Brașov

În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 18% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.929 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat decât cel din septembrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 6% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.631 euro/metru pătrat.

Sibiu

În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 11% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.287 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.440 euro/metru pătrat, un preț cu 2% mai ridicat decât în luna precedentă, august 2023.

Constanța

În luna septembrie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.671 euro/metru pătrat, cu 2% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 5% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.576 euro/metru pătrat.

Prețuri apartamente septembrie 2023. Oradea

În Oradea, în luna septembrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi a fost cu 14% mai ridicat decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.520 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.333 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

Craiova

În septembrie 2023, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.471 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.446 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât în septembrie 2022.

Citește și Concluziile Real Estate & Construction Forum 2023