Stiri: Energie

Preturi carburanti 2020

Prețuri carburanți 2020. Ce efecte a avut reducerea accizei la benzină și motorină?

10.01.2020

Prețuri carburanți 2020. Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, s-a transmis integral în prețul carburanților la pompă. Aceasta este concluzia Consiliului Concurenței, în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei „Monitorul Prețurilor”.

Prețuri carburanți 2020. Menținerea constantă a prețurilor pentru benzină și motorină

În urma monitorizării, autoritatea de concurență a constatat că prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut. Astfel, în perioada de la anunțul privind reducerea accizelor și până la implementarea măsurii, nu s-a constatat o tendință de majorare a acestora.

Prețuri carburanți 2020. Ce au făcut companiile prezente în România?

Toate cele șase mari companii distribuitoare de carburanți au redus prețurile cu cel puțin 32 de bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat prețurile în două etape și/sau cu o ușoară întârziere.

Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Prețurilor, reiese că:

• OMV, Petrom, Rompetrol și Lukoil au scăzut prețurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât și pentru motorină.

• MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor:

  • pentru benzină, doar 36% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani/litru
  • în cazul benzinei, restul au aplicat reduceri între 34-42 bani/litru
  • pentru motorină numai 43% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani
  • restul au aplicat pentru motorină reduceri între 34-40 bani/litru

• În rețeaua Gazprom, prețurile carburanților au fost diminuate în două etape:

  • 22 bani/litru pe 31 decembrie
  • 10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.

• SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate în data de 3 ianuarie.

Prețuri carburanți 2020. Creștere de 4 bani pe litru

În data de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară.

„Utilizând aplicația Monitorul Prețurilor am reușit să urmărim evoluţia pieţei și, așa cum ne-am așteptat, reducerea accizei s-a resimțit integral în preţul la pompă. Vom continua monitorizarea acestei pieţe și a comportamentului companiilor, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenţei.

În iulie 2019, Consiliul Concurenţei a lansat platforma on-line Monitorul Preţurilor. Prin intermediul acesteia, consumatorii au posibilitatea să afle preţurile practicate de către principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto.

Citește și BNR mențină dobânda de politică monetară la 2,5%. Anunțul făcut de Banca Națională