Anul trecut, prețul mediu de achiziţie pentru locuinţe a ajuns la 1.551 de euro pe metru pătrat, în creştere cu aproape 15% faţă de nivelul din anul 2020. Anul trecut a adus o creştere de aproximativ 15% pentru preţurile apartamentelor, deşi estimările iniţiale erau negative în contextul incert creat de pandemia de coronavirus. Românii au preferat să cumpere apartamente cu două sau trei camere, precum şi case. Majorarea s-a înregistrat şi în contextul în care preţul materialelor de construcţie a cunoscut o creştere semnificativă. Astfel, indicele preţurilor apartamentelor, realizat de imobiliare.ro, arată că prețul mediu de achiziţie pentru locuinţe a ajuns la 1.551 de euro pe metru pătrat, în creştere cu aproape 15% faţă de nivelul din anul 2020. Apartamentele s-au scumpit mai mult, comparativ cu cele vechi, în schimb, chiriile s-au redus cu aproximativ 10%, în anul care tocmai s-a încheiat.
Preţul mediu de achiziţie pentru locuinţe a ajuns în noiembrie 2021 la 1.551 euro pe metru pătrat, conform indicelui imobiliare.ro
Topul scumpirilor pe oraşe
La nivel național, 10 din cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate de imobiliare.ro în trimestrul al treilea al anului 2021 au înregistrat, în perioada menționată, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Brașov, Oradea şi Cluj-Napoca. Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț se situează Constanța, București, Iași, Ploiești, Craiova, Timișoara și Galați.
Excepția de la regulă este reprezentată de Brăila, unde a avut loc o ușoară scădere a preţurilor.
Previziuni pentru piaţa imobiliară în 2022. Cele mai mari creşteri ale preţurilor imobiliare s-au înregistrat în Brașov, Oradea şi Cluj-Napoca
Estimările pentru 2022
Şi estimările pentru 2022 indică o nouă creştere. Avansul ar veni pe fondul preţurilor reduse din România, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene şi pe fondul avansului puterii de cumpărare. Unele estimări arată că anul care tocmai a început va aduce o „explozie” a preţurilor, ajungând chiar la niveluri istorice maxime.
Unele estimări arată că 2022 va aduce o „explozie” a preţurilor, ajungând chiar la niveluri istorice maxime
De asemenea, costul de construcţie al apartamentelor a avansat, în contextul evoluţiei preţurilor materialelor de construcţie.
Cererea este în creştere, iar blocajul birocratic pentru obţinerea de noi autorizaţii face ca oferta de locuinţe şi numărul de locuinţe finalizate să fie mai redusă decât în anii trecuţi.
La toate acestea se adaugă şi presiunile generate de inflaţie, care continuă să crească, ceea ce va determina şi un avans pe piaţa imobiliară.
Presiunile generate de inflaţie ar putea genera, de asemenea, o creştere a preţurilor apartamentelor în anul 2022
Este posibilă o scădere a preţurilor apartamentelor?
Analiştii din piaţa imobiliară spun că vom asista la o reducere a preţurilor apartamentelor doar în cazul în care România va traversa o criză economică sau dacă dobânzile la credite vor continua să se majoreze.
Există, așadar, și previziuni care arată că preţurile în imobiliare vor scădea în 2022 sau în 2023, întrucât dobânzile băncilor s-au majorat, iar analiştii spun că preţurile au crescut în 2020 şi 2021 datorită dobânzilor mici la creditele ipotecare.
Însă, încă de la finele anului 2021, BNR a majorat dobânzile pentru bănci, efectul resimţindu-se de-abia în 2022 pe piaţa imobiliară.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, din noiembrie 2021. Aceasta este a doua majorare a dobânzii cheie din 2021, după ce, în 5 octombrie, BNR a anunţat creşterea acesteia la 1,5% pe an. Dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie a acestui an când BNR a decis reducerea ratei de la 1,50% pe an, la 1,25% pe an.
Unii analişti spun că perioada creditelor ieftine s-a încheiat, iar semnalul dat de Banca Naţională este că urmează noi majorări de dobânzi.
Previziuni pentru piaţa imobiliară în 2022. Unii analişti spun că perioada creditelor ieftine s-a încheiat, iar semnalul dat de Banca Naţională este că urmează noi majorări de dobânzi
De asemenea, avansurile pentru creditele imobiliare ar putea creşte în 2022, iar numărul celor care vor putea obţine finanţare pentru cumpărarea unei locuinţe va scădea.
Prima Casă 2022
Un impact asupra preţurilor locuinţelor în 2022 îl va avea şi Programul Prima Casă. Încă nu s-a făcut un anunţ oficial privind lansarea programului, însă premierul Nicolae Ciucă a anunţat la finele anului trecut că se va impune o cotă redusă de TVA, de 5%, pentru cumpărarea unei singure locuinţe, a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei, însă nu depăşeşte 700.000 de lei.
Cel mai probabil, ca şi în anii trecut, programul Prima Casă 2022 se va lansa în luna martie, însă este important de văzut care vor fi noile condiţii de acordare a creditelor.
Previziuni pentru piaţa imobiliară în 2022. Cel mai probabil, ca şi în anii trecut, programul Prima Casă 2022 se va lansa în luna martie
Aşadar, evoluţia preţurilor apartamentelor în 2022, precum şi previziunile pe piaţa imobiliară depind de o serie de factori, inclusiv de modul în care va evolua pandemia, dobânzile creditelor ipotecare, precum şi numărul de locuinţe nou construite. Dacă România nu va traversa o criză financiară şi un avans al dobânzilor creditelor, trendul pozitiv al preţurilor din piaţa imobiliară va continua şi în 2022. Însă, în cazul în care dobânzile şi avansurile pentru credite se vor majora, cererea de locuinţe va fi în scădere, iar preţurile de achiziţie vor avea şi ele de suferit.
Citeşte şi Kasper Development a dat startul etapei 5 din „Cartier Coresi”