Stiri: Constructii

previziuni piata imobiliara

Previziuni pentru piaţa imobiliară, făcute la 10 ani după falimentul Lehman Brothers

14.09.2018

Previziuni piaţa imobiliară: În anul 2008, prăbuşirea băncii Lehman Brothers marca momentul debutului unei crize financiare şi imobiliare de o severitate de neimaginat. Prăbuşirea băncii de investiţii trimitea multe țări în recesiune, inclusiv România.

În cei 10 ani care au trecut de atunci economia ţării noasre a trecut printr-o serie de schimbări. România a marcat atât o scădere bruscă economică, cât şi progrese semnificative. Acestea s-au resimţit şi în sectorul imobiliar.

Pentru următorul deceniu, analiştii spun că piaţa imobiliară din România oferă un profil atractiv de risc/recompense.

„Creșterea economică potențială (sau sustenabilă) a României se află în prezent în jurul a 4% față de media UE, de sub 2%, sau în jurul a 3% pentru țările din regiune, potrivit Comisiei Europene. Aceste cifre pot oferi un motiv de optimism pentru economia României pe termen lung, mai ales în condițiile în care există un potențial semnificativ care poate fi deblocat prin reforme relativ simple, cum ar fi îmbunătățirea infrastructurii”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Conform acestuia, contextul menţionat va favoriza și buna dezvoltare a sectorului imobiliar.

Previziuni piaţa imobiliară: Evoluţia economică

Cu excepţia economiilor ţărilor baltice și a Irlandei, România a reprezentat cel mai de success caz din Uniunea Europeană în ultimii 10 ani, dacă ne referim la creșterea PIB/locuitor.

Analiştii Colliers susţin că economia ţării nu se mai sprijină pe un consum excesiv şi pe credite bancare. Avansul este unul susținut de salarii.

În plus, economia România s-a transformat într-o economie care depinde mai mult de servicii.

Previziuni piaţa imobiliară: Estimări pentru viitorii 10 ani

Specialiştii Colliers spun că toate segmentele pieţei imobiliare au şanse să se îmbunătăţească, atât cantitativ, cât şi calitativ.

Motivele sunt următoarele:

– România ar trebui să se dezvolte în continuare, deoarece are una dintre cele mai mari diferențe dintre productivitatea muncii și costurile forței de muncă din Europa de Est.

– Migrația internă: populația din orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov sau Sibiu ar trebui să crească foarte mult în următorii ani.

În aceste condiţii există premise ca stocul de birouri moderne să se dubleze până la sfârșitul următorului deceniu. Acesta va ajunge la aproximativ 3 mil. mp.

În ceea ce priveşte piaţa industrială, analiştii spun că se aşteaptă ca stocul actual de 3,8 mil. mp să ajungă la peste 7 mil. mp până la începutul anului 2030.

Pe segmentul retail, previziunile arată că Bucureştiul ar putea susține în următorul deceniu alte câteva proiecte. Cea mai mare creștere va veni, însă, din orașele mici.

Previziuni piaţa imobiliară: Piaţa de birouri

Dacă în anul 2007, piața de birouri din București era una subdezvoltată, în prezent a ajuns la un oarecare echilibru.

Rata de neocupare a birourilor a urcat semnificativ în timpul recesiunii. Însă, post-criză s-a simţit o scădere treptată, chiar dacă stocul s-a extins puternic. Acest lucru poate arăta o creștere a precauției dezvoltatorilor.

Deşi dezvoltatorii sunt mai mult reactivi decât proactivi, activitatea de construcție s-a intensificat în ultimul an. Creşterea vine pe fondul rezultatelor economice favorabile. Această situaţie ar putea duce la o posibilă supraîncărcare a calendarului de livrări. În perioada 2019-2020 urmează, aşadar, să fie livraţi peste 0,7 milioane mp de spaţii de birouri.

Tot în ultimii 10 ani, piaţa de birouri din marile orașe regionale a avansat şi ea. Provincia a devenit pentru companii o alternativă la Capitală.

Previziuni piaţa imobiliară: Sectorul industrial

Şi stocul de spații industriale a crescut după criza financiară. Avansul a fost de aproape 3 ori, comparativ cu nivelul din 2007-2008.

S-a înregistrat, de asemenea, o schimbare interesată. Este vorba de externalizarea activității către logisticieni. În plus, multe companii mari deţin deja sau dezvoltă în prezent o rețea logistică proprie.

Conform Colliers, segmentul industrial este singurul care, din punct de vedere al livrărilor, este la fel de dinamic ca și înainte de criză.

Previziuni piaţa imobiliară: Piaţa de retail

Dacă în 2006, stocul de retail modern era de 360.000 mp la nivel național, până la începutul perioadei crizei, acesta a crescut de 4,6 ori.

În plus, retailul stradal, cândva o forță pe piaţa din Capitală, s-a redus masiv în prezent. Motivul este simplu: consumatorii s-au obișnuit cu mall-urile.

Previziuni piaţa imobiliară: Terenurile

În unele zone ale Capitalei, prețurile terenurilor au crescut mai mult de zece ori în anii care au precedat criza financiară.

2007 rămâne anul unui vârful istoric: Bucureștiul raporta tranzacții cu terenuri în valoare de peste 850 mil. euro, comparativ cu 230 mil. euro în 2017.

În schimb, în unele zone, prețurile sunt mult mai mici decât jumătate din nivelul lor din 2007-2008.

Previziuni piaţa imobiliară: Segmentul rezidențial

Deşi în ultimii 10 ani s-au construit peste 400.000 de apartamente sau case noi, „averea” imobiliară rămâne cu aproape 40% mai mică decât înaintea de crizei.

Citeşte şi SW Umwelttechnik deschide o nouă fabrică în România