Stiri: Companii

PRIA Competition 2019 Iasi

PRIA Competition 2019 Iași: Principalele concluzii ale evenimentului

25.07.2019

PRIA Competition 2019 Iași. PRIAevents și Consiliul Concurenței au organizat, la Iași, conferința PRIA Competition în 9 iulie 2019. Evenimentul a reunit toate sectoarele economiei direct interesate din acest județ. Este vorba de:

 • IT
 • industrie
 • sănătate și farmaceutice
 • financiar – bancar
 • asigurări
 • retail
 • energie
 • telecom
 • auto
 • mediu
 • juridic
 • agricultură
 • construcții și real estate
 • servicii

PRIA Competition 2019 Iași. Legile concurenței

Conform organizatorilor, toate companiile trebuie să se supună legilor concurenței. De aceea, acest eveniment a fost de interes pentru top manageri – președinți, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri juridici și avocați, precum și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori, economiști, profesori și jurnaliști.

Participanții la eveniment au aflat că membrii asociațiilor profesionale trebuie să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.

PRIA Competition 2019 Iași. Clauze contractuale

De asemenea, s-a punctat faptul că fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care trebuie să le includă în contracte sau să le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă cand stabilește prețul și șă nu recurgă la concurență neloială.

PRIA Competition 2019 Iași. Un mecanism vital al economiei

Concurența este un mecanism vital al economiei românești. Astfel, Consiliul Concurenței deține un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc prețurile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

”Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întâmplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru funcționarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor”, conform organizatorilor.

PRIA Competition 2019 Iași. Subiecte dezbătute

Printre subiectele care s-au dezbătut la această ediție se numără:

 • concurența și sectoarele cheie precum financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie,
 • concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale
 • concurența și achizițiile publice

PRIA Competition 2019 Iași. Priorități

Prezent la eveniment, Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliului Concurenței a declarat că prioritățile instituției vizează partea de energie, în mare măsură conectările la rețea, achizițiile publice, pentru a depista înțelegerile între firmele participante la licitații publice, și, nu în ultimul rând, partea de servicii financiare.

”Anul trecut am finalizat investigația pe firmele de asigurări care vând RCA, anul acesta ne uităm la partea de leasing, inclusiv la băncile-mamă ale companiilor care au firme de leasing, indiferent că este vorba despre leasing operațional sau financiar. Mai avem sectoare în care facem analize pentru a înțelege cum funcționează piața, să sfătuim Guvernul privind legislația și să descoperim eventuale indicii de comportament anticoncurențial. Recent am lansat în dezbatere publică raportul preliminar pe partea de carburanți. Vom finaliza în curand analiza sectorului bancar. Ne-am uitat și la modul în care se exploatează comercial lemnul în România. În acest caz este investigată toată piața, toți cei care cumpară de la Romsilva, inclusiv cele trei mai companii exploatatoare. O zonă nouă la care ne uităm este cea a medicamentelor, mă refer aici la cele care se vând fără rețetă și la suplimentele alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

PRIA Competition 2019 Iași. Înțelegeri între concurenți

Mihaela ION, Partener Popovici Nițu Stoica și Asociații, coordonator al departamentului de concurență din cadrul aceleiași societăți, a vorbit în timpul evenimentului despre “Înțelegerile între concurenți. Limite. Riscuri”.

Conform acesteia, devin esențiale pentru o societate cel puțin următoarele 3 măsuri:

(a) aplicarea unei grile la nivel de societate pentru identificarea partenerilor care pot fi calificați ca și concurenți (inclusiv cei potențiali) și stabilirea unei abordări speciale de securizare a informațiilor sensibile, în special în relațiile duale (furnizori care sunt totodată și concurenți cu clientul/distribuitorul)

(b) implementarea la nivelul societăților a unor ghiduri de conformare cu legislația concurențiaă care să includă reguli speciale pentru: participările la asociațiile profesionale, furnizarea de informații în vederea întocmirii de studii de piață, condițiile de selectare a unui partener pentru constituirea unui consorțiu conform cu reglementările legale, limitele oricăror acțiuni comune, inclusiv demersuri legale alături de societăți concurente

(c) documentarea internă a strategiei interne comerciale pe baza elementelor specifice societății în cauză -aceasta pentru a demonstra oricând va fi nevoie elementele obiective interne ce prevalează oricăror suspiciuni de “înțelegeri subiective” cu societăți concurente.

PRIA Competition 2019 Iași. IMOGO-MOL

Dr. Cipriana Ștefănescu, Președintele Comitetului Științific al Cluster-ului IMAGO-MOL a prezentat importanța clusterului de imagistică medicală și a subliniat faptul că este singurul cluster din România cu acest specific, o inițiativă de admirat, care a luat naștere în Iași.

PRIA Competition 2019 Iași. Notificarea Consiliului Concurenței

Andrea Grigoraș, avocat specializat în dreptul concurenței, Managing Associate la Reff și Asociații, societatea de avocați membră a rețelei globale Deloitte Legal, a vorbit în cadrul evenimentului despre situațiile în care trebuie notificat Consiliul Concurenței cu privire la tranzacțiile prin care investitori privați cumpără participații în structura corporatistă a proiectului investițional, pe care le exercită în perioada de demarare pentru a crește randamentul investiției.

PRIA Competition 2019 Iași. Industria IT

Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comert și Industrie Iași, ne-a spus că „Orașul Iași este un pol de dezvoltare al industriei IT, este noul tigru al țării în ceea ce privește partea aceasta de industrie”.

În cadrul conferinței PRIA Competition s-a beneficiat de:

 • aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența
 • analize la un nivel înalt
 • studii de caz

Conferința PRIA Competition IAȘI a făcut parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu.

Mai multe detalii despre evenimentulu PRIA Competition puteți găsi pe www.priaevents.ro şi pe https://priaevents.ro/pria-competition-iasi-2019/

Citește și A fost desemnată cea mai sustenabilă companie din România!