Stiri: Companii

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019: Ce subiecte se vor dezbate

13.05.2019

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. Pe data de 16 mai, PRIAevents, împreună cu Consiliul Concurenței, organizează pentru al doilea an, la Cluj-Napoca, conferința PRIA Competition. Vorbim de un eveniment care va reuni toate sectoarele economiei direct interesate din Cluj – IT, industrie, sănătate și farmaceutice, financiar – bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, servicii și nu numai.

Mihaela ION – Partener, Popovici Nițu Stoica și Asociații participă la PRIA Competition Cluj-Napoca pe data 16 mai 2019 și va dezbate cele mai importante teme de concurență alături de comunitatea de afaceri din Cluj.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. O platformă unică de dezbateri

Cluj-Napoca devine, pentru al doilea an consecutiv, gazda celei mai importante conferințe dedicate concurenței, PRIA Competition Cluj-Napoca. Este vorba de platforma unică de dezbateri pentru mediul de afaceri despre concurență.

Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței va fi prezent la acest eveniment și va dezbate teme importante împreună cu mediul de afaceri din Cluj-Napoca.

”De ce Cluj- Napoca? Pentru că este orașul cu cea mai mare dezvoltare în ultimii ani, fiind ales de foarte multe companii pentru investiții, dar și care a creat mulți antreprenori de succes. Este un oraș dinamic pentru mai multe sectoare de business, este orașul smart care este în fruntea țării, are același PIB per capita ca și Bucureștiul și, nu în ultimul rând, are unul dintre cele mai dezvoltate medii academice și rezultate excelente ale studenților. Toate companiile trebuie să se supună legilor concurenței. De aceea, acest eveniment important este de interes pentru top manageri – președinți, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri juridici și avocați, dar și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori, economiști, profesori și jurnaliști”, au anunțat organizatorii.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. De ce să participați la eveniment?

Dacă doriți să vindeți sau să cumpărați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.

De asemenea, membrii asociațiilor profesionale trebuie să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.

Este foarte important ca fiecare companie care este interesată de achizițiile publice să știe care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații ? Câte companii pot participa ? Pot licita împreună două sau mai multe companii?

Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau să le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă cand stabilește prețul și să nu recurgă la concurență neloială.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. Concurența este un mecanism vital al economiei

Așadar, concurența este un mecanism vital al economiei românești, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc prețurile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întâmplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru funcționarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. Politici concurențiale

Din acest motiv, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. Subiecte

Printre subiectele importante care se vor dezbate la această ediție se numără:

 • concurența și sectoarele cheie precum financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie
 • concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale
 • concurența și achizițiile publice.

”Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor și achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență”, mai spun organizatorii evenimentului

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. Lectorii invitați sunt:

 • Emil BOC – Primarul Municipiului Cluj-Napoca
 • Bogdan M. CHIRIŢOIU – Preşedinte, Consiliului Concurenţei
 • Emilia BOTEZAN – Șeful Departamentului de relații externe și investitori din Primăria municipiului Cluj-Napoca
 • Mihaela ION – Partener, Popovici Nițu Stoica și Asociații
 • Bianca MUNTEANU – Director Executiv, Aries Transilvania
 • Georgiana BĂDESCU – Partener, Schoenherr și Asociații;
 • Bogdan HEREA – Președinte, C.FAC
 • Felix ARION – Director General, AgroTransilvania Cluster
 • Daniel HOMORODEAN – Board Member, Cluj IT Cluster/Președinte Arxia
 • Adrian BOT – Director Executiv, Transilvania Energy Cluster – TREC
 • Conferința va fi moderată de către Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019. Noutăți legislative

”În cadrul conferinței PRIA Competition Cluj-Napoca veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz. Veți avea ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați”, mai afirmă organizatorii conferinței.

PRIA Competition Cluj-Napoca 2019 face parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului şi modalități de înscriere pentru participare puteți accesa la https://priaevents.ro/pria-competition-cluj-napoca-2019/

Citește și Rețeaua REGINA MARIA a preluat centrul medical Pozimed Constanța