PRIA Fire Safety 2019. Pe 28 octombrie, la București, PRIAevents a organizat conferința PRIA Fire Safety of Buildings. În cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte importante despre cum vor fi implementate în România prevederile Directivei nr. 844/2018 privind performanța energetică a clădirilor și despre cum îmbunătățim legislația de siguranță la incendiu.
PRIA Fire Safety 2019. Context
Comisia Europeană a creat Platforma de Schimb de Informaţii pentru Foc și pentru prima dată, o directivă europeană, include cerinţe despre siguranța la incendiu a clădirilor. Directiva CE promovează eficiența energetică a clădirilor și va încuraja renovarea acestora. Creşte eficienţa energetică dar poate creşte şi riscul de incendii. Suntem pregătiţi să facem faţă? Aceasta este întrebarea care a primit răspuns în cadrul PRIA Fire Safety 2019.
PRIA Fire Safety 2019. 5000 de incendii în fiecare zi, la nivel european
Clădirile reprezintă 40% din consumul de energie total din Europa. În plus, parcul imobiliar este responsabil pentru aproximativ 36 % din totalul emisiilor de CO2 din Uniune.
În țara noastră, majoritatea clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu. În plus, normativul tehnic privind siguranța la incendiu a clădirilor este vechi de aproape 20 de ani.
”De ce este nevoie astăzi să abordăm siguranța împotriva incendiilor clădirilor? Pentru că modul nostru de viață s-a schimbat. Societatea se schimbă, tehnologia se schimbă, nevoile noastre se schimbă. În consecință, comportamentul focului se schimbă. În 1950, o cameră era cuprinsă de flăcări în 25 de minute. Acum e nevoie doar de 3 minute”, conform organizatorilor evenimentului.
PRIA Fire Safety 2019. Participanți
La acest PRIA Fire Safety 2019 au participat:
- reprezentanți ai MDRAP, MAI, ISU
- experți în domeniul incendiilor
- pompieri
- asociații europene şi din România
- companii internaționale din diferite sectoare precum: dezvoltatorii imobiliari, lanțuri de supermarketuri, de hoteluri, depozite logistice, producătorii de materiale
- camere de comerț și ambasade
- ONG-uri și asociații de proprietar
- reprezentanți ai Parlamentului și Senatului
- arhitecți
- investitori
- asigurători
- bănci
- avocați
PRIA Fire Safety 2019. Invitați
Moderatoratorul evenimentului a fost Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences, iar lectorii au fost:
Ing. Carmen ILIESCU – Șef Serviciu, Departamentul Reglementări în Construcții, Direcția Tehnică, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
Cosmin PĂTROIU – CEO, TeraSteel;
Constantin NISTOR – Chief Commercial Officer, Prysmian;
Irina ODOR – Director Comercial, CELCO SA;
Cosmin CRĂCIUN – Specialist avizare autorizare ISU, Protecons Consulting;
George ZAPAN – Head of building products, Siemenes SRL;
Mihai TOADER-PASTI – Co-Founder și General Manager EFdeN;
Arh. Florin ENACHE – Coordonatorul proiectului #BETTER.
PRIA Fire Safety 2019. Conceptul 4D
Cosmin Pătroiu, CEO al TeraSteel, compania plecată din Bistriţa în 1994 şi devenită cel mai important producător de panouri termoizolante şi de structuri zincate din Europa Centrală şi de Est, a arătat că organizaţia pe care o reprezintă se ghidează după conceptul 4D:
- digitalizare
- determinare
- delocalizare
- dezvoltare
Acesta a spus: „Avem capacităţi de producţie, dar fără capabilităţile echipei nu reuşim să le punem în valoare”. De asemenea, a precizat: „Punem accent pe delocalizare, pentru că vrem să fim aproape de clienţii noştri. Ne-am dus în sudul balcanilor pentru a răspunde unei pieţe greu accesibile. În ceea ce priveşte dezvoltarea, vrem ca an de an să aducem produse noi. Suntem puţin înaintea pieţei din România în momentul de faţă.”
În legătură cu noul concept pe care l-a adus pe piață-bara metalică, a precizat: „Lucrăm de 2 ani jumate-trei ani pentru a dezvolta aceste produse, pentru a obţine clădiri ceritificate BREEAM şi LEED4, compuse din materiale reutilizabile, cu amprentă redusă de carbon şi eficienţă energetică. Panourile Lead au eficienţă energetică cu 20% mai bună. Este un produs mai scump, dar în şapte ani ajungem la zero şi în timp vom câştiga.”
„Nu neapărat focul te omoară într-o clădire, ci fumul te intoxică. Bunurile se refac, dar viaţa nu”, a conchis Pătroiu.
PRIA Fire Safety 2019. Problemele cu instalațiile electrice
La rândul său, Constantin Nistor, Chief Commercial Officer în cadrul Prysmian Group, companie ce produce cea mai largă gamă de produse la nivel mondial, având 51 de fabrici în Europa, a spus: „În Europa Centrală şi de Est suntem un conglomerat de mai multe ţări cu 1 miliard de euro cifră de afaceri anual. În România suntem prezenţi la Slatina, unde avem fabrica de cabluri de energie, unde producem cabluri de joasă tensiune, de medie, cabluri fără emisii de halogan şi reacţie îmbunătăţită la foc. Tot la Slatina avem cea mai mare fabrică de cabluri de fibră optică din Europa şi din tot grupul Prysmian.”, conform acestuia.
Anual, în Europa 4.000 de oameni mor în incendii, iar 44% dintre decese survin prin inhalarea de gaze toxice şi fum. Problemele din instalaţiile electrice sunt a doua cauză majoră a incendiilor. Astfel, compania oferă cabluri sigure, conform normelor europene obligatorii.
Totodată, acesta a declarat: „Siguranţa clădirilor şi a persoanelor în caz de incendiu a devenit un subiect destul de important la nivel european. De la 1 iulie 2017, marcajul CE al cablurilor pentru construcţii este obligatoriu. Sunt importante reacţia la foc, rezistenţa la foc, propagarea focului şi a flăcării sunt de asemenea foarte importante, precum şi densitatea şi toxicitatea fumului pe care îl emană.”
Irina Odor, director comercial Celco SA, producător de materiale de construcţii: „Suntem producători şi de var, cu consum mare de CO2, astfel că vedem impactul asupra activităţii noastre. Am început în 1973 şi în cei 46 de ani de activitate am devenit şi consultanţi pentru clienţii noştri, nu doar productori de materiale de construcţii.”
PRIA Fire Safety 2019. Managementul siguranței la incendii
George Zapan, director al Siemens SRL, a prezentat soluţiile companiei sale de management al siguranţei la incendii.
El a spus: „Avem ţinta de a crea locuri perfecte, în condiţiile în care ne petrecem 90% din timp în interiorul unor clădiri, pentru a învăţa, pentru a ne distra, pentru a ne odihni, pentru continua studiile, pentru a ne însănătoşi. Noi dorim ca aceste clădiri să fie locuri perfecte.”
Potrivit lui Zapan, sistemul Siemens care are toate aceste caracteristici se numeşte Cerberus Pro şi este compus din centrale de detecţie, gândite să deservească atât aplicaţii mici, cât şi aplicaţii mari şi complexe. Partea de protecţie este formată din detectori de temperatură fixă şi creştere de temperatură, fum, detecţie combinată, detecţie de monoxid de carbon, detectoare la distanţe mari.
PRIA Fire Safety 2019. Normativul de siguranţă la incendiu P 118
Carmen Iliescu, şef serviciu la Departamentul Reglementări în Construcţii, Direcţia Tehnică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a spus: „Normativul de siguranţă la incendiu P 118 (…) e vechi de 20 de ani, dar asta nu înseamnă că nu s-au făcut încercări din partea ministerului, a factorilor interesaţi, de a se actualiza acest normativ. (…) Vom încerca din nou revizuirea lui, alinierea cu standardele europene, tot ce înseamnă nou în piaţă.”
Anca Ginavar, şef serviciu Amenajarea Teritoriului şi Urbanism la MDRAP, a afirmat: „E important să facem nişte revizuiri de legislaţie punctuale. Instituţia noastră implementează un proiect finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2014-2020. El are ca principal obiectiv sistematizarea legislaţiei. Sunt foarte multe reglementări care datează de la începutul anilor ’90, între timp realitatea s-a modificat extrem de mult atât din punct de vedere tehnologic, cât şi administrativ şi nu în ultimul rând al proprietăţii.”
PRIA Fire Safety 2019. Principala cauză a incendiilor
Arhitectul Florin Enache a declarat că, în prezent, din studii reiese că principala cauză a incendiilor în mediul urban aglomerat rezidenţial este maşina de spălat rufe, iar în cel rural, cauza principală este legată de coșurile de la sobă.
Mihai Toader-Pasti este Manager General&Co-fondator al proiectului EFdeN. Alături de colegii săi a reprezentat România la cea mai importantă competiție de case sustenabile. În 2016, echipa EFdeN a dezvoltat și programul EnergiaTA, prin intermediul căruia își doresc să afaciliteze producția de energie regenerabilă.
„Clădirile vechi, faţă de cele noi, nu dispun de sisteme de detecţie a incendiului, de stingere. Foarte multe instituţii de învăţământ şi spitale, fiind realizate înainte de ’90, nu au nevoie de această autorizare de securitate la incendiu”, a menționat şi Cosmin Crăciun, specialist avizate autorizare ISU la Protecons Consulting.
Mai multe informații găsiți pe priaevents.ro
Citește și Cine este noul director de vânzări al Caroli Foods?