Stiri: Companii

Prime de Craciun 2020

Prime de Crăciun 2018. Cine va primi mai mulți bani în perioada sărbătorilor de iarnă?

04.12.2018

Prime de Crăciun 2018. Nu mai puțin de 60% din angajatori vor acorda prime de Crăciun salariaților, în 2018. În plus, peste 65% dintre ei se gândesc să organizeze și petreceri de Crăciun, arată rezultatele unui barometru de opinie realizat, în noiembrie 2018, de firma de consultanță Frames și cea de traininguri și evenimente corporate TrainYourBrain.

Potrivit rezultatelor barometrului, sărbătorile de sfârșit de an – Moș Nicolae, Crăciunul și Revelionul – au devenit extrem de importante pentru majoritatea companiilor din țara noastră.

Prime de Crăciun 2018. Momente speciale dedicate angajaților

Întrebați în ce măsură aceste evenimente afectează viața companiilor, peste 70% dintre respondenți au ales răspunsul ,,în mare măsură’’. Astfel, ei asociază aceste evenimente cu o serie de momente speciale dedicate angajaților.

De asemenea, la întrebarea: ,,Aveți în plan organizarea unor evenimente speciale, în cadrul companiei, de sfârșit de an?”, peste 65% dintre respondenți au răspuns afirmativ, iar 11% au indicat răspunsul ,,posibil’’.

Prime de Crăciun 2018. Petrecerea de Crăciun

Majoritatea celor intervievați (65%) au indicat petrecerea de Crăciun drept principalul eveniment din viața companiei în această perioadă. După aceea urmează petrecerea pentru copii (16%), team building-ul (12%) și ieșirea cu colegii în oraș (7%).

”Petrecerea de Crăciun a devenit un must-have în tot mai multe companii, indiferent de dimensiunea acestora. La restaurant, în club, la birou sau într-o destinație turistică, indiferent de locație, tot mai mulți investitori au înțeles importanța acestui tip de socializare pentru soliditatea echipei și pentru fidelizarea acesteia. Petrecerea de Crăciun este momentul bilanțului, este momentul în care se acordă premii, angajații primesc cadouri sau își fac surprize reciproc – în genul Secret Santa, și discută cu optimism despre planurile pentru noul an”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Conform managerului TrainYourBrain, Alexandru Bălțat, petrecerea de Crăciun a ajuns să facă diferența între ofertele de HR.

Prime de Crăciun 2018. ”Este mai mult decât o petrecere”

”Este mai mult decât o petrecere. În funcție de locul, tematica, succesul organizării acesteia, angajații români au ajuns să își raporteze perspectivele de angajare în noul an. Pentru managerii de HR, este cel mai bun moment pentru racolarea sau fidelizarea resursei umane, indispensabile pentru succesul companiei”, a afirmat acesta.

Prime de Crăciun 2018. Cine va primi prime în perioada sărbătorilor de iarnă?

Pe lângă evenimentele speciale de sfârșit de an, studiul cuprinde și lista beneficiilor acordate angajaților.

Întrebați dacă vor acorda prime de sărbători, 60% dintre cei chestionați au dat un răspuns afirmativ. Totodată 23% au indicat răspunsul „posibil”. În schimb, 17% au răspuns negativ sau au refuzat să se pronunțe.

Prime de Crăciun 2018. Domenii de activitate

Din rândul celor care au declarat că vor acorda prime de sărbători, majoritatea lucrează în:

  • sectorul de stat
  • retail
  • domeniul bancar
  • asigurări
  • software
  • HR
  • telecom
  • pharma
  • servicii financiare
  • industria auto.

Dintre cei care au indicat răspunsul ”posibil”, cei mai mulți activează în construcții, servicii către populație și activități de suport.

Prime de Crăciun 2018. Motivarea angajaților

,,Analizând domeniile unde se vor acorda prime de Sărbători, reiese faptul că retailul și sectorul de stat sunt în prim-plan. Dincolo de mediul bugetar, unde decizia este administrativă, în retail este rezultatul unui an excelent de vânzări. Este interesant și faptul că pe lista celor care vor acorda prime de sărbători se află și firme care au performat nesatisfăcător în 2018, semn că fidelizarea și motivarea angajaților sunt prioritare”, afirmă Alexandru Bălțat.

Prime de Crăciun 2018. Coșuri cu produse tradiționale

Întrebați ce alte forme de premiere vor implementa în această perioadă, altele decât primele de sărbători, peste 50% dintre cei intervievați au indicat coșurile de produse tradiționale de Crăciun.

Pe lista beneficiilor s-au mai aflat bilete gratuite la evenimente și spectacole, vouchere de discount la diverși retaileri, traininguri/participări la conferințe, vacanțe și călătorii.

”Fidelizarea angajaților rămâne cheia de boltă a activității de HR și în 2019. Să îți motivezi echipa, să le oferi cele mai bune condiții de muncă, să îi determini prin prime și surprize de orice fel să performeze mai bine – sunt elementele esențiale pe care trebuie să le ia în calcul orice companie, indiferent de mărime și puterea financiară. Într-o economie în care criza forței de muncă este tot mai acută, fără dezvoltarea unor politici de HR flexibile, costumizabile, adaptate așteptărilor angajaților, este puțin probabil să reușești să performezi. Succesul unei companii depinde în cea mai mare măsură de oameni, iar sintagma ,,oricine poate fi înlocuit” și-a dovedit de multă vreme limitele negative”, a mai declarat Adrian Negrescu.

Citește și Cum organizezi un Crăciun de poveste pentru angajați?